Kurban Bayramında Beslenme

Leyla Fidan
  • Tahmin edersiniz ki bayramın vücudumuz açısından diğer günlerden pek bir farkı yok bu nedenle bayramda da öncelikle 2-3 lt suyumuzu düzenli tüketmeye devam etmeliyiz.
  • Uzun süren açlıklardan kaçınmalıyız.
  • Basit şeker tüketimini kontrol altında tutmalıyız ki kan şekerinizdeki dalgalanmaları önleyebilelim.  Basit şekere karşı hayır demenin yolu her zaman ara öğün yapmaktan geçiyor. İkramlarda seçeneğimiz varsa eğer en azından sütlü tatlıları, şekersiz içecekleri, meyveleri seçerek vücudunuza bir iyilik yapabilirsiniz.
  • Eee bayram bu illaki o ev yapımı tatlılar tadılacak, taze alınmış baklavanın tadına varılacak dediğinizi duyar gibiyim… Bu durumda en azından tatlının yanında ayran ya da süt tüketmeye özen göstermek kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olabilir. Sırf bayram diye dört günlüğüne de olsa kimse sizi iyileştirmiyor unutmayın. Diyabetiniz o yediğiniz baklavaları, kolesterolünüz yağlı eti ve sakatatı, kalbiniz basit şekeri ve doymuş yağı, böbrekleriniz ve hipertansiyonunuz bozduğunuz diyetinizi affetmeyecek. Kendinize en iyi bakacak olan yine sizsiniz kronik hastalığınıza, yaşınıza göre özel bir diyetiniz ve yasaklarınız varsa mümkün mertebe uymaya özen gösterin. Emin olun komşu teyzenin el yapımı baklavası sizden daha önemli değil önce kendiniz önce sağlığınız.

***

Gelelim bu bayramın yıldızı kırmızı ete… Öncelikle muhteşem faydalarından bahsetmek istiyorum çünkü kırmızı et kararında tüketildiğinde hiç de öcü değil.  Kaliteli hayvansal protein, demir, çinko, B6, B12, B1, a vitamini, fosfor, magnezyum… Kırmızı et bize berrak bir zihin, güçlü bir hafıza, mükemmel bir görüş, güçlü bir bağışıklık, enerjik bir hayat, güçlü kemikler ve güçlü kaslar vadediyor. Bu faydalardan en iyi şekilde yararlanmak için eti nasıl tüketmeliyiz peki?

  • Eti pişirmeden veya dondurucuya atmadan önce en az 12- 24 saat dinlendirmeye özen gösterin.
  • Tüm gün et tüketerek hem karaciğerinizi hem de böbreklerinizi yormaya gerek yok uzun vadede bu durum geri dönülemez hasarlara yol açabilir. Bir öğün et tüketiyorsak diğer öğünlerde mutlaka kaliteli karbonhidrat ve sebze ile beslenmeliyiz. Aslında tüm olay dengede…
  • Kırmızı etin biyoyararlılığını arttırmak için et tüketildiğinde yanında mutlaka sebze tüketilmeli. Salatalar bunun için var.
  • Kalsiyum demir emilimine engel olacağı için et tükettiğiniz öğün yanında yoğurt, ayran gibi besinlere yönelmemek yediğimiz etten olabildiğince faydalanmanızı sağlayacaktır.
  • Pişirme yöntemi çok şeyi değiştirebilir. Kavurma, kızartma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemini tercih edin.
  • Bayramda mangal yakarken eti yakmamaya ve ateşe çok fazla yaklaştırıp vitamin kaybına uğratmamaya dikkat edin.
  • Et kullanılarak pişirilen yemeklerde ilave yağ kullanmadan etin kendi yağıyla pişmesine izin verin ve tadına varın. Etin yağsız kısımlarını tüketmeye özen gösterin tüm görünür yağlardan arındırılsa bile kırmızı etin ortalama yağ oranı %20dir.
  • Özellikle kolesterolü olanlar, kalp damar hastaları sakatat tüketiminden kaçınmalı.

Mutlu bayramlar…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.