Depremin üzerinden 4 koca gün geçmişken kurtarılan bebekleri görüp de gözleri dolmayan var mı?
Allah’tan ümidin kesilmediği anlara şahit olduğumuz zamanlar geçiriyoruz.
Konya’da Zümrüt Apartmanı yıkıldıktan 7 gün sonra kurtarılan olmuştu.
Erzincan depreminde 8 gün sonra enkazdan kurtarılan Nurcan Hemşire…
Ülkenin başına bir felaket geldiyse, başka bir şeyin tadı tuzu olmuyor. Allah halen enkaz altında olanların yardımcısı olsun. Güç versin.
Tabi aklımıza yeniden şehrimiz düşüyor.
En son yaşanan Elazığ depreminden sonra şunları yazmıştım: ‘Geçtiğimiz günlerde bu konuda (deprem) uzmanlar ile görüştüm. Konya’da deprem riski olan binalar hususunda elde işe yarar tek bir röntgen yok. Büyükşehirlerin birçoğunda kentsel dönüşüme nereden nasıl başlayalım ne yapalım diye şehirde gündem olmuş tartışmalar yapılıyor. Bizde tık yok!’
O günden bugüne tam 9 ay geçmiş. Maalesef Konya’da bu konuda ciddi bir çalışma yok. Her zamanki gibi ancak başa gelince bir şeyler için harekete geçiliyor. Acilen riskli binalarla ilgili toplu bir çalışma yapılmalı. Zira şehir merkezinde dahi sağlam olmayan yapıları görmemek için gözlerimizi kapatarak yürümek gerekiyor.
Yeni bebek hikâyeleri okumamak için bugünden tedbir almak şart.
KOSKİ’Yİ HEP ELEŞTİRECEK DEĞİLİZ
Uzun süredir KOSKİ ile ilgili bir şeyler yazmayı düşünüyordum. Konya Büyükşehir iştiraklerinden olan Konya ve Su ve Kanalizasyon İdaresi’ni son değişikliklerden sonra; nerdeyse tüm iş hayatını KOSKİ’de geçirmiş olan Genel Müdür Ahmet Demir yönetiyor. Öncesinde de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu.
Konya, birçok şehre göre suyu daha az bedelle kullanan bir şehir. Üstelik yılların hayali gerçekleştikten sonra memba kalitesinde Toroslar’dan şehrimize uzanan temiz suyu tüketiyoruz.
Bu hizmetleri göz ardı etmek vicdansızlık olur. Konya şehir merkezine 5 km uzaklıktaki mahallelere su hizmeti 80’li yılların sonu 90’lı yılların başı gibi gelmiş. Ondan önce ne yapılıyordu diye aklınıza gelebilir. Bazılarını benim de hatırladığım her evin bir tulumbası olurdu. Su, tulumbalardan çekilerek kullanılabilirdi. Bugünkü hizmeti fiyat vb. bahanelerle karalayanları görüyorum bazen. Yazık.
Pandemi sürecinde 1. Dalganın aşıldığı günlerde hatırlarsanız fatura krizi yaşanmıştı. Bazı vatandaşlar salgın günlerinde okunamayan saatlerinin toplu şekilde okunmasına tepki göstermiş yüksek meblağlar oluştuğunu ileri sürmüştü.
Bu konu başta olmak üzere KOSKİ’nin çalışmalarıyla ilgili birçok şeyi Sayın Demir’den geçtiğimiz günlerde dinlemiştim. Yazmak için kısmet bugüneymiş. Ahmet Demir çözüm odaklı bir yönetici profili çiziyor. Yıllardır KOSKİ’de hizmet verdiği için birimleri çok iyi tanıyor. Bu yüzden ani refleks gösterilmiş.
KOSKİ hızlı bir çalışma yaparak faturalar için tüm Konya’da online düzeltme seçeneğini hizmete açmış. Faturasının hatalı olduğunu düşünen vatandaşlar buradan işlem yapmış. Bu süreç için su fiyatlarında ekstra indirim sağlanmış. Kriz hızla aşılmış. Yüzde 1 gibi düşük bir abone adedince faturada düzeltme yapılmış.
Salgın sürecinde abonelik işlemlerinden tutun birçok hizmet online ortama taşınmış. Böyle bir ortamda insanlar için birincil öncelik olan su hizmeti; aksamasın veya farklı bir sıkıntı meydana gelmesin diye çok farklı senaryolar üzerinde çalışılmış. Karşılaşılabilecek sıkıntılarda ne gibi çözümler üretilecek hepsi konuşulmuş. Özellikle arıza ekiplerinin Covid-19’a yakalanmaması için ekstra çaba gösterilmiş.
Son olarak Türkiye’deki 81 vilayet içinde bir ilk gerçekleştirilmiş. Covid-19 salgınına karşı çok sayıda önlemi uygulamaya koyarak TSE denetiminden geçen KOSKİ, TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk kurum oldu.
Bu belgenin ana amacı “güvenilir, salgından etkilenmeyen ve hijyenik” çalışma ortamları oluşturmak, kuruluşlara salgın sürecinde karşılaşabileceği çeşitli olumsuz senaryolarda önleyici bir mekanizma geliştirme imkânı sunmak şeklinde özetlenebilir.
KOSKİ demişken farklı bir bilgi daha verelim. Konya Büyükşehir’in merkez binada yıkılma riskine karşı birimlerini farklı yerlere taşıdığını biliyorsunuz. KOSKİ de bu kapsam Hacıveyiszade Camii’nin karşısındaki binaya taşınmıştı. Benim ziyaret ettiğim günlerde yeniden taşınma telaşı vardı. Zira bina hizmet için küçük gelmişti. Eski SGK binasına nakiller çoktan başlamıştı. Yakında duyurusu yapılır.