KONYA’MIN MERCEĞİNDEN: SN. REHA BİLİR

Ahmet Öztemel

Fotoğrafa 1975 yılında başladı, 43 yıl sonra sayısız ödül ve uluslararası tanınırlığına rağmen “hobi” diyebilecek kadar, kendisini sadece “Eczacı” diye tanıtabilecek kadar tevazulu. İlk ödülünü 1977 yılında kazandı. Dünyanın en önemli fotoğrafçılık kuruluşlarının onursal üyesi. (AFIAP, ESFIAP, Hon. FBPS)  Bugüne kadar 32 ülkede sergi açtı, 15 ülkede fotoğraf eğitimi verdi. 76’sı uluslararası 200’den fazla fotoğraf yarışmasında jüri üyeliği yaptı. Beyşehir Leylekler Vadisi’ni tanıttı. Bireysel pek çok başarısının ardından, 11 arkadaşıyla birlikte kentimde Sille Sanat Sarayı’nı kurdu. Sille Sanat Sarayı, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun (FIAP) ofis kabul ettiği ilk beş merkezden birisi. Sille Sanat Sarayı’nın üye sayısı günümüzde ülkemin hemen tüm yöreleri ve 17 ülkeden katılanlarla birlikte 285. Dünya’nın her köşesinde ülkemi, Konya’mı ve Sille’yi sanat ve kültür elçisi olarak temsil ediyorlar. Şubat 2018 tarihinde Umman’a “fotoğraf sanatında dünyanın en etkili topluluğu” sıfatıyla diğer iki kuruluşla birlikte davet edildiler. Dünya’da yılda bir kez sadece kadın üyelerine fotoğraf sanatında festival yapan tek topluluk olma özelliğine sahipler. 6 yıldır üyeleri arasında iki aylık aralarla fotoğraf yarışması düzenleyen ve ödülünün kazananın fotoğraf yayını olduğu tek yarışmayı organize ediyorlar. Ayrıca, Umman Fotoğraf Topluluğu, İtalyan Albenga Fotoğraf Derneği, Çin Silk Road Fotoğraf Federasyonu, Hindistan Focus Fotoğraf Derneği ile ortak çalışma programları düzenliyorlar. Ülkemizde Afyon Frig Fotoğraf Derneği, Siverek-Salihli-Kıbrıs-Gaziantep-Mersin Olba Fotoğraf Dernekleri ile kardeş kuruluşlar. 2017 yılında davet üzerine gittikleri Benin’de Kültür ve Turizm Bakanı’na verilen “Ülke Tanıtımında Fotoğraf Yarışması Etkisi” semineri sonrası bu yıl ilk fotoğraf yarışması organizasyonunu yüklendiler. Benin Fotoğraf Akademisi bir Sille Sanat Sarayı ürünü. Geçmişinde Sille Sanat Sarayı, 30 ülkeden 88 fotoğrafçı ile Konya’da “İslâm Ülkeleri Fotoğraf Buluşması” organizasyonunu da gerçekleştirdi. Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun sadece bir kez düzenlediği Türkiye Kupası Yarışmasının kazananı da Sille Sanat Sarayı. Alanya Belediyesi ile ortak fotoğraf sergisi ve Başkan’a hediye ettikleri semazen heykelciği haber bültenlerindeki son haberlerden. Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun (FIAP) Kulüplerarası Dünya Kupası Yarışması’ndan üç kez ödül alan bir topluluk Sille Sanat Sarayı ve Sn. Reha Bilir hedefini “Dünya Kupası kazanıp bir sonraki yarışma jürisine ev sahipliği yapabilmek” olarak açıklıyor. Konya’da Reha Bilir’i konuklarıyla Sema Gösterisi’nde, Kelebekler Vadisi’nde her zaman görebilirsiniz elbette Beyşehir ve diğer özel mekanlarımızda da. Sille artık tarihin sanatla buluştuğu yer kabul ediliyor.

Günümüzde tanıtım en önemli meziyetlerden, olmazsa olmazlardan. Spor, sanat ve kültürel faaliyetler markalaşmada da fark yaratan alanlar. Sn. Reha Bilir ve Sille Sanat Sarayı ülkemin, kentimin en önemli kültür ve tanıtım elçilerinden ve değerlerimizden. Evrensel bir sanat markası. Peki biz bu değerlerimizden yararlanabiliyor muyuz? Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’müzün XI. Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nda var Reha Bilir. Bu yarışma Dünyanın en prestijli yarışmalarından kabul ediliyor, emeği geçenleri kutluyorum, üstelik daha önce FIAP tarafından bronz ve gümüş madalyalarla ödüllendirilmiş. Büyükşehir Belediyemizin “Konya’da Kış” konulu fotoğraf yarışmasında ve Selçuklu Belediyemizin “Kelebekler Vadisi ve Lâle” konulu yarışmalarında ekip içinde değiller.

Kentimin tanıtım faaliyetlerinde alması gereken çok ciddi yollar var maalesef. Tanıtımda alanının en iyilerini, değerlerimizi dışlarsak nasıl başarılı olacağız bilemiyorum. Reha Bilir ve Sille Sanat Sarayı kentimin tanıtımına ciddi katkı sağlıyorlar kendi çabalarıyla. Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün Fotoğraf Yarışması daha da geliştirilerek devam ettirilmeli. Sponsor gerekiyorsa bu kent bu ekonomik gücü ile bunu en güzel şekilde başarmak zorunda. Reha hocam gazetemizin değerli yazarlarından Sn. Hasan Durucan’a Kasım 2015 tarihinde verdiği röportajda basıma hemen hemen hazır “Konya Fotoğraf Kitabı” projesinden söz etmiş. Bu kitap bir an önce basılmalı. Böyle bir eserin Konya Kitapları arasına katılmasında sayısız yarar var. Bu kitabın ilk alıcılarından olmaya şimdiden talibim. Eloğlu “Fark Yaratan Adana Erkekleri” kitabı yayınlıyor, hem Adana tanıtımına katkı sağlıyor hem de yüz lira bedelle satıyor. Biz Konya Fotoğraf Kitabı’nı belediyelerimiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, ülkemizde ilk ve ikinci beş yüzde sayısız şirketimiz varken destek olmuyorsak yayınlatamıyorsak kimse tanıtıma önem veriyoruz demesin kentimizde, yazık ki yazık bizlere o zaman. Saygıyla.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.