Kuraklık, israf: Gıda krizi
Bakıyoruz da son günlerde ziraat sektörü üzerinde Ülkem bazında, geçmiş aylarda yapılan tüm tartışmalı beyanlar ve haberlere ara verilmiş durmuş görülüyor. Üretimde her sene olduğu gibi yaz bolluğu yaşanıyor, fiyatlar yine her sene olduğu gibi hayli düştü. Neden bu gerçekler yazılmaz oldu.
Kışın ve ilkbahar başlangıcında kıyamet koparılıyordu. Düzmece seyahatlerle kendi yandaşlarınızla röportajlar yapıp, trolleriniz aracığı ile sözlü-yazılı kurgularla yönlendirmeler yapılıyordu. Esas olan doğru olanı yazmaktır. Tüm bunlara rağmen dünya çapında, ziraata bağlı gıda arzı ve fiyat problemleri bitmiş değil. Yaz mevsimine bağlı olarak büyük çapta tarlada üretimlerinin devreye girmesi piyasayı rahatlatsa da, kısa süre sonra gıda arzı ve fiyat istikrarsızlığı sürecek görülüyor.
Küresel ısınma dünya çapında etkisini gösteriyor. Avrupa'ya kış gelmeden felaket çöktü. Sıcaklıklar rekor üzerine rekor kırıyor. Avrupa’da son 92 yılın en sıcak dönemi yaşanıyor. Kıtanın çoğu kuraklık için kırmızı alarma geçmiş durumda. Bölgedeki su eksikliği tarımı tehdit etmeye başladı. Rusya'nın gazı kısması nedeniyle enerji kıtlığı yaşamamak için tasarruf tedbirlerine başlayan Avrupa'da hükümetler şimdi de su tasarrufu konusuna kafa yoruyor.
Avrupa Birliği gaz kullanımını durdurmaya yönelik acil durum planını onayladı ve plan, gelecek hafta yürürlükte. Buna göre, tüm AB ülkeleri bu kış gaz kullanımını gönüllü olarak % 15 oranında azaltacak.
Bir taraftan enerji kıtlığı yaşayan kıtanın birçok ülkesinde sıcaklıklar 40 dereceyi aştı. Fransa, İngiltere ve Portekiz'de uzun yılların en sıcak temmuzu yaşanıyor. Dereler kuruyor, hayvanlar susuzluktan ölüyor. Avrupa’da su kıtlığı ilan ediliyor. Kuraklıkla baş etmek için kriz birimleri kuruyor.
Yağmurun olmaması, şeker pancarı, patates ve mısır gibi mahsuller ile sebze üretimini zorlaştırıyor. Avrupa'nın bazı bölgelerindeki çiftçiler tüm mahsullerini kaybetme riskiyle karşı karşıya. İspanya'daki çiftçiler, sıcak hava dalgalarının 2022-23 sezonunda zeytinyağı üretimini yaklaşık üçte bir azalacak.
Aşırı sıcak ve yağış eksikliği nedeniyle devam eden durumun önümüzdeki 15 gün içinde daha da kötüleşeceği tahmin ediliyor. Ülkelerde su tasarrufu tedbirleri tartışılıyor. Tedbir alınmazsa su kesintileri başlayacak. Kuraklıklar, hidroelektrik enerji üretimini de azaltıyor.
Gazının yaklaşık üçte birini Rusya'dan alan Almanya, kamu binalarında her yıl nisandan eylül ayının sonuna kadar ısıtma olmayacak ve oda sıcaklıkları yılın geri kalanında maksimum 20 dereceyle sınırlı kalacak; depo, teknik odalar, koridorlar gibi alanlarda maksimum 10 ile 15 derece arasında değişecek.
Berlin'deki parlamento binasının cam kubbesi, Zafer Sütunu, belediye binaları artık geceleri ışıklı değil. Bazı şehirlerde yüzme havuzlarındaki saunalar kapanıyor, halka açık havuzlarda yalnızca soğuk duşlar olacak, az kullanılan bazı trafik ışıkları kapatılıyor. Henkel, evden çalışma uygulamalarının yeniden başlatılabileceğini söylerken, kimyasal devi BASF, çalışanlarını izne çıkarmayı planlıyor.
Enerji tüketimini 2024'e kadar yüzde 10 azaltmayı amaçlıyor. Fransa’da mağaza kapıları açık olmayacak. Tüm şehirlerde saat 1-6 arası ışıklı reklamcılık yasak, evden çıkarken Wi-Fi fişini çekecek. Büyük süpermarket zincirlerinin başkanları, bu yıl 15 Ekim'den itibaren tüm mağazaların kapanış saatlerinde elektrik işaretlerini kapatma, ışık kullanımını azaltma ve mağaza sıcaklıklarını yönetme gibi enerji tasarrufu tekniklerini kullanmaları için gönüllü bir anlaşma yaptı.
Madrid, Mart ayına kadar gaz tüketimini % 7 azaltma hedefinde. Kamu binalarının yanında mağazalar, restoranlar, kafeler, süpermarketler, ulaşım merkezleri ve kültürel alanlarda ısıtma ve soğutma ısısı sırasıyla 19 ve 27 dereceyle sınırlanacak. 30 Eylül'e kadar otomatik olarak kapanan kapılar kurulacak. Mağaza vitrinlerindeki ışıklar 22:00'ye kadar kapatılacak. Tedbirler Kasım 2023'e kadar yürürlükte kalacak. Özel sektör evden çalışmayı artırmaya çağırılıyor.
İtalya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Polonya, Avusturya, İsveç kuraklık ve sıcaklıkla ilgili tedbirler alıyor. Birazda biz kendimiz zorlasak. Isınma ve kuraklık ve buna rağmen israf bizim en büyük meselemiz.
Umutla ve sevinçle kalın sağlıcakla.