Konya ve Karaman Tarım İl Müdürleri

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Hizmet bir nöbet işidir. Nöbet işi devlette olur, şirketlerde olur ve de askeriyede olur. Eğitim için yapılan askeri nöbetler genelde günlüktür ve 2-4 saat gibi kısa sürer, tarımda ise süreklidir.

Yeni atanan tarım il müdürleri var. İçlerinde birkaç da öğrencim bulunuyor. Bunlardan biri Bursa gibi önemli bir şehirde görev yapacak. Genç ve dinamik il müdürlerimiz hayırlı ve başarılı olsunlar, dilerim.

Yakın ve muhitimde olması ile ilk Karaman Tarım İl müdürümüzü ziyaret ettim. Bir Bayan İl müdürü. Kırşehir de şube müdürlüğü yapmış. Kısaca da bana hayat başarı hikâyesini de sundu. Heyecanı ve çalışma isteği gözlerinden okunuyordu.

Son derecede saygılı, sempatik, güleryüzlü heyecanlı olduğu her halinden belli olan ve de 40’ına gelmemiş genç Müdüre Hanım, bir idareci, eş, hem de üç çocuklu bir anne. Üç çocuklu olması beni daha çok mutlu etti. Günümüzde böylesi çok az bulunuyor. Son zamanlarda çeşitli sebeplerle işini bahane ederek evlenmeyen kızlarımız olduğu gibi, evlenip hiç veya 1 çocuk sahibi olanlar çoğunlukta. Hâlbuki bir hanım için en önemli kariyer anne olmaktır.

Karaman’da yeni görevim sebebiyle yaklaşık 2.5 senedir bulunuyorum. Karaman sosyal konularda olduğu gibi tarımsal üretimi çok yüksek olmamakla birlikte, elma üretiminde ve tarıma dayalı sanayide önde gelen illerden biri. Umarım Karaman çiftçisi Müdüre Hanımın başarı kıstaslarından biri olan proje yapma ve kaynak bulma konusunda önemli başarılara imza atmış müdüre hanıma sahip çıkar ve oldukça da istifade eder. Hatice Müdürüme, yeni görevi hayırlı ve başarılı olsun.

*****

İkinci ziyaretimiz Pusula Gazetesi sahibi Ziraat Mühendisi Harun Akgül Bey ile Konya’ya yeni atanan Tarım İl Müdürü Duran Bey’e oldu. Duran Müdürüm de Kırşehir’den geldi. Kırşehir epeyce kalan, sonra da Tarım İl Müdürü olan Duran Kardeşimiz, daha büyük bir İl’e atandı.

Duran Müdürüm de bizi oldukça sıcak ve samimi bir şekilde karşıladı ve uğurladı. Yönetici olarak daha tecrübeli olduğunu duruşu ve karşılıklı verdiği cevaplarla tarıma olan hâkimiyetini gösteriyor.

Konya’da Tarım İl Müdürü olmak ve de burayı yönetmek pek de kolay olmasa gerek. Bunu daha önceden müdürlük yapan arkadaşlarımızdan çok duymuştum. Zira Konya Tarımın tarihi mirasını ve tarımsal polükültürün bütün vasıflarını taşıyan bir bölge. Elbette bunun yanında tarımsal sanayi bakımından da özel bir yere sahip. Ancak Konya çiftçisi ve tarımın sözcüsü olanlar daha şuurlu ve örgütlü olmaları bakımından Duran kardeşimizin işini kolaylaştırırlar diye düşünüyorum.

Karaman ve Konya müdürümü ziyaretimden pek de memnun kaldığımı söyleyebilirim. Her iki kardeşimiz henüz genç denecek yaştalar. Su varlığının azaldığı, kuraklığın had safhaya ulaştığı noktada geldiler. Tarımı veya herhangi bir konuyu yönetmek kurallara ve uygun hareket ettiği müddetçe pek de değişmez. Önemli olan bölgesel özellikleri (insan, iklim, kültür ve diğer) ve değerleri iyi analiz etmek ve yorumlamaları iyi bilmek, ona göre tedbirler almaktır.

Bu vesile ile tarımın Konya’sı Karaman’ı olmaz. Tarım, üretim için bölgesel özellikler yanında yöre halkını aşan, ülke ve tüm dünya ölçeğinde temel ihtiyaca hitap eden gerçek bir sektörün adıdır. Bu manada herkes (yöneticisi, yönetileni, üreteni-tüketeni) ve her kesim (birliği, kooperatifi, sivil toplumu) yerini ve mesuliyetini iyi bilmeli ve dayanışma içinde olmalıdır. Tarımda bana ne, beni alakadar etmez olmaz gibi düşüncelerin kötü yansıması tüm topluma ve ülkeme olur.

Tarım sektörüne bu iki müdürüm ve tüm müdürlerim hayırlı olsun. Başarı ve sağlık dileklerimle.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.