UĞUR ÖZTEKE
Şam, Mekke ve Medine’yi gördükten sonra inanın rüyalarımı süsleyen, belgesellerini izlerken okuduklarımı örtüştürmeye çalıştığım ama haberler ile bir türlü dünyama sokamadığım Kudüs’ü gezerken, bu yerleri fotoğraflarken “Konya’ya döndüğüm zaman buraları nasıl yazacağım? Ne diyeceğim?” Diye inanın kilitleniyordum.
Kudüs’ün haritası Ortaçağ’da yazılmış. Asya, Afrika ve Avrupa’nın ortasına sıkıştırılmış. Bu topraklarda hiçbir zaman muhteşem saraylar, dev eserler olmamış. Burada inanan insanların mabetleri, inanç enerjisi depolanmış sanki.
Kudüs, tarih boyunca üç dinin kutsal şehri olmuş. Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar inançları ve kutsalları için can vermişler.
İnsanlık tarihinin en eski şehirlerinden birisi olarak kabul edilen Kudüs, tarihi boyunca iki defa tamamen yok edilmiş yerle bir olmuş. Yine tarihi boyunca 23 defa işgal edilmiş. 52 defa saldırıya uğramış ve 44 defa ele geçirilip tekrar kurtarılmış.
Asurlu hükümdarı Kudüs'ü işgal ettiği zaman şehri yakıp yıkmış. Mescîd-i Aksâ'da bulunan altın, gümüş ve diğer mücevherleri Babil'e götürmüş. M.S. 70 senesinde Romalılar tarafından tekrar işgal edilerek yakılıp yıkılan Kudüs, 120 yılında Hazret-i Ömer'in halifeliği sırasında da Müslümanlarca fethedildi. 1099 (H.492)'de haçlılar Kudüs'ü istilâ edince yakıp yıktılar. On binlerce Müslümanı kadın ve çocuk demeden kılıçtan geçirdiler. Rehberimizin bize aktardığına göre Müslümanların akan kanları sokaklarda ki insanların dizlerine kadar yükselmiş. Bu arada Mescid-i Aksâ'yı da yağmalayıp üstüne haç dikmişler. İçerisine heykeller koyarak kiliseye çevirmişler. Sultan Salâhaddîn-i Eyyûbî 1187 Kudüs'ü haçlılardan kurtarıp, Mescid-i Aksa'dan haçları ve putları kaldırtmış. Yavuz Sultan Selim Han zamanında Osmanlı idaresine giren Kudüs, Birinci Dünya savaşından sonra, Müslüman Türklerin elinden alınmış. 1967 deki Arap-İsrâil savaşında Kudüs, Yahudiler tarafından işgal edildi.
Müslümanlar hicretten on altı ay sonraya kadar Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kıldılar. Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem mîrâca buradan yükseldi.
Hazret-i Ömer Kudüs'ü fetih edince, Kudüs'teki kiliselere dokunulmaması için emir verdi ve Hristiyanlarla izin verdi. Kudüs ahalisine bir de emannâme (emniyet belgesi) verdi.
KUDÜS GERÇEKTEN MAHSUN
Tarihi surların içine girip Mescidi Aksa’ya doğru ilerlerken yolların bakımsızlığı çöplerin rastgele atılmış olması gerçekten insanın içini burkuyordu. Tamam Müslümanlar burada garip, çaresiz, İsrail askerleri sizi bu bölgede tam 400 kamera ile nefes alışını bile izliyor. Harem bölgesine girerken elleri tetikteki en az 5-6 İsrail askerinin gözleri ile sizi taraması burnumuzun direğini sızlatıyor. Hatta her an sizi durdurmasından, avluya girmesine izin vermemelerinden hatta gözaltına alınmaktan korkuyorsunuz. Ama özellikle bu bölgedeki esnaf niye çöpünü, pisini sokağa ya da köşe başlarına rast gele atar ki.
(Devam edecek)