Konya’da yaşayan hemen herkese sorun. Anket yapın. “Konya’nın en önemli sorunu nedir” deyin. Alacağınız cevap bellidir. Trafik!
Mevcut yollar bu trafiği kaldırmıyor. Bunu anlamak için uzman olmaya da gerek yok. Bu şehirde yaşayan, sabah işine gidip akşam evine dönen her vatandaş bu sorunu bire bir zaten yaşıyor. Ne yazık ki problem her geçen gün biraz daha artıyor. Bu artan sorunun nasıl ve ne zaman çözüleceği de belirsizliğini koruyor. Çözüme bugün başlanmalı. Yarın çok geç olabilir.
“Dünya Kenti” olma iddiasında olan bir şehrin trafik sorununu çözmüş olması gerekiyor. Şunu da unutmamak gerekir ki, bu sorun lokal tedbirlerle çözülecek gibi görünmüyor. Sorunun çözümü için çok yukarılardan ve panoramik bakmak gerekmektedir. Bu güne kadar yapılan çalışmalara baktığımız zaman, büyük ölçekli bir çözüm arayışı göremiyoruz.
Konunun çok sık işlendiği ve kabak tadı verdiği de bir gerçek. Yetkililer bu konuyu sık sık işlediğimizden rahatsız olmasınlar. “Sık sık verilen aynı öğütten sıkılma! çünkü bir çiviyi çakabilmek için defalarca vurmak gerekir” diyor Hz. Mevlana. Öyleyse bundan sonrasına da hazırlıklı olmalılar.
Geçtiğimiz günlerde şehrimizde bir kupa finali oynandı. Adanalı ve Alanyalı futbolseverler Konya’ya hareket getirdi. Bir anda 20-25 bin insanın gelmesi ve bunların da büyük bir kısmının özel araçları ile şehre dahil olması da gösterdi ki, bu yollar bu yükü kaldıramıyor. Şehrimizin hemen her noktası tıkandı. Bir yerden bir yere gitmek neredeyse imkansız hale geldi. Bu da bize gösterdi ki, nüfusumuz 20-25 bin artarsa ve trafiğe 2000 civarında araç dahil olursa Konya felç olacak. Bu şehirde yaşayan herkes bunu görüyor. Ama bizlerin görmesi bir şey değiştirmiyor. Çünkü çözüm mercii biz değiliz.
Sıkıntıyı artıran sebeplerden birisi de trafiği kullanan biz sürücülerdir. Süratli araç kullanmakla, seri araç kullanmak aynı şey değildir. Sürat yapmayın ama, seri hareket ederek trafiğe olumlu katkıda bulunun. Sürücüler “Uyuşuk” davrandıkları için de trafik olumsuz etkilenmektedir. Bir sorumsuz sürücü kocaman yolu tıkayabilmektedir.
Bu arada sıkışan yollarda yeteri kadar trafik kontrolü de yapılmamaktadır. Yapılan kontroller de ceza yazmaya yönelik olmaktadır. İkaz ve uyarılara biraz daha ağırlık verilmesi durumunda sıkıntının bir kısmı ortadan kalkabilir.
Kısacası:
“Et tekraru ahsen, velev kane yüz seksen…”