Konya’ya vefa-2

Yusuf Alpaslan Özdemir

Ali Işık hocanın Çizgi Kitabevi’nden çıkan ‘Konya’da Kültürel Hayat’ı da, ‘Konya’nın Gülleri’ gibi mutlaka okunması gerekli kitaplardan; “90'lı yıllardan günümüze değin kurtarabildiğimiz Konya şehir merkezi kültür hazinelerine dair makale, bildiri ve ansiklopedi maddelerinden oluşmaktadır. Dolayısıyla zengin Konya kültürünün ancak bir cüzünü ihtiva etmektedir. Lâkin bu eksikliğine rağmen yine de dışa dönük, sıcak ve samimi insanlarıyla bayramların bayram, şenliklerin şenlik, düğünlerin düğün gibi yaşandığı, hatta ölüm acılarının bile riyadan arınmış bir samimiyetle paylaşıldığı bir Konya'dan nostaljik esintileri havidir.”

Konya kültürünün yarınlara taşınmasına hizmet eden bir başka isimse on parmağında on marifet olan biri desek yeridir: Fotoğraf sanatçısı, araştırmacı-yazar Ahmet Kuş. Kısa bir dönem gazetemizde de köşe yazıları kaleme alan Kuş, Konya ve çevresine ait zengin bir eski fotoğraf, dia ve negatif belgeliğine, Türkiye’de 1990’lardan itibaren yayımlanan dergi, kitap, katalog ve albümlerden oluşan bir fotoğraf kitaplığına sahiptir. Konya’da amatör fotoğrafçılığın gelişmesi için birçok etkinlikte aktif olarak görev alan Kuş’un Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanan “Tarihe Kültür Başkenti Konya”, “Mevlâna - İnsanlığın Aynası” ve “Dünden Bugüne Konya” adlı kitaplarda fotoğrafları yer aldı. Fotoğrafları ayrıca Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yayımladığı kitap, broşür, afiş ve kartpostallarda kullanıldı.

Ahmet Kuş’un şehrimizdeki pek çok yerel gazetede kültür-sanat yazıları ve fotoğrafları yayımlandı. Merhaba Dergi ve Merhaba gazetesi akademik sayfalar ekinde fotoğraf ve gezi yazıları devam ediyor. Kuş, katıldığı ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında başarılar elde etti. Konya Kültür Sanat ve Fikir Adamları Derneği ile Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olduğunu da unutmadan vereyim.

Ahmet Kuş ağabeyin hünerleri ve çalışmaları böyle uzar gider, daha yakından tanıyınca/ çalışmalarına göz atınca değerini bir nebze anlamak mümkün.

&&&

Konya Aydınlar Ocağının öncü olduğu T.C Cumhurbaşkanlığı himayesindeki “Türklerin Mirası” isimli bir projeyi duymuşsunuzdur. Selçuklu Belediyesinin de ortak olduğu bu önemli projenin detayları hakkında internette yapacağınız küçük bir araştırma ile epey bir done elde edebilirsiniz. Hazırlanacak "Türklerin Mirası Projesi" ile Türk kültürünün diğer dünya kültür değerlerine olan katkıları, aynı zamanda tarihi sorumluluk anlayışı içinde Türk kültürünün dünyada hüküm sürdüğü alanlara dikkati çekmek hedefleniyor. Proje çerçevesinde Mustafa Güçlü ve İbrahim Dıvarcı isimlerini öncelikle anmamız gerek. Bu iki kıymetlimizin müktesebatı, şehrimize vefası tüm hemşerilerimizin ortak kanaati.

Konya Aydınlar Ocağının şu anda başındaki isim olan Mustafa Güçlü yıllardır istikrarlı bir şekilde düzenlenen ‘Salı Sohbetlerine’ salgın dönemi, bayramlarda ve diğer önemli günlerde dahi ara vermedi. Güçlü; okumaya, bilmeye, sorgulamaya, faydalı olmaya bağımlı, ilke sahibi, şuurlu bir büyüğümüz; Allah muvaffak etsin, sağlıklı ve hayırlı bir ömür bahşetsin Mustafa hocamıza inşallah.

Aydınlar Ocağından konu açmışken asıl mesleği hukukçu olan Mehmet Ali Uz’a da bir parantez açmalıyım, İbrahim Dıvarcı’ya geçmeden önce. On beş yılı aşkın bir süre Konya Aydınlar Ocağı Başkanlığını yürüten Uz; halen Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Başkanlığı’nı, Merhaba Gazetesi eki Akademik Sayfalar yönetmenliğini yürütüyor.

Mehmet Ali Uz’un epey bir eseri var, bazılarının isimlerini vererek iktifa edeceğim ki bu kitap isimlerden onun Konya için neler yaptığına dair fikir edinebilirsiniz: Baha Veled’den Günümüze Konya Âlimleri ve Velileri, Konya ve Rehberi, Konya Kültürüne Hizmet Edenler, Konya Hukuk ve Baro Tarihçesi, Lâdikli Hacı Ahmet Ağa, Hacı Veyiszade Mustafa Efendi ve Ailesi…

İbrahim Dıvarcı Konya doğumlu değil ama adeta bir Konyalı. Gümüşhane’nin Torul ilçesinde doğan Dıvarcı; yirmi yıldan uzun bir süredir fotoğraf sanatı ile uğraşıyor. Konya Büyükşehir Belediyemiz tarafından yayımlanan “Tarih ve Kültür Başkenti Konya”, “Mevlâna-İnsanlığın Aynası” ve “Dünden Bugüne Konya” isimli prestij kitaplarında fotoğrafları yer alan Dıvarcı Konya hakkında pek çok yazı, fotoğraf ve kitaba imza attı ki, son derece mühim çalışmalarından biri az önce bahsettiğimiz “Türklerin Mirası” isimli proje. Türkiye ve Dünya Mevlevihaneleri minvalindeki belgesel çalışması da oldukça önemli. Yolu açık olsun inşallah Dıvarcı ağabeyin de…

Devam edeceğiz…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.