Konya siyasetinin çekirdeği “Akıncılar”

Uğur Özteke

Türkiye yeni bir seçim için ısınma turlarına başlıyor. Sade vatandaş ekmek derdinde, kredi kartı borcunda, taksit hesabında, sanayici üreteci yeni ek binalar peşinde iken zamanda su gibi akıp geçiyor.

“Peki biz bu turların, Konya olarak bu siyasetin neresindeyiz?” diyerek bugün izninizle küçük bir değerlendirme yapmak, dahası kısa geçmişe doğru şöyle bir geriye bakmak istiyoruz.

Türk siyasi hayatında özellikle sağ iktidarlarda, bu sağ iktidarlarında muhafazakar bölümünde Konya hep odak noktası olmuştur.

Türkiye’de özellikle İslami kesimin siyaset tohumları Merhum Erbakan Hoca ile yıllarca ilmik ilmik işlenmiştir. Siyasetin bu yelpazesinde, siyasi mücadelenin çilesinde Konya tartışılmasız merkez olmuştur. Buna şöyle bir detay da verebiliriz.

Konya tamam ama Konya’nın da Karatay’ı bu işin özgül ağırlığını teşkil eder.

Özetle tek kelime ile Karatay, Türk siyasetinin muhafazakar politikanın önemli isimlerine duvar yazılarından, bayrak asmalara kadar model olmuştur.

Türk siyasetinin milliyetçi kanadında da MHP’nin Konya politikasında yine Karatay hep yükün lokomotifliğini üstlenmiştir.

Yavaş yavaş günümüze gelirken, muhafazakar kesim seçmen ve seçileni ile Milli Nizam Partisi, Milli Selamet Partisi, Refah Partisi, Saadet Partisi ve günümüzün AK Partisi oluştu.

Bu siyasi oluşumların fikir tohumları hep Konya’da idi.

Bu oluşumların ekonomik ana damarı bütün gücü yine Konya olurken, bu kadar lafı niye ediyoruz? Ya da niye bugün durduk yerde bu kadar gerilere gittik?

Bakın seçimler öncesi pek çok isim burada masaya yatırılıyor.

Bunlar yapılırken hızla geçip giden günlerde de bazı isimler arka arkaya gözlerimizin önüne geliveriyor. Belki bu isimlerin bugün siyaset ile resmen bir ilgisi alakası olmasa da fikir olarak hemen şuracıkta Altı Yol’da, Altı Yol’un Akıncıları olarak 40 yıl önce aynı kitapları okuyor, aynı bayrakları asıyor, aynı duvar yazılarını yazıyorlardı.

Daha çok yeni gibi görünse de fikir ve eser olarak büyük işlere imza atanların arasında o dönemlerde Altı Yol Akıncıları’ndan İsmail Çınar, Mehmet Özdemir, Dr. Faruk Altınok, Muammer Deveci, Mehmet Karaköse, Mustafa Erkuş ve daha niceleri… (İsimlerini yazmayı unuttuğumuz büyüklerimizden ve dostlarımızdan da özür dileriz)  

Bugün öne çıkan isimlerde artık o dönemlerin akıncılarının kardeşleri, evlatları var.

***

O günlerden bu günlere geldik ama bu insanlar 10 yıl öncesini de unutmuyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Konya’dan cezaevine ziyarete giden o ekip, yine AK Parti’nin şehrimizdeki yapılanmasından önce eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Konya’ya gelişi, kendisine hediye edilen ayakkabıya kadar çok taze notlar hem hafızalarımızda, hem de rengârenk ajandalarımızda yazılı.

AK Parti ve Konya’nın ilk günleri denildiği zaman yine aramızdaki iki isme de hakkını teslim etmek gerekiyor.

Bu işin bizzat içinde olanlar yiğidi öldürmeden hakkını teslim ediyorlar ve yüksek sesle “parti teşkilatı binasından bugüne Hasan Angı ile Kerim Özkul’a çok şey borçlular. Bu iki ismin yiğitliği ve fedakarlığı olmasa, parti bugün böyle olamazdı” diyebiliyorlar.

Daha önümüzde yerel seçimlere oldukça uzun bir zaman dilimi var.

İnşallah şehrin sorunlarından, yerel gündemden fırsat buldukça isim isim, nokta nokta siyasi hafızalarımızı, notlarımızı sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

İnsan kışın ortasında da yazı saklayabilmeli

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Kampüs yolunda şerit değiştirme kuralını adam gibi yaptığımız zaman ADAM oluruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.