Seçimlerin hemen ardından belediyeler hızlı bir şekilde yatırım ve hizmetlerine başladı. Başladı demek de pek doğru olmaz aslında. Kaldıkları yerden devam ediyorlar diyebiliriz.
Özellikle yakından takip ettiğimiz Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Karatay ve Meram Belediyesi için seçimden önce nasıl bir yatırım ve hizmet rutini varsa, seçimden sonra da bu aynı şekilde devam ediyor.
Hem fiziki belediyecilik anlamında planlamalar yapılıp hayata geçiriliyor, hem de sosyal, kültürel ve eğitim odaklı belediyecilik çalışmaları devam ediyor.
BİRLİKTE ÇALIŞMANIN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİ ŞÜKRAN MAHALLESİ
Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri uyumlu ve güzel bir çalışma örneği sunuyor. Bunu yerel gazeteciler olarak biz görüyoruz da bizimle sınırlı kalmıyor. Bu bir model olarak tüm Türkiye’de karşılık buluyor. Öyle ki zaman zaman farklı şehirlerin yerel idarecilerinin Konya’ya gelerek, Konya’daki bu modelin nasıl uygulandığına dair fikir aldıklarını, fikir almakla kalmayıp Konya’dan proje desteği de aldıklarını biliyoruz.
Şehirdeki birlikte hareket kabiliyetinin merkezi hükümetin de desteğiyle şehre önemli kazanımları beraberinde getirdiğinin en önemli örneklerinden biri Şükran Mahallesi… Belki o mahallede yıllarını geçirmiş olanlar oradan geçerken şimdilerde hayallere dalıp bir ah çekiyor ama olması gerektiği gibi oluyor. Yani ergonomik ömrünü dolduran yıkılıyor, yerine yeni bir şehir inşa ediliyor, şehrin imarı yeniden elden geçmiş oluyor.
Büyükşehir ve Meram Belediyeleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü projenin bir benzeri için şimdiler Mevlana Türbesi’nin civarında çalışma yürütülüyor.
Burada da bir kentsel dönüşüm çalışması yapılacak.
Adına Mevlâna Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi denildi.
MÜTHİŞ BİR HEDEF, MÜKEMMEL BİR HİZMET
Karatay Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin iş birliğiyle gerçekleştirilen önemli bir kentsel dönüşüm projesi. Bu proje ile Hazreti Mevlâna’nın türbesini içine alarak şehrin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmak gibi ulvi bir hedef var.
Projenin temel amacı, Hazreti Mevlâna’nın türbesinin çevresini ve bu önemli tarihi alanı, modern standartlara uygun hale getirerek ziyaretçilerin rahatça dolaşabilmesini sağlamak. Aynı zamanda, bu bölgeyi ticari, kültürel ve sosyal açıdan canlandırmak ve şehre yeni bir nefes kazandırmak da projenin amaçları arasında.
Mevlâna Türbesi'nin yakın çevresi, dinlenme alanları, yürüyüş yolları ve rekreasyon alanlarıyla donatılacak. Böylece ziyaretçiler, türbeyi ziyaret ettikten sonra dinlenebilecekleri ve etrafı gezebilecekleri bir ortama kavuşacaklar.
Yine burada bir Tanıtım Merkezi planlanmış. Bu merkezde Hazreti Mevlâna Türbesi ve Dergâhının tanıtımı yapılacak ve Mevlevilik kültürü modern müzecilik teknikleriyle ziyaretçilere aktarılacak. Ayrıca, Türbe ziyaretçilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir karşılama binası da inşa edilecek.
Proje kapsamında, Mevlâna Müzesi, Sosyal Hizmetler ve Karşılama Merkezi gibi önemli yapılar da yer alacak. Mevlâna Hamamı, Hamam önü dükkânları, muvakkithane ve İmaret binaları yeniden ihya edilecek ve şehrin tarihi dokusunu koruyacak şekilde restore edilecek.
Ayrıca, eski şehir dokusunu canlandırmak için arasta tarzında sıra dükkanlar ve çarşılar inşa edilecek. Bu alanlarda geleneksel han yapılarının güncel bir yorumu da hayata geçirilecek. Böylece, şehrin eski ticaret geleneği yeniden canlanacak ve turistlere yönelik alışveriş imkanları sunulacak.
Proje aynı zamanda gastronomi şehri olan Konya'ya değer katacak ve Konya mutfağını tanıtacak bir Darüzziyafe Konya Mutfağını da içinde barındıracak. Kültür yapıları, müzeler ve tarihi mekanlarla donatılmış olan bu proje, şehrin ruhunu ve kadim mirasını yeniden yeşertecek ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak.
Gerçekten takdir edilesi bir proje. Şehrin kültür hazinesinin üzerindeki tozlar kalkacak, bölge parlatılacak, turistik bir merkez ortaya çıkacak, şehre gelen Mevlana’yı görüp kaçmayacak, daha doğrusu kaçamayacak. Yerli ve yabancı turistler için Konya’ya gelmelerini ve Konya’da kalmalarını gerektirecek önemli bir sebep ortaya çıkmış olacak.
Başından sonuna kadar takdir ettiğim, desteklediğim, bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini düşündüğüm proje ile ilgili tek bir kaygım var: Türbe Arkası Kentsel Dönüşümü adının verilmesi…
TÜRBENİN ÖNÜ NERESİ, ARKASI NERESİ?
Türbe Arkası diye bir yer var mıymış diye araştırdığımda, eskilere sorduğumda, kitapları karıştırdığımda böyle bir terime hiçbir yerde rastlamıyorum.
Aksine Türbeönü olarak anılan, Konya’da ‘Meram’da Bağı Türbeönünde Evi’ deyiminin karşılığı olan bölge de şimdilerde Türbe Arkası diye lanse edilen bölgeye işaret ediyor. Mevlana Türbesi’nin Alaeddin Tepesi’ne bakan kısmı yani batısı Türbe Önü diye algılanıp, tam tersine kalan yani doğu kısmı, projenin yürütüleceği alan Türbe Arkası olarak değerlendirilmiş olacak ki Türbe Arkası Kentsel Dönüşüm Projesi denilmiş adına.
Kanaatimce bu isim pek de oturmamış. Henüz yolun da başındayken, Türbenin arkasını önünü iyi araştırıp, bölgedeki çalışma için en doğru ismin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bugün verilen isim uzun yıllar boyunca kalacak. Yeni doğmuş birine verilen isim gibi onunla birlikte yaşayacak.