Konya Şehir Meydanı, 9-11 Mayıs 2015 tarihinde yüksek profilli bir köprü açılışına şahit oldu. Bu “Medeniyet Köprüsü”nün inşasında; Doğu Türkistan’dan Çad’a, Somali’den Kırgızistan’a, Bosna’dan Kazakistan’a, Azerbeycan’dan Sudan’a, Suriye’den Yemen’e, Somali’den Irak’a, Malezya’dan Filistin’e İslam Coğrafya’sından yaklaşık 3000 öğrenci yer aldı. Yapının plan, projelendirme ve teknik alt yapısı, TÜGVA (Türkiye Gençlik Vakfı) Konya İl Temsilciliği ile Konya’da faaliyet gösteren İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından gerçekleştirildi. Bahsi geçen öğrencilerin Konya’da eğitim görüyor olması da ilimizdeki üniversitelerin uluslararası arenada ne denli etkin ve saygın olduğunun bir göstergesidir.
Şehir Meydanı’nda 9 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen açılışa, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç’la birlikte, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimiz, Konya STK’ları ve çok sayıda hemşehrimiz katıldı. Bu da devletimiz ve milletimizin ortaklaşa bir coşkuyla bu tür organizasyonları desteklediğini, sevdiğini ve içselleştirdiğini gösteriyor. Sürekli ve yoğun bir şekilde ziyaretçi sirkülâsyonu olduğundan dolayı, Şehir Meydanı’na ziyaret için gelenlerin sayısını hesap etmenin imkânı yoktu.
Çoğunluğu Müslüman olan bu ülkelerden gelen öğrencilerin “Dünyanın Rengi Türkiye’nin Misafiri” sloganıyla gerçekleştirdikleri etkinliklerde, ülkelerinin görsel anlamda öne çıkan yapılarıyla birlikte, örf, adet, müzik, dans, şiir, folklor, kıyafet vs.lerini sergileyerek izleyicilere görkemli bir kültür ziyafeti sundular. İlgili etkinliğin düzenlenmesinde etkin görev alan ve bilgisine başvurduğumuz “İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği” Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mücahid Şahin ULUDAĞ, UDEF (Uluslararası Öğrenci Federasyonu) çatısı altında 32 Uluslararası Öğrenci Derneği’nin Türkiye’de faaliyet gösterdiğini ifade etti. Ülkemizde, 103 ülkeden toplam 80.000 (3.000’ i Konya’da) öğrencinin her türlü sorun ve ihtiyaçlarıyla ilgilendiklerini, 2023 yılına kadar Türkiye’de eğitim görecek yabancı uyruklu öğrenci sayısını 250.000 olarak tahmin ettiklerini belirtti. Dolayısıyla Konyalı hemşehrilerimizin, başkanımızın, milletvekillerimizin, bürokratlarımızın, üniversitelerimizin ve yerel yönetimlerimizin her zaman olduğu gibi bundan sonra da maddi/manevi yardımlarına devam etmelerini istirham etti. Konya Şehir Meydanı’ndaki manzarayı gören vatandaşlarımızın ve yöneticilerimizin bu çağrıya kulak vereceklerinden kuşkumuz yoktur.
İlimizdeki yabancı uyruklu öğrencilerin, Üniversitelerimizde aldıkları/alacakları teknik eğitimin yanında Türkçe dil eğitiminin de üst düzey olduğunu fark ettik. Etkinliğe katılan yabancı uyruklu öğrencilerin, kendi kültürel değerlerini korumakla birlikte Türkçemizi akıcı bir şekilde kullandığına şahit olmamız bizi ziyadesiyle memnun etti. Dünyanın çok farklı bölgelerinden gelmelerine rağmen gerek “İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği” personeliyle, gerek kendi fakültelerindeki Türk ve diğer yabancı uyruklu öğrencilerle, gerekse Konyalı vatandaşlarımızla olan pozitif/yapıcı ilişkileri görünce, kısaca gözlerindeki mutluluğu fark edince “İşte budur! İslam Ümmeti Kardeşliği” dedik. Artık bu millet, hangi coğrafyadan olursa olsun, gelen misafirleri/muhacirleri bir ensar şefkatiyle kucaklayan, onları evindeymiş gibi hissettiren, onlara bilgi/huzur/güven veren, insani erdemlerin örneğini sunan aziz bir millet olduğunu tekrar gösteriyor.
Görüştüğümüz öğrencilerin, kendini Türkiye’de öz/ana vatanında, kendi yuvalarında hissettiklerini, özellikle Konya’da yaşadıkları için kendini şanslı bulduklarını işitince, inşa edilen “Medeniyet Köprüsü”nün biiznillah bir daha yıkılmamak üzere “Ümmet” temelinde inşa edildiğini anladık.
Davamız, Âlemlerin Rabbi olan Allah’a kulluk davasıdır. Çağrımız, insanlık ailesine hayırhah kardeş olmayadır.