Konya’da mistik bir şeyler oluyor

Rasim Atalay

Konya’da marka patenti alınmış belli başlı kültür organizasyonları var. Her yıl kendini tekrar eden Şeb-i Arus gibi, Sufisin Sinema Etkinlikleri gibi, Mistik Müzik Festivali gibi etkinlikler, buram buram kültür kokan organizasyonlarda tüm dünyayı Konya’da buluşturmayı hedefliyor.

Bunlardan en öne çıkanı hiç şüphesiz ki Hz. Mevlana’nın vuslatının yıl dönümlerinde 7-17 Aralık tarihleri aralığında düzenlenen Şeb-i Arus etkinlikleri… Artık bu etkinlikleri duymayan kalmadığı gibi, patentli olmasına rağmen taklitleri farklı şehirlerde de yıllardır yapılıyor. Taklitler de aslını daha kaliteli, dikkat çekici ve güçlü hale getiriyor.

Her yıl Konya’da düzenlenen ve gelenek haline gelen kültür organizasyonlarından biri de Mistik Müzik Festivali… Hz. Mevlana’nın doğum yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde kendini tekrar eden etkinliklerin bu yıl 22.’si düzenleniyor. Dünyanın farklı ülkelerinden, adını sanını birçoğumuzun duymadığı şehirlerden, adını sanını birçoğumuzun duymadığı sanatçılar Konya’ya geliyor.

Mistik, kelime anlamı itibariyle gizemli, anlaşılması zor gibi anlamlar taşıyor.

Özgün, kültürel değerlerini koruyan, benliğini yitirmediği için popüler hale gelememiş, sazıyla, sözüyle, sanatçısıyla, tarzıyla farklı olan bu sanatçılar şehrimizdeki sanat ruhunu canlı tutan insanlar tarafından ilgiyle takip ediliyor.

Festival, geleneksel mistik müziklere popüler unsurlara karışmadan, otantik yapıları ve özellikleri korunarak sergilenebilecekleri yani kendileri olarak var olabilecekleri bir kültür ortamı sağlamayı amaçlamaktadır.

Kendi ülkelerinin güçlü sesleri, güçlü sanatçıları olanlarla sınırlı kalmıyor, tüm dünyaya mâl olmuş önemli isimler de bu dönemlerde Konya’yı ziyaret ediyor, Konya’da müzik şöleni sunuyor.

Bu festivalin en dikkat çekici taraflarından biri de 22 yıldır yapılageliyor olmasına karşılık, hiçbir dönemde aynı sanatçıların tekrar davet edilmiyor olması. Yani skala o kadar geniş ki her festival döneminde farklı ülkelerden, farklı şehirlerden, farklı isimler Konya’da buluşturuluyor. Müziğin evrenselliği, sanatın herkes için sanat olduğu gerçeği üzerine Konya’da güzel bir organizasyon inşa edilmiş oluyor. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali de muhteviyatı itibariyle dünyanın mistik müzikler alanında en saygın festivali olarak gösteriliyor.

Mistik Müzik Festivali, Mevlana Kültür Merkezi, Selçuklu Kongre Merkezi ve Konya Büyükşehir Belediyesi Taşbina Kültür Sanat ağırlıklı olmak üzere farklı ortamlarda gerçekleştiriliyor.

Mistik Müzik Festivali’yle ilgili düzenlenen takvime bakıldığında müziğin kalbinde insan, müziğin kalbinde çocuk ve müziğin kalbinde Konya temaları yer alıyor.

Bu temalarla nasıl bir bütünlük sağlandığı merak edildiğinde ise aslında sözün bittiği yerde sanatın devreye girdiği, müziğin evrensel dilinin dünyaya önemli mesajlar verdiği gerçeği ile karşılaşılıyor.

Yani müzikal etkinlikler sadece yapılmış olmak için yapılmıyor, belli başlı temaları da içeriğinde taşıyor.

Bugün Konya’da Mevlana Meydanı’nda çok önemli bir konser icra edilecek. Bu konser, müziğin sadece eğlence amaçlı olmadığını, toplumsal mesajları yine evrensel bir dil ile tüm dünyaya iletmeye çalıştığını vurgulayan bir muhteviyata sahip.

Dünyaca ünlü Lübnan asıllı İsveçli Müslüman Sanatçı Maher Zain bu akşam Mevlana Meydanı’nda Özgür Gazze konseri verecek. Saat 21:00’deki konsere tüm Konya halkı davet edildi. Buradan özgür Gazze için belki de farklı bir metotla, dünyada ses getirecek önemli mesajlar verilecek.

21 Eylül’de başlayan ve 30 Eylül’de son bulacak olan etkinliklerin takvimine baktığımızda, Mistik Müzik Festivali’nin finalinin de İranlı dünyaca ünlü Kürt sanatçı Şehram Nazeri ile yapılacağını görüyoruz.

Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Şehram Nazeri konseri için biletler ilk günden tükenmiş. Yani öylesi büyük bir ilgi görüyor Nazeri… Tanımadığım, bilmediğim bu ismi biletleri hızlı bir şekilde tükenince biraz araştırdım. Değişik iddialarla belirli dönemlerde gündeme gelmiş. Şimdilik sanatçı kimliğine saygı duyup, mistik bir şekilde susalım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.