Merkez Bankası başkanımız Murat Çetinkaya piyasaların karşısına çıktı. Ve enflasyon raporunu sundu. Piyasaların ilk tepkisi pozitif oldu.
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya yapmış olduğu sunumda özetle;
---Para politikasında sıkı duruşun devam edeceğini
---Sadeleşmenin devam edeceğini, hedeflerinin tek haneli faiz olduğunu
---Çekirdek enflasyonda henüz arzulanan iyileşme yok dedi.
---Gıda enflasyonunun %9 seviyesinde olduğunu
---Yeni dönemde sade ve öngörülebilir bir para politikası izleyeceklerini
---Enflasyonun 2016 sonunda 7,5, 2017 sonunda da % 6 hedeflediklerinin altını çizdi.
Genel anlamda pozitif bir görüntüden bahsetti. Dış piyasalarda herhangi bir olumsuzluk olmazsa enflasyon hedeflerinin tutacağını öngördü.
Piyasalar Merkez Bankasının açıklamalarını olumlu bulmuş olmalı ki döviz fiyatlarında düşüşler, Borsa İstanbul’da da yükselişler görüyoruz. Avrupa ve ABD borsaları güne satıcılı başlamasına rağmen borsa İstanbul’da alımlar devam ediyor. Bizim uzun zamandır dikkat çektiğimiz 86,000 seviyeleri yine test ediliyor. Kritik seviye 86,000, bu seviyeler geçilebilirse 90,000 seviyeleri gündeme gelecektir. İlk hedefin kırılması çok önemli 86,000 seviyesinin üstünde bir kapanış görürsek 90,000 seviyesi de görülecektir. Tabii ki buna dış konjöktüründe müsaade etmesi lazım. Dolar/TL 2,820 seviyelerini tekrar test ediyor. Daha önce 2 defa bu seviyeleri test eden Dolar/TL kotasyonları yine buraları zorluyor. Benim beklentim 2,800 seviyesine her değdiği seferde alımlar hızlanacaktır. Merkez Bankasının da bugünkü gelinen noktada elinin biraz daha güçlendiğini görüyoruz. Petrol fiyatlarındaki zayıflık ECB Avrupa Merkez Bankasının negatif faiz uygulaması ve aylık 80 milyar Euro para dağıtması, yine ABD merkez bankasının faiz artırımlarını ötelemesi bunlar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının elini güçlendiriyor. Bununla birlikte önümüzdeki ayda yeniden 0,50 baz puanlık bin faiz indirimi gündeme gelebilir.
Para piyasalarında durgunluk halen devam ediyor. Hükümetin atmış olduğu adımlar çok pozitif, verilen teşvikler deyim yerindeyse tam isabet olmuştur. Fakat terörün yaratmış olduğu endişe ihracatta yaşanan düşüş Rusya’ya gönderilen yaş sebze ve meyvenin yanı sıra kanatlı hayvan etinin ambargoya takılması, turizmde yaşanan gerileme, rezervasyon iptalleri durgunluğun sebeplerinden bazılarıdır. Önümüzdeki aylarda gelebilecek faiz indirimleri piyasaları biraz da olsa canlandırabilir bekleyip göreceğiz.
Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamalarında küresel koşullar ve enflasyon izin verdikçe sadeleşmeye devam edeceklerini açıkladı. Yani faizin üst bandında indirim olacağını belirtti. Bu gerçekten önemli, çünkü fazlaca bir indirimine küresel koşullar ve enflasyon izin vermeyebilir. Bununla birlikte döviz fiyatları sert tepki verebilir. Onun için merkezin dikkatli adım atması gerekir.
Ben daha önceki açıklamalarımda da belirttim. ABD merkez Bankasının bundan sonraki atacağı adımlar çok önemli, FED Haziran ayındaki toplantısında faiz artıracağına dair bir işarette bulunursa dolara yeniden küresel talep gelecektir. Bu da ilk önce gelişmekte olan ülkeleri etkileyecektir. Tabii ki biz de gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için bizde de bir dolar talebi yaşanacaktır.
Altın fiyatları gram/TL olarak 112-113 TL arasında sıkışmış durumda. Altının yönünün yine yukarılarda olduğunu düşünüyorum. ABD merkez bankası FED önümüzdeki günlerde yapacağı yönlendirmelerde Haziran ayında bir faiz artırımından bahsetmezse altın hızla 118-119 TL seviyelerini test edecektir. Bir faiz artırımından bahsedilirse altının gram fiyatı destek seviyesi olan 107-109 TL aralığına kadar geri çekilebilir. Bizim altına bakışımızın halen pozitif olduğunu söyleyebiliriz.