KONYA’DAKİ GÜNEŞ TARLALARI

Çevreci Çetin

Nihayet Konya’nın ülkemizin en uzun süre güneş alan bölgesi tescil edildi. Güneş tarlaları sayısı artmaya başladı. Türkiye’de güneşten elektrik üretimi konusunda en büyük teşvikin verildiği şehir olan Konya’da, benzer uygulamaların yaygınlaşmasını bekliyoruz.

Dünyadaki fotovoltaik teknoloji noktasındaki en büyük tek güneş tarlasının Karapınar’da inşa edileceğini geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı sayın Berat ALBAYRAK verdi.
Bakan Albayrak santralin 2000 hektarlık alana yapılacağını 1000 megavatlık belirterek, ''Bu yatırım bugün 1 milyar doların üzerinde bir yatırım.  Burada üretilecek elektrik yaklaşık 1.7 milyar kilovat saat olacak, 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacını karşılayacak tesisten bahsediyoruz" dedi. Bakan Albayrak, santralin ihalesinin Aralık ayında yapılacağını söyledi.

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi 2718 hektar büyüklüğündeki birinci kısım ve 3240 hektar büyüklüğündeki ikinci kısım olmak üzere toplam 5958,7 hektar alandan oluşmaktadır. Burada yapılacak yenilenebilir enerji santralleri bölgeye yeni bir canlılık getirecektir. Hayırlı uğurlu olsun.

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, sürekli artan enerji talebinin karşılanması ve fosil esaslı kaynakların giderek azalması, yenilenebilir enerji teknolojilerindeki ar-ge çalışmalarının hızlanması ve hükümetlerin bu enerji teknolojilerinin kullanımını teşvik edici politikalar üretmesi sevindirici gelişmelerdir.

Türkiye’de ilk kez 2005 yılında yürürlüğe giren 5346 sayılı “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun” ile birlikte EPDK tarafından üretim lisansları verilmeye başlanmıştır.

08 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile güneş enerjisinden elektrik üretimi yapan yatırımlar en az 10 yıl devlet alım garantili olarak teşvik edilmiştir. Yatırımcının önü bu kanunla açılmıştır.

08 Eylül 2012 tarihinde Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesinden bu yana Karapınar başta olmak üzere Konya il içi ve ilçelerinde en büyüğü 18 MW,  en küçüğü ise 0,2 MW olan 29 Güneş Enerji santrali hayata geçirilmiştir.

Ülkemizin ithalatının % 70’i enerjiye gittiği dikkate alınırsa, kendi öz kaynaklarımızdan elde edilecek enerjiye ne kadar çok ihtiyacımızın olduğu açıktır. Bu nedenle başta güneş ve rüzgâr olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının sayısını artırmak ve geliştirmek hepimizin geleceği için hayati öneme sahiptir. Konya bu konuda açık bir yatırım alanıdır.

Dileğimiz yenilenebilir enerji kaynaklarının sayısını artması ancak bu yatırımların verimli tarım arazilerini ve mera alanlarını yok etmemesine özen göstermeliyiz, vesselam.

ÇETİNCE: Karanlıktan şikayet edeceğine bir mumda sen yak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.