Çumra Belediyesi’nin Çumra Ziraat Odası ile birlikte düzenlediği programla Konya Ovası Projeleri (KOP) çerçevesinde yapımı tamamlanan ve devam eden su yatırımları yerinde inceledi. Çumra Belediye Başkanı Recep Candan ile PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu’nun yanısıra bölgedeki ziraat odalarının başkanları, yöneticileri, sulama kooperatiflerinin başkanları, yöneticileri ve çiftçi temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen programda Bağbaşı Barajı, Afşar Barajı, Yalnızardıç Barajı, Bozkır Barajı’nda yapılan incelememelerde bahsi geçen barajların su kapasiteleri, doluluk oranları, Konya Ovası’na sağlayacakları katkı ve Konya’nın içme suyu ihtiyacını gidermeye yönelik altyapı hakkında bilgi verildi.
KONYA OVASI’NIN EN ÖNEMLİ SU KAYNAKLARINDAN BİRİ BAĞBAŞI
Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, Bağbaşı Barajı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Baraj önünde açıklamalarda bulunan Bilgili, barajın ihalesinin 2006 yılında yapılıp, 2012 yılında tamamlandığını söyledi. Konya Ovası’na bu barajdan su aktığını ifade eden Bilgili, “2018 yılında da içme suyu inşaatı tamamlandı. Konya’ya bu barajdan su veriliyor. Baraj, 205 milyon metreküp depolama alanına sahip. Şu an ise sadede 30 milyon metreküp su var. Konya’ya 2-3 ay yetecek su var. Bu barajın maliyeti ise 2.8 milyar TL. Büyük proje” dedi. DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, Afşar Bağbaşı Hadimi Tünel İkmali için de 2026 yılına kadar sürelerinin olduğunu aktararak, “Ancak erken bitirmemiz gerekir. Konya çiftçisi bu projeyi bekliyor” diye konuştu.
8 YILDA OVAYA 1 MİLYAR METREKÜP SU VERİLDİ
Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan da Bağbaşı Barajı önünde açıklamalarda bulundu. Gezinin amacının KOP projelerinin hangi aşamada olduğunu yerinde görmek olduğunu dile getiren Candan, “Faydalı ve güzel bir gezi oldu. Mavi Tünel etabımızın ilk etabı Bağbaşı Barajı’nı gezdik. 2015 yılından bu yana Bağbaşı Barajı’ndan Konya Ova’sına 1 milyar metreküp üzerinde su verildi” dedi.
Hadimi Tüneli ile ilgili de bilgiler veren Başkan Candan, “Hadimi Tüneli 18 kilometre uzunluğa sahip. 10 kilometresini geçkin kısmında farklı noktalarda çalışmalar yürütülüyor. Tüneller, dağlık olan coğrafyanın zorluklarına rağmen doğrusal bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Basit işler değil bunlar. Müteahhit firmanın mümkün olduğunca seri çalışmasını istiyoruz. 2025’in sonuna kadar tamamlanmasını istiyoruz. Ova, su bekliyor” ifadelerini kullandı.
AFŞAR BARAJI’NDAN YILLIK 170 MİLYON METREKÜP SU AKACAK
Ekibin daha sonraki durağı Afşar Barajı oldu. DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi burada yaptığı sunumda ise “Baraj tamamlandı. Suyu tuttuk, baraj kabul aşamasında. Hadimi Tüneli bittikten sonra buradaki suyu Bağbaşı’na aktaracağız. Afşar Barajı’nın 364 milyon metreküp depolama hacmi var. Afşar’dan yıllık 170 milyon metreküp su, Konya Ovası’na akacak” dedi.
Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan da “Afşar Barajı, devletimiz ve ülkemiz adına gurur duyulacak yatırımlardan biri. Milyar dolarlık bir yatırım. Bağbaşı Barajı’na göre Afşar Barajı daha büyük. Tabi bizim önemli olan bu barajlarda suyu tutup, Silifke’ye akan suyu Konya Ovası’na akıtmaktır. Çatalhöyük’ten günümüze uzanan bir ilçe olan Çumra aynı zamanda tarımın da en önemli merkezlerinden biridir. Ancak ben bunları sadece Çumra çiftçisi için değil, Konya’nın tamamı ve dahi Orta Anadolu için söylüyorum. Bu bölgenin su ihtiyacını gidermek adına ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Biz yapılanları takdir ederiz. Yapılması gerekenlerin de yapılması gerektiğini söyler, ilgili kamu kurumlarından beklentimizi ifade ederiz” dedi.
ERKOYUNCU AHİ KANALINA DİKKAT ÇEKTİ
Afşar Barajı’nda DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi KOP çerçevesinde bölgede yapılan su yatırımlarının tamamını kapsayacak şekilde bir sunum yaptı. Sunumun ardından söz alan PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Konya Ovası’nda suyun artık bir sorun olarak tartışılmaması ve bunun için de gerekli tüm altyapının olabilecek en hızlı süre içerisinde yapılması gerektiğini vurguladı.
Bağbaşı ve Avşar Barajları’nın entegrasyonunu sağlayacak olan Hadimi Tüneli’nin 2026 yılına gelmeden önce bitirilecek olmasının, suyun tutulması ve ovaya dağıtılması açısından önemli bir gelişme olduğuna işaret eden Başkan Ramazan Erkoyuncu, “Temsil ettiğim kurum adına da sıradan bir çiftçi Ramazan olarak da şunu söylüyorum, biz çiftçiler sabırla suya kavuşacağımız günleri bekliyoruz. Hotamış depolamışını besleyecek olan Ahi Kanalı’ndaki durum içler acısı. Burada yaşanan sorunları herkes biliyor. Kanal yapıldı ama daha kullanılmadan patlamaya başladı. Bizim arzumuz, 2025 yılının sonunda Avşar ve Bağbaşı Barajları’ndan Konya Ovası’na akacak olan suyun artık sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde yolunu bulmasıdır. Bunun için Ahi Kanalı’nın da yeniden elden geçirilmesi ve sağlamlaştırılması gerekir. Allah ömür verir de 2026’yı görürsek, o zaman da çiftçiler olarak Ahi Kanalı suyu taşıyamıyormuş da ondan su gelmiyormuş gibi bir bahaneyi kabul edebilecek durumda değiliz. O yüzden de diyoruz ki bu kanal şimdiden incelensin, eksikleri giderilsin, sağlamlaştırılsın, 2025 sonunda bir daha su sorunu konuşulmasın. Tabi diğer yandan Kızılırmak’tan Konya’ya suyu getirecek olan, belki de daha büyük projeler konuşuluyor. Bunlar da hayal olarak kalmamalı. Konya çiftçisi üretir, Konya, Türkiye’yi doyurur. Ama susuz tarım yapılamaz” diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından Çumra ve Karaman bölgesinden gelen çiftçi temsilcilerin soruları cevaplandı. Yalzınardıç ve Bozkır Barajları’nda incelemeler yapıldı. Rasim ATALAY