Konya’nın denizinde çobanın keçileriyle keyifli tekne yolculuğu tebessüm ettirdi

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünün bulunduğu Beyşehir’deki adaya keçilerini tekneyle götüren çobanın keyifli yolculuğu ve söylediği türkü izleyenlere tebessüm ettirdi

Beyşehir Gölü'ne kıyısı bulunan ilçeye bağlı Yeşildağ Mahallesi'nde küçükbaş hayvancılıkla uğraşan besiciler, kıl keçilerini, çoban ve yem maliyetinden kurtulmak amacıyla güz döneminde otlaklık olarak kullandıkları yakınlardaki Hacıakif Adası’na bırakıyor. Balıkçı tekneleriyle küçükbaş hayvanların adaya taşınması ise renkli görüntüler oluşturuyor. Tekneye bindirdiği keçilerini Hacıakif Adası’na götürmek üzere yola çıkan ve Beyşehir Gölü’nün eşsiz manzarasında seyahat eden bir çoban, seyahat esnasında söylediği türküyle de görenlere tebessüm ettirdi. Yürekleri ısıtan o görüntü sosyal medyada paylaşılınca beğeni rekorları kırdı.

ADADA KEÇİLER KIŞI BAŞIBOŞ GEÇİRİYOR, DOĞAL BESLENİYOR

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’ne kıyısı olan Yeşildağ Mahallesinde hayvancılık bölgenin uygun coğrafi koşulları dolayısıyla doğal yetiştiricilik yöntemiyle yapılıyor. Bölgedeki besihanelerde yetiştirilen keçi ve koyunlar az da olsa büyükbaş hayvanlar kıyıya 800 metre mesafedeki gölün en büyük ikinci adası olan insan yaşamının bulunmadığı Hacıakif Adası’na bırakılıp salınıyor.

Adadaki doğal bitki ve otlarla beslenen, tatlı su gölünün sularıyla sulanan küçük ve büyükbaş hayvanlar, doğal yöntemlerle beslendikleri için kaliteli ve değerli et lezzetine sahip oluyor. Yeşildağ Mahallesinde sonbahar döneminde yine balıkçı tekneleriyle taşınarak adaya bırakılan keçiler, ilkbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte yavrulama döneminde göl üzerinden aynı yöntemle teknelerle tekrar Beyşehir merkezine nakledilecek.

ATA GELENEĞİNİ SÜRDÜRÜYORLAR

Yerleşim merkezinde hayvancılık yaptıklarını anlatan ve atalarından kalma bu geleneği uzun yıllardır devam ettirdiklerini belirten üreticiler, kışın adaya saldıkları keçilerin yem ve saman maliyetinden de kurtulduklarını, o yüzden daha iyi kazanç elde edebildiklerini belirtiyor. Her tekneye yaklaşık 20 keçi yerleştirerek taşıma işini gerçekleştirdiklerini söyleyen besiciler, "Adaya et ve süt kalitesini artırması ve yem maliyetlerinden kurtulmak maksadıyla saldığımız küçükbaş hayvanlarımız burada gözlerden, gürültüden uzak doğal yaşam alanında özgürce beslenmenin tadını çıkarıyor. Ekim ayının başında balıkçı tekneleriyle adaya taşıdığımız hayvanlarımızı bahar dönemine kadar burada tutuyor ve doğal ortamda beslenmesine imkan sağlıyoruz. Kuzulama dönemi ile birlikte ilkbahar mevsiminin başlangıcında ise tekrar adaya giderek, balıkçı teknelerimizle yeniden mahallemizdeki ağıllarına taşıyoruz. Küçükbaş hayvanlarımızı kulak küpelerinden, yapısı ve cüssesinden tanıyoruz ve bu tanımada fazla zorluk çekmiyoruz. Adalarda 3-4 ay süreyle doğal ortamda beslenen keçileri ise dönüş yolculuğunun ardından yoğun talep nedeniyle hemen satılıyor. Doğal bitki örtüsü ile beslenip adada serbest olarak otladığı için eti, sütü ve süt ürünleri değerlenen keçilerimiz vatandaşlarımızdan çok fazla rağbet görüyor” diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri