Özellikle son dönemde yatırımcıların büyük ilgisini çeken Borsa’ya Konya’dan gıda devi 2 firma daha girecek. Başvurusunu yapan ve bekleme aşamasında olan bu iki firma, onay geldiğinde halka arz olacak
19
Farklı kaynak arayışına giren şirketler Borsa üzerinden halka arz olurken, yatırımcılar da bu arzlardan alacakları hisselerle kazanç elde etmeyi planlıyor. Bazı şirketler, kredi maliyetlerinin arttığı, paraya erişimin de zorlaştığı günümüz ekonomik koşullarında kaynak arayışının bir ürünü olarak Borsa’ya girmeyi ve halka arz yoluna gitmeyi tercih ederken, bazıları da sahip oldukları ekonomik güce güç katmak için Borsa’ya açılıp halka arz ile hisse satıyor.
29
KONYA’NIN DÜNYA PAZARINDAKİ 2 BÜYÜK ŞİRKETİ HALKA ARZ OLACAK
Borsa İstanbul’a özellikle son dönemde adeta halka arz yağmuru sürüyor. Halka Arz internet sitesinde yer alan bilgilere göre yılbaşından bu zamana kadar Sermaye Piyasası Kurulu’na ‘SPK) başvuruda bulunan ya da Yönetim Kurulunun aldığı karar ile KAP üzerinden arz kararı alan 60 şirket var. Bu şirketler arasında Konya’nın dev markaları, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Büyükhekimoğulları Gıda ve Golda Gıda da yer alıyor.
39
BÜYÜKHEKİMOĞLULLARI GIDA HAKKINDA
1985 Yılında, Adnan Hekimoğlu tarafından kurulan Büyük Hekimoğulları Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., günlük 250 Ton üretim kapasitesi ile faaliyete başladı. Yaklaşık on bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tarım şehri olan Konya’da kurulan fabrika, un üretiminde Türkiye’nin en önemli tarım lokasyonunda yer alıyor. Şirketin kurucusu Adnan Hekimoğulu, şirket vizyonunu üç önemli sütun üzerine inşa etmiş. Şirketi bugün sahip olduğu konuma ulaştıran bu sağlam sütunlar; kaliteli buğday alımı, nitelikli çalışan ile verimli iş gücü kullanımı ve güncel teknolojiden maksimum yararlanma olarak izah ediliyor.
49
Gelişimi bir varış değil süreç olarak görerek; depolama, laboratuvar, üretim teknolojisi ve insan kaynağı yatırımları ile sürdürülebilir kurumsal bir iş modeli oluşturan Büyük Hekimoğulları Gıda, faaliyete başladıktan 5 yıl sonra unlu mamulün cinsine göre un üretmeye başladı. Fabrika, sadece 10 yıl sonra İSO’nun yayınladığı “Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu” arasında yerini aldı. Merkezi Konya’da olan operasyon sahasına aynı yıl İstanbul bölge ofisini ekleyerek ürettiği 16 farklı ürünü, önce ulusal daha sonra küresel pazarlara ulaştırdı.
59
ISO; 18001:2007, 22000-2005, 9001:2008, 14001:2004, HACCP Gıda Güvenliği, TSE; 4500 Kalite ve Helal belgelerine sahip üretim standartları ile Büyük Hekimoğlulları Gıda günlük 1100 Ton buğday işleme kapasitesine sahip.
Bugün fırın ya da pastane fark etmeksizin unlu mamul üretimi yapan tesislerin gözdesi olan; Pırlanta, Safir, Yakut, Ziynet, Kolye ve Akik markalarının yanı sıra ürünün cinsine göre ürettiği özel unlarla büyük bir pazara üretim yapan Büyük Hekimoğulları Gıda, ekmekten lavaşa, simitten poğaçaya, baklavadan milföye, boyozdan mantıya, yaş pastadan erişteye, pizzadan etli ekmeğe, lahmacundan hamburgere un ile yapılan her lezzete imzasını atıyor.
69
BERA HOLDİNG’İN GIDA DEVİ DE HALKA ARZ OLUYOR
Bera Holding’in iştiraklerinden olan ve halka arz için sırasını bekleyen şirketlerden olan Golda Gıda, sağlam temeller üzerine yükselen yapısı ile dikkat topluyor. Ülkemizdeki ve dünyadaki entegre projeler arasında, büyüklük açısından, en büyüğü olarak dikkat çeken Bera Holding Gıda şehri projesi, Türkiye’nin tahıl ambarı Konya ovasının bağrında, Anadolu insanının alın teri ve göz nuruyla yükselen haklı bir gurur abidesi olarak görülüyor.
79
Golda, Karaman Kazımkarabekir ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 1 milyon 78 bin metrekare açık alan ve 76 bin 82 metrekare kapalı alan, kojenerasyon sistemi ile kendi enerjisini üretecek 70 Megavat kurulu gücü olan, proje bitiğinde 5000 personelin çalışacağı, yılda yaklaşık 100 milyon dolar ihracat hedefleyen, 24 Gıda fabrikasından oluşacak 500 milyon dolarlık dev bir organize olarak dikkat çekiyor.
89
Temelleri 10 şubat 1997 tarihinde atılan tesislerin, çok kısa bir zaman dilimi içerisinde, un, bakliyat, irmik, makarna fabrikaları üretime başladı.
99
Bölgede, Türkiye genelinde ve yurtdışında yetiştirilen tarım ürünleri gıda şehrinde işlenerek, değişik gıda ürünleri halinde, insan sağlığı ve damak zevki dikkate alınarak, dünyanın dört bir tarafına uygun şartlarda ulaştırılıyor.