Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, sulama ve tarımsal gıda altyapısı tamamlanan, kolay ulaşan ve ulaşılan, ucuz ve kaliteli üreten, enerji ihtiyacını kendi içerisinde karşılayan kompakt bir KOP Bölgesi için çalıştıklarını söyledi.
Kalkınma Bakanlığı tarafından KOP bünyesindeki Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerindeki Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP) çerçevesindeki projelerde kullanılmak üzere tahsis edilen 74,2 milyon liralık ödenek KOP illerine aktarıldı. KOP illerini ziyaret eden Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Babaoğlu, Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ve Karaman Valisi Murat Koca ile protokol imzaladı.
Sulama ve tarım altyapılarının rehabilitasyonu, hayvancılık, yem üretimi ve dağlık alanlarda kırsal kalkınmanın KOP Eylem Planı’nın ana omurgasını oluşturduğunu ifade eden Babaoğlu, Bölge’nin Türkiye’nin yeni bir yatırım ortamı olmaya doğru ilerlediğini söyledi.
“Aynı miktar su ile mevcut ürettiğimizin iki katını üretmek durumundayız” diyen Babaoğlu, bunun için altyapı modernizasyona çok önem verdiklerini belirterek; “Bu amaçla Bölgemizde tarım altyapısının modernizasyonunu sağlayacak tüm projeler Eylem Planı içinde yer almaktadır. Ayrıca özellikle gelir seviyesi düşük dağlık kırsal alanlarda sulamaya kavuşan insanlarımızı katma değeri yüksek meyve ve sebze üretimine yönlendiriyoruz. Bölgemiz çilek, kiraz, üzüm, ceviz, elma ve sebze gibi ürünlerde lider olma yönünde hızla ilerlemektedir.” dedi.
“Yatırımın Yeni Gözdesi: KOP Bölgesi”
KOP Bölgesi Bakanlarının destekleriyle kolay ulaşan ve kolay ulaşılabilen bir Bölge olması için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Babaoğlu şunları söyledi:
“KOP İllerimizin tamamında Enerji İhtisas Endüstri Bölgeleri ile birlikte bu Bölge Türkiye’nin enerji kurulu güç kapasitesine yüzde 15’ine ulaşabilir. Şu anda bu rakam yüzde 0,26 seviyelerinde. Bunun anlamı şudur; modern tarım alt yapısına kavuşmuş, sulamada rehabilitasyon çalışmaları tamamlanmış, denizlere ve diğer bölgelere demiryolları ile hızlı ve ucuz ulaşımın mümkün olduğu, kendi içinde enerji üretim güvenliği ve kapasitesi olan bir Bölge doğuyor. Bu nedenle Bölgemiz, yatırımcıları şimdiden çekmeye başladı ve kısa bir süre sonra Türkiye’nin yatırımda gözde bölgesi haline gelecektir. Bu atılımlar da, Bölge’nin Selçuklu dönemindeki ihtişamına yeni kavuşacağının belirtisidir” şeklinde konuştu.
İmzalanan protokol ile Niğde ve Karaman için 15, Aksaray’a ise 12 milyon liralık “Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı” (KÖSİP) ödenekleri İl Özel İdarelerine aktarıldı.