Konya Ovası'nda bereket hasadı

Konya’da kurak geçen kışın ardından nisan mayıs aylarında kendini gösteren yağışlar rekolteye olumlu yansıdı.

Konya’da kurak geçen kışın ardından nisan mayıs aylarında kendini gösteren yağışlar rekolteye olumlu yansıdı. Arpa, buğday, şeker pancarı, mercimek, nohut ve ayçiçeği gibi ürünlerin yetiştirilmesinde ihtiyaç olan su, bahar yağmurlarından karşılandı. Arpa hasadının başladığı buğday hasadının da kısa süre sonra başlayacağı Konya’da rekoltede artış bekleniyor. Kulu Ziraat Odası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Öztürk ve Kadınhanı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arafa Soydan, Pusula Gazetesi’ne değerlendirdi.

ÖZTÜRK: REKOLTEMİZ GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 15-20’LİK ARTIŞ GÖSTERDİ

2023 yılında 850 bin dekarlık alanın ekildiğini söyleyen Kulu Ziraat Odası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Öztürk, “Kulu bölgemizde bir milyon 250 bin dekarlık bir alana sahibiz. 2023 yılında 850 bin dekarlık kadar alanımız ekildi. Bunun yaklaşık 400 bin dekarı buğday, 270 bin dekarı arpa, 200 bin dekarı ise mercimek ve nohuttan oluşuyor. Bu sene yağışların geç yağmasından kaynaklı, 30 bin dekar kadar alanımız ekilemedi. Bir dekar alandan 250 kilogram arpa hasadı alıyoruz. Buğdaydan beklentimiz daha fazla. Buğdaydan bir dekar alandan 350-400 kilograma kadar rekolte bekliyoruz. Yağışlar geç yağmış olsa da verimimiz yüksek oldu. Rekoltemiz geçen seneye göre yüzde 15-20’lik artış gösterdi. Mercimek ve nohutta ise yüzde 40’lık bir artış bekliyoruz. Kulu olarak Konya’nın en çok mercimek ve nohut üreten bölgesiyiz” şeklinde konuştu.

ÖZTÜRK: ÇİFTÇİ VE BİÇERDÖVER SAHİBİ

FİYATTAN BELİRLENEN YENİ FİYATTAN MEMNUN

Biçerdöver sahipleriyle anlaşılan fiyata değinen Cengiz Öztürk, “Bir dekar alanın biçerdöver anlaşması 90 TL’den sağlandı. Elle kimyon yolma hasadında ise dekar başına 500 TL’den anlaşıldı. Çiftçi ve biçerdöver sahibi belirlenen yeni fiyattan memnun. Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TOM) randevu sisteminde çiftçilerimiz sorunlar yaşayabiliyor. Randevu girişleri, araç ve biçer tedarikinde sorunlar yaşanıyor. Aynı gün hepsinin bir arada bulunması zor olabiliyor. Bu konunun en kısa sürede çözüme kavuşacağını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

SOYDAN: REKOLTEDE GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 20-25’LİK BİR ARTIŞ BEKLENİYOR

Yağışların Konya Ovası’na olumlu katkılar sağladığını aktaran Kadınhanı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arafa Soydan da , “Geçtiğimiz aylarda meydana gelen yağışların ovamıza büyük katkısı oldu. Yağışlar zaman zaman dolu şeklinde yağdı. Dolunun etkilemediği bölgelerimizde ürünlerimizden yüksek rekolte bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde tam randımanlı hasat yapılacak. Yağışlar geçte olsa bol bol yağdı. Ama yağışların fazla olması sebebiyle çiftçimiz tam olarak tarlada çapalama işlemini yapamadı. Bu durum verimi ne kadar etkiler bunu şimdilik tam bilemiyoruz. Bölgemizde arpa-buğday yetiştiriciliği oldukça fazla. Arpanın işlenmesi 15 Temmuz gibi yapılacak. Rekoltede geçen seneye göre yüzde 20-25’lik bir artış bekleniyor. Hasadın süresi bir ay kadar oluyor. Kadınhanı bölgesinde arpa, buğday, şeker pancarı, yağlık ayçiçeği, çerezlik ayçiçeği, nohut ve fasulye yetişiyor” dedi.

SOYDAN: TMO, ÇİFTÇİYİ MAĞDUR ETMEYECEK

TMO’nun randevu sistemiyle ürün alımını gerçekleştireceğini ifade eden Arafa Soydan, “TMO, 5 Temmuz itibariyle bölgemizden ürün alımına başlayacak. Kadınhanı TMO’nun eski binasında alım işlemi gerçekleştirilecek. TMO, çiftçiyi mağdur etmeyeceğini söyledi. Sistemin oturduğu bölgelerde alımlar başladı diye biliyorum. İnşallah sistemde bir aksaklık olmadan hasat dönemini tamamlarız” diye konuştu. •Pakize Şengül

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KONYA Haberleri