Konya, ticareti seviyor

Rasim Atalay

Dün güne Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ile başladık…

Güzel bir kahvaltının ardından geçtiğimiz toplantıda Başkan Selçuk Öztürk, Konya özelinde ekonomi üzerine rakamların havada uçuştuğu, sayısal verilerin ardı ardına sıralandığı, Konya’nın ticaretteki dününü, bugününü ve yarınını ortaya döken, dünden bugüne gelinen sürecin tüm yönleri ve ayrıntılarıyla ortaya konulduğu bir sunum yaptı.

Tabi konu ekonomi olunca olay sadece Konya ile sınırlı kalamazdı.

Ekonomiyle ilgili verileri genelden özele doğru indirgeyen Başkan Öztürk, hem dünya ekonomisi, hem Türkiye ekonomisi hem de Konya ekonomisi ile ilgili detaylı ve herkesin anlayabileceği dilde bir paylaşımda bulundu.

2024 yılını üçer aylık dönemler halinde dünya ekonomisi, Türkiye ekonomisi ve Konya ekonomisi olarak üç başlıkta sıralayan Başkan Öztürk’ün konuşmalarının bendeki tek cümlelik özeti, başlıkta da belirttiğim üzere, “Konya ticareti seviyor” oldu…

Bu çıkarıma nereden vardığımıza bakacak olursak…

Uzun yıllar ortalamasına baktığımızda da 2024 yılının verilerini değerlendirdiğimizde de Konya’nın büyük bir atağa kalktığı, adeta ticarette sıçrama yaptığı gerçeğiyle karşılaşıyoruz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) genele matuf verilerinden elde edilen verilere göre 2024 yılında tüm olumsuzluklara rağmen Konya ekonomisi ve ticareti Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme gerçekleştirmiş. 2023 yılında 3,3 milyar dolarlık bir ihracat yapan Konyalı üreticilerimiz, tacirlerimiz, sanayicilerimiz, bu rakamı 2024 yılında aşmayı başarmış. Bu rakama 2024 yılında 11 aylık dönemde ulaşılmış. Yani yıl sonunda geçen yılın üzerinde bir dış ticaret başarısı gösterilmiş olacak.

Konya’nın üretimdeki başarısı ihracata da yansımış ki Konya, Türkiye genelinde en çok ihracat yapan şehirler sıralamasında ilk 10’a girmeyi başarmış.

İhracatta en büyük payı ise Rusya almış. Bunu sırasıyla Irak, Almanya, ABD, İtalya, Polonya, Cezayir, İngiltere, Suudi Arabistan ve İran takip etmiş.

Tam da bu noktada bahsi geçen ülkelere Konya olarak ne sattığımıza bakalım… Hepimizin aklına Konya’nın Türkiye’nin tahıl ambarı olduğu genel geçer fikrinden yola çıkarak, hububat ürünleri, tarım ürünleri ve tahıl gelmiş olabilir.

Ancak gerçekler bundan çok farklı…

Konya, üreten gücüyle, sanayisiyle ve ticaretteki maharetiyle tarım konusundaki başarısını otomotiv endüstrisi, makine ve aksamları alanında yaptığı atılımla geride bırakmayı başarmış. Yani Konya aslında sadece bir tahıl ambarı olmakla kalmadığını, ticaretin her alanında var olduğunu ispat etmiş.

Yetmemiş, iklimlendirme sanayi, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, çelik, madencilik ürünleri, elektrik ve elektronik başlıkları da Konya’nın ticarette mahir olduğu sektörler arasında yerini almış.

İşin esasına baktığımızda ekonomisi her geçen gün büyüyen, daha büyük ihracatlar yapabilecek kabiliyetini icraata çeviren ve gelecek adına da hep pozitif bakma gayretinin ürünlerini başarı olarak toplayan Konya, istihdamda da önemli bir başarıya imza atmış.

Yani üreten güç, iş gücünü yok saymamış. Rabbena, hep bana dememiş… İşçisine, çalıştırdığı insanlara değer vermiş. 100’lerce insana iş kaynağı olmuş. Ve bu durum da rakamlara Türkiye ortalamasının altında bir işsizlik oranına sahip olan Konya olarak yansımış.

Konya, yüzde 6,1 işsizlik oranı, yüzde 51 istihdam oranı ve yüzde 54 işgücüne katılım oranı ile işgücü istatistiklerinin en iyi olduğu iller arasında yer almaya devam etmiş, Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans göstermiş.

Konya’nın ticarette elde ettiği başarıda Konya Ticaret Odası’nın payını kesinlikle yok saymamak gerekir. KTO, Konya’da nitelikli işgücü yetiştirmek, istihdamı artırmak, Konya’nın dünya pazarında daha çok yer bulmasını sağlamak ve bölgesel kalkınmayı artırmak adına da önemli projeler üretmiş. Çok basit bir şekilde şu kadarını söyleyeyim, ticaret yapıyorsunuz ve bu ticaretinizi yurtdışına açmak istiyorsunuz. Çalacağınız kapı kesinlikle KTO olsun. Sizlere ihracatla ilgili her aşamada büyük yardımları olacaktır, size ihracat yapmayı öğreteceklerdir. Hatta size açık pazarları da bulup önünüze sunacaklardır.

Uzun lafın kısası temelleri yaklaşık 150 yıl önce atılmış olan Konya Ticaret Odası, esas işi olan ticareti geliştirme adına ne gerekiyorsa yapmış, yapmaya da devam ediyor. Diğer yandan eğitim başta olmak üzere KTO’nun ticaret dışındaki alanlarda göstermiş olduğu faaliyetleri anlatmak için bana ayrılan alan yeterli gelmez. Ama www.pusulahaber.com.tr haber sitemizde geniş detaylarıyla bunları meraklılarıyla paylaştık.

Dileğimiz, temennimiz, topyekun büyüyen, hep birlikte kazanan, kazandığını paylaşan, gelir adaletsizliğini bitirmiş olan, müreffeh bir Konya ve Türkiye’dir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.