KONYA ŞEHİR HASTANESİ HAYIRLI OLSUN

Çevreci Çetin

Konya büyük bir şehir ve her şeyin en iyisine layıktır. Konya’ya planlandığı gibi “Şehir Hastanesi” adı altında entegre bir bölge hastanesinin kurulmasını canı gönülden istiyorum.

Özellikle Karatay’ın beklediği Konya Şehir hastanesi inşaatına başlandı. Hayırlı uğurlu olsun. Karatay bölgesi son on yılda takdire şayan bir gelişme kaydetti. Karatay’a bir sağlık tesisi çok gerekliydi.  Şehir hastanesi bu ihtiyacı çok fazlasıyla karşılayacaktır.

Türkiye genelinde ilk etapta yapılması planlanan 16 hastaneden biri  olan  Konya Şehir Hastanesi hükümetin deyimiyle bürokratik oligarşi ve yargı sebebiyle – şu malum çevreci kaygıları - bir türlü hayata geçirilememişti.
 
Jeoloji Mühendisleri aslım bölgesindeki yer altı su seviyesinin yakınlığından dolayı kaygılarını belirtmişti. Taban suyu ve drenajla ilgili sorun çıkabilirmiş.

Ziraat Mühendisleri Odası, Konya Şehir Hastanesinin Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinin bulunduğu bölgedeki verimli tarım arazilerinin yok olmaması için, Enstitü çalışmalarının aksamaması için kararı yargıya taşımıştı. Mahkeme iddiaları kabul etmedi. Ziraatçılar yalnız kaldılar. Hâlbuki Enstitüdeki meslektaşları hastaneye destek vermişti.

Konya Şehir Hastanesi arsası Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kullanımında bulunduğundan araştırma faaliyetlerini aksatırmış. Koca koca uzmanlar izin verdiğine göre demek ki Enstitünün çalışmalarına helal gelmeyecek. Uluslararası bir tarım merkezi bundan sonra hastaneyle komşu olacak.

Dünyanın gıda güvenliği dikkate alındığında ülkemizin Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsüne çok ihtiyacı var. Ancak şehir hastanesiyle başlayacak yapılaşmayla birlikte 25-30 yıl sonra enstitü tarihe karışabilirmiş. Umarım böyle bir şey olmaz.

Hastanenin yapılacağı yerin bulunduğu bölgede yaz aylarında yaşanan koku problemi ve kış aylarında yaşanan hava kirliliği nedeniyle çevreciler karşı çıkmıştı.

Neymiş efendim, Konya ilinin hakim rüzgar yönü kuzey-kuzey doğuludur. Hastane şehrin Güney-güney doğu yönüne inşa edilecektir. Şehirde özellikle kış aylarında var olan hava kirliliğinin bu yöne taşınması yani hastane bölgesini etkilemesi kaçınılmazmış. Ne gam?

Ömrümüz olursa yıllar sonra hizmete geçtiğinde yaşadıkça göreceğiz. Koku var mı, hava kirliliği var mı? Taban suyu ne kadar etkileyecek? Bahri Dağdaş’taki çalışmaları ne kadar engellenecek göreceğiz.

Yine de Konya gibi arazisi geniş bir yerde bu çaplı bir hastanenin yapılabileceği alternatif varken neden böyle -çevresel kaygıların bulunduğu- bir yer tercih edildi?  Sorusu aklımıza geliyor.

Gönlümüzden geçen Karatay’a daha az yataklı bir değil iki hastane yapılması. Eminim ki Karatay’ın çalışkan Belediye Başkanı Sayın Hançerli ve ekibi bu sağlık tesislerini hayata geçirebilirdi.

Ama bu denli geniş çaplı bir hastane Konya’da daha uygun bir alana yapılabilirdi. Olmadı.

Yapan memnun, yapılan yer memnun, hizmet alacak vatandaş memnun. Bize alkışlamak düşer.

Hayırlı olsun.

ÇETİNCE: En büyük zenginlik sağlıktır. Sağlığımızla oynamayın.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.