Konya’mızı Yeşertmek Lazım

Emrullah Nergiz

‘Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikiniz’ hadisini çokça andığımız bir gündü.

Biliyorsunuz 2019 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 Kasım, Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilmişti.

Bu yüzden Türkiye genelinde fidanlar dikildi. Toprak sulandı. Konya’da 21 noktada fidan dikim etkinlikleri yapıldı. Orman Bölge Müdürlüğü koordinesinde binlerce fidan bir bakıma yeni hayatına başladı.

2021 sonuna kadar Konya’ya 4 milyon 218 bin ağaç dikilmesi planlanıyor. Bir kısmı dikilmiş olmakla birlikte gerçekten üst sınırda bir hedef. İnşallah gerçek olur. Bu şehrin yeşil özlemini gidermek lazım. Mevsimler değişiyor. Geçmişi bir yana bırakarak özellikle şehir merkezinin ve etrafının 20 yıl sonra ormanlar ile kaplı olması bir hayal olarak kalmamalı! Merkezden dağlara bakarken kuru taş yerine yemyeşil bir doğa görmek, çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miras olacak.

Geçtiğimiz yaz yanan ormanlarımıza her birimiz çok üzüldük. Bir nebze olsun böylesi programlar ile durumu telafi edebilmek önemli.

Bu konu açılmışken işin ehli olanlardan çokça duyduğum bir eleştiriyi de pasajın sonuna eklemek isterim.

Neden dikilen ağaçların çoğunluğunun çam olduğuna verilen makul bir yanıt yok. Türkiye coğrafyası buna ne kadar uygun, daha verimli ağaçlar dikilebilir mi? Soruları yangınlar esnasında da çok gündem olmuştu. Dün ağaç dikim fotoğraflarına bakarken çoğunun çam olduğunu görünce tekrar aklıma geldi? Çok daha verimli ve çabuk büyüyebilen cinsler varken neden sadece çam?

SELÇUKLU, TARİHİNE SAHİP ÇIKIYOR

Dün Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen ‘Türklerin Mirası’ adlı projenin tanıtım toplantısına katıldık. Selçuklu Belediyesi adını aldığı tarihe böylesi çalışmalar ile sahip çıkmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı himayesinde Aydınlar Ocağı ile gerçekleştirilen projede 100’den fazla ilim insanı görev almaktaymış. Emek verilen önemli bir çalışma. Temel olarak Türklerin tarih sahnesine çıkışından Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkıldığı 1308'e kadar ki macerasının anlatıldığı 18 bölümlük bir belgesel film dizisi ve Türklerin mirasının anlatıldığı 17 ciltlik dev bir külliyattan söz ediliyor… İlk yıl 4 bölüm ve 4 cildin tamamlanması planlanmış.

Elbette tarihimizi tam anlamı ile bilmeden geleceğimizi tam olarak şekillendiremeyiz. Bu bakımdan Başkan Ahmet Pekyatırmacı’nın tarihi projelere önem vermesi doğal.

Projenin genel yürütücüsü ‘Kervan’ belgeseli ile daha önceden önemli bir tecrübe sahibi olmuş isimler İbrahim Dıvarcı ve Tamer Yiğit. Konya kültürü için çaba sarf etmeye devam ediyorlar. Projeye destek veren ciddi ulusal markalar da var. Tüm paydaşları tebrik ediyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.