Konya’nın havası, suyu, toprağı

Emrullah Nergiz

Konya’nın taşı, toprağı, suyu denilince orada olmayı görev addederiz.

Dün cemiyetimizde Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Barış Özgün, Toprak Mahsuller Ofisi (TMO) Konya Başmüdürü Mustafa Yılmaz, Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Cihan Uzun ve onlara eşlik eden BİK Müdürü Ali Aktaş’ı ağırladık.

Nezaket ziyaretinin ötesinde Konya’nın havasından suyundan, yağışından toprağından bahsettik. Gerçekten müdürler bazında genç bir jenerasyon yakalanmış. Çalışma ve bir şeyler başarma arzusu olan bir takım gördük karşımızda. Şehir adına önemli meseleleri direkt kaynağından yani bilir kişilerden dinlemek de ayrıca önemliydi.

Daha evvel şehrimizde görev yapmış Meteoroloji Müdürleriyle de çeşitli görüşmeler yapmıştım. Özellikle geçtiğimiz 3-4 yılda şehir merkezine kar düşmemesinin sebeplerini araştırırken görüş alışverişinde bulunmuştuk. Barış Bey geçen hafta yağan karı ve miktarını örnek göstererek hava akımlarının yollarından bahsetti. Önümüzdeki aylarda da yağışların devam etmesini beklediklerini söyledi. Yani bu yıl Konya adına bereketli bir dönem olacak inşallah. Lakin bu yağışlar yeraltı sularını besliyor diye su kuyularına yüklenmenin çok yanlış olacağı uyarısını da ihmal etmedi Müdür Bey. Uzun süreli tahminlere göre önümüzdeki yıllarda da Konya’da yağış azlığı ön planda olacakmış. Bu yüzden her damlanın değerini bilmek gerekiyor.

Meteoroloji Müdürlüğü’nün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlanması da ayrıca doğru olmuş. Zira meteoroloji özellikle şehircilikte yapılaşmada olmazsa olmaz bir konumda.

TMO DEPOLARI SAĞLAM

Son ayların en önemli meselesi dünyadaki gıda krizi üzerine… Özelde Konya, genelde ülkemiz sıkıntı yaşar mı, diye sorduk. Mustafa Bey gerek iç kesimlerde gerekse limandaki stokların gayet sağlam olduğunu belirtti. Yani stokçuluk yapacak veya gıda fiyatlarını aşırı derece yükseltecek bir duruma devlet izin vermeyecek.

Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız un üreticilerine uygun buğday temini konusu da gündeme geldi. Mustafa Bey bunun özellikle ekmek üreten fırınlara yönelik olduğunu ve halkın uygun fiyata ekmek alabilmesi için yapılan bir uygulama olduğunu belirtti.

Bu konu gerçekten önemliydi. Siyaset adına suistimal edenler gerçekten milletin ekmeği ile oynayan tipler kesinlikle tasvip etmiyoruz.

TMO Konya Başmüdürünün ifadeleri gıda konusunda içimizi rahatlattı. Fırsatçılara gün doğmayacağı için ayrıca sevindik. Fakat…Tıpkı su olayında olduğu gibi elimizde buğday var diye kesinlikle israfa düşmeyelim. Gıdamızın değerini bilelim.

TEST MERKEZİ TAM İSABET

Gelelim ziyaretin yine şehrimiz adına verilen en önemli müjdelerinden birine.

Konya sanayicisi ile iç içeyiz. Çok iyi biliriz ki tarım şehrinde tarım makineleri üretiminde zirvedeyiz. Bu bağlamda sanayicimizin en ciddi sıkıntılarından biri büyüğünden küçüğüne her türlü tarım aletlerini Ankara’daki Tarım Alet ve Makine Test Merkezine (TAMTEST) götürmek ciddi derecede sorun oluyordu. İş emek kaybı bir yana maddi açıdan da zorlama bir hal almıştı.

Cihan Bey, Konya’da bu konuda bir test merkezinin oluşturulma çalışmalarının sürdüğünü, bina inşaatının belli bir aşamaya geldiğini, test aletlerinin yurt dışından alımının yapıldığının müjdesini verdi. Konya sanayicisi için çok çok önemli bir gelişme bu. Daha hızlı ve daha kolay şekilde testler yapılacak. 2022 yılında hizmete başlayacağı öngörülüyor. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ederiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.