Geçtiğimiz pazar günü Babalar Günü’ydü. Sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla yorumlarsak bu Babalar Günü sanki geçmişe göre biraz daha fazla önemsendi. Çünkü Covid-19 belası bir çoğumuzu babalarımıza hasret bıraktı, birçoğumuzun babasını kaybetmesine sebep oldu.. Hepimiz babalarımızın ne kadar kıymetli olduğunu çok ağır imtihanla anladık…
*** *** ***
Bu güzel günün anlam ve önemine binaen Dünya Gazetesi’nden gazeteci Mustafa Kemal Çolak ‘İz Bırakan 30 Baba’ isimli muazzam bir kitap çıkardı. Türk iş dünyasına damga vurmuş isimlerin başarı hikayelerine yer verilmiş…
*** *** ***
Çalışmaya göz gezdirirken, Konya’ya da iz bırakan babalar tek tek zihnimde canlandı. Günün anlamıyla biz de şehrimizin baba isimlerine kısaca bir değinelim dedik.
*** *** ***
Konya Sanayisi; 7 kıtaya, iki milyar doların üzerinde bir rakamla ihracat yapıyor. 5. Organize Sanayi Bölgesi kurulmuş, otomotiv, tarım, savunma sanayi, hidrolik, ayakkabı, gıda, tekstil, ambalaj olmak üzere onlarca alanda üretim yapan bir endüstri merkezi.
Bugün, iş adamlarımızın babalarının el tornaları ile 10 metrekarelik atölyelerde ektiği tohumların ekmeğini yiyoruz şehir ekonomisi olarak.
*** *** ***
Konya’dan Rahim Özkaymak gibi bir baba geçti. Otobüs taşımacılığının duayeni oldu, farklı iş kollarını bünyesinde barındıran Özkaymak markasını şehre miras bıraktı.
Merhum Yılmaz Kulluk’un örnek ticaretini bugün 2 oğlu babalarının adıyla devam ettiriyor.
Güvenç köyünden bir çocuk olarak şehre gelen Yusuf Genç, genç yaşta sırtında demirler taşırken kurduğu hayallerle Şakalak gibi Türkiye’nin en büyük tarım makineleri üreticisi olan firmasını ortaya çıkardı.
Merhum Niyazi Ildırar (Niyaz Usta), ustalığını bu şehre miras bıraktı ve halen sokaklarımızı aydınlatıyor…
Eczacı kalfası olarak ekmek kavgasına başlayan İbrahim Göçer ise sektöründe en büyük üretici haline geldi ve Ulusoy Kozmetik gibi bir dev marka inşa etti.
Helvacızade Kadir Amca’yı düşünün. İki oğluyla birlikte Zade ve Zade Vital markalarıyla Amerika’dan Çin’e, Güney Afrika’dan Rusya’ya kadar ulaştı…
Hacı Mehmet Aydın, inandı, çalıştı ve başardı bugün AYD gibi bir dev ortaya çıktı.
Hasan Faydasıçok’u unutursak ayıp ederiz. Kendisi, sadece Hasçelik’i global bir marka haline getirmedi. Konya’da BÜSAN’ın kuruluşuna öncülük etti ve şehir ekonomisine büyük bir dinamizm kazandırdı.
Rahmetli Mehmet Tuza, ürüne adını veren Pakpen gibi bir dünya markasını bu şehre hediye etti…
Fahrettin Erdiren’in bugün dişli-şanzıman üretiminde sektöründe teklerden olduğunu söylemeden geçemeyiz.
Alparslan Erdirençelebi’nin adını verip ürettiği makinelerle dünyanın 4 bir tarafında toprağa iz bıraktı. Bugün hem üreten, hem dünya markası New Holland’ı Konya çiftçisiyle buluşturan bir markayı iki evladıyla birlikte ilerletmeye devam ediyor.
Celal Çöğen’i de unutmadık. İSO 500 listesinde görerek gururlandığımız Çöğenler markasının mimarı…
Merhum Seyit Mehmet Buga olmasaydı bugün İttifak gibi bir holdingimiz olur muydu?
Ömer Alaybeyi ilerleyen yaşına rağmen iş heyecanını kaybetmedi Molino markasıyla dünyanın 4 bir yanına un fabrikaları inşa etmeye devam ediyor..
Zeki ve Fevzi Özel kardeşler küçük bir atölyede başladıkları üretimlerini inanç ve azimleri ile ‘Özel’ markasıyla sektöründe Konya’nın en büyük şeker-çikolata üreticisi haline getirdi.
Gelelim Fevzi Serin amcamıza. Türkiye'nin yollarını süsleyen Serin Dorse markasını oluşturmak her babayiğidin harcı değil...
Kameroğlu Hacı İbrahim AYDOĞAN’ın 1800’lü yıllarda Karapınar’da başladığı ticaret, Aydoğanlar-Gitaş gibi şehrin gururu markalar haline geldi.
Geçtiğimiz yıl Covid illetinden kaybettiğimiz Osman Can amcamız, inşaat sektöründe güvenin adı olan Can İnşaat’ı kurdu ve 3 oğlu babalarına yakışır şekilde ticaretlerini devam ettiriyor.
*** *** ***
Evet… Konya’ya iz bırakan babalardan kısaca bahsettik. Hayatta olanlara uzun ömürler, vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum. İsmini unuttuğumuz nice isimler muhakkak olmuştur. Onlardan da özür dilerim.