Konya’da partilerin seçim stratejileri-2

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Geçen yazımda Konya’da seçime giren ve öne çıkan partilerden CHP, MHP, BDP ve BBP-SAADET ittifakını ele almış, partilerin seçim stratejileri ve adaylar hakkında değerlendirmeler yapmıştım.

Bu yazımda AK Parti ile ilgili değerlendirmeleri ele alacağım.

AK Parti bu seçimde Konya’da tarihinin en önemli fırsatını yakaladı, zira iktidar partisi Başbakanı ve muhtemelen da tekrar başbakan olacak Davutoğlu liderliğinde seçime giriyor.

AK Parti, bırakın AK Partiyi, tüm Konya bu şansı, bu itici gücü çok iyi değerlendirmesi gerekir. Böyle olursa Konya’da bir parti tarihinin seçim rekorunu kırabilir.

AK Parti, CHP gibi ön yoklama ile seçime girmese de sivil toplum örgütleri ile ön seçim yoklaması yaptı. Aday belirlemede ne kadar etkisi oldu bilemem ama bu tavrı ile hem teşkilatı uyanık tuttu, hem de seçmenin gönlünü mü gazını mı aldı desem. Bu proje kime aitse tebrik edilmeli.

Aday kadrosu kamuoyu ve gazetecilerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Konya’nın büyük bir il olduğu ve yöresel farklılıkların listeye yansıdığı görülüyor.

Genel kanaat eski vekillerden 5-6’sının yerinin sağlam olduğu idi. Ben ise eskilerden biri bayan 3-4’ü kalacak, 2 yeni bayan ilavesi ile yaklaşık 8-10 yeni aday kadroya girecek diyordum. Bayanlarda 3 sayısı doğru ama tamamı yeni isimler. Bu arada üç bayan aday tamamen sürpriz isim. Üzerinde şimdiden dedikodu yapılan Gülseren Hanım, sağlam bir aileden, meslektaşımız, dostumuz Prof. Dr. Erol Kozak Bey’in kızı.  Gülseren Hanım’ı çocukluğundan tanıyanlar oldukça zeki, çalışkan ve akıllı olarak niteliyor.

Yine Mehmet Babaoğlu, Uğur Kaleli de Recep Konuk listeye girer, bunlardan biri Tarım Bakanı olur diyordum. Tarım Bakanı olma beklentim ile Babaoğlu’nun listede yer alması ile de Kalkınma Bakanlığı beklentim devam ediyor. Recep Konuk Bey beklentinin ötesinde Karaman’dan aday gösterildi. Zannımca Konuk’a 2 adayı da alma görevi verildi. Konuk Başkan iki vekili de almalı, almaz ise ayıp olur.

*****

AK Parti iktidar olmanın avantajını iyi kullanmalıdır. Muhtemelen yeniden iktidar partisi olacak, ilk sıradan Başbakan’ın aday olması Konya’ya başka bir seçim heyecanı yaşatacak. Her ne kadar Konya’dan aday olsa da seçimlerde her zaman burada olamayacağı için Konya’da başarıyı şu iki nokta getirecek gibi.

1.Teşkilat ile adayların uyumu

2. Başbakanın Konya’dan aday olmasının getireceği avantaj.

Bu iki ana konu AK Parti’nin seçimlerde yükleneceği ve kullanacağı konu olmalıdır. AK PARTİ’de en dezavantajlı konu adayların çoğunun dışarıdan gelmesidir. Partinin teşkilat yapısını yöneticilerini çok iyi bilmiyorum ama daha genç bir yönetim kadrosu ile seçime giriyor gibi. Önemli olan iktidarı yüksek oyla yakalamanın heyecanını yaşamak ve yaşatmaktır.

Burada uzun süren iktidarların seçmenine ve yönetimine rehavet getirdiği iyi bilinmelidir. Siyaset arenası rehaveti ve ihaneti affetmez.

Seçim sürecinde kadın kolları ve gençlik kollarının da gayreti çok önemlidir. Acemiliklere ve aceleliklere yer verilmemeli; olgunluk, akıl, sükûnet, zarafet, nezaket ön planda olmalıdır.

Başarı ve huzur dileklerimle

Allah’a emanet, hayra muhatap olunuz, efendim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.