Kuş Evleri De Kentsel Dönüşüm Heyecanını Yaşamalı                                    

Hasan Özdemir

Merhamet ve sevginin örneği olan kuş evlerinin uygulaması Osmanlı İmparatorluğu zamanında zirve yapmıştı. Kuş evlerinde yaşayan kuşlar aile düzeninde yaşar, yabancı kuşları buralarda barındırmazlar. Bu kuş evlerini yapanların gönüllerindeki merhamet eşsiz mimari örnekleri oluşturmuştur.

Kuş evleri rüzgardan, güneşten korunaklı, zarar verici  hayvanların ulaşamayacağı yerlerde, kuşların kendilerini güvende hissedeceği yerlerde olmalı.

 Hz. Mevlana’nın şehri olan Konya’mızda böyle kuş evlerinin olmaması hepimizin ayıbı sayılır.

Peki ne yapmalıyız?

* Yönetmelikte anlamsız istenen birçok maddenin yanında kuş evi yapımı istemek çok anlamlı olur.

* Konya belediyemiz değişik kuş evleri örneklerinin olduğu, kuş evleri doğal parkları oluşturmalı ve buralarda kuşların ikameti sağlanmalı.

*Öncelikle, uygun olan resmi kurum binalarının estetiğini bozmadan ilave örnek kuş evleri cephe ve çatılarda oluşturulmalı.

*Kuş evlerinin yapımı yeni yapılarda gönüllülük esasına dayanarak projelendirilmeli ve uygulamaya konulmalı.

*Özellikle cami projelerinde kuş evleri yapılması için mecburiyet getirilmeli. Cami projeleri çizen arkadaşlar bu konuda yasal sorumluluk gelmeden bu projeyi hayata geçirme noktasında istekli olmalı.

*Resmi kurumlar heykeltıraşlara, ilgili sanat severlere bir çok objeler yaptırmakta olup, kuş evleri de belli yerlerde görsel obje olarak sergilenmek üzere yaptırılmalı.

*Genelde eski camilerde, çeşmelerde, ahşap ve taştan yapılmış kuş evleri örneklerinin maketleri yaptırılıp sergi salonlarında sergilenmeli ve çocuklara buralarda tanıtılıp sanatın inceliği aşılanmalı.

*Çatılardaki yerleri proje aşamasında belirlenip kuşların yeme ve  içmeleri için küçük dokunuşlar yapılmalı.

*Bugünkü yapım teknolojileri ile çok rahat detaylar üretilip uygulanabilir.

*Kuş sevgisini her platformda gündemde tutmalı, bu sevgi çocuklara küçük yaştan itibaren aşılanmalı.

*Özellikle orman bölgelerinde küçük ahşap kuş evleri rüzgar ve yağmurdan kuşları korunmak için yapılıp ağaçlara asılmalı.

*Kuşların şehir yaşamında zarar görmelerini önlemek çok rahat bir şekilde proje aşamasında çözülebilir.

 YOKSA:

*Kuşlara ev yapmak şöyle dursun yaşadıkları doğayı bozmayalım demek yeterli mi?

*Her inceliğin düşünüldüğü günümüzün modern mimarisinde, medeniyetin gelişmişlik ölçüsü binaların yüksekliği ve rantla mı ölçülüyor?

*Zoraki bunlar yaptırılsa bile sonrasında takipsizlikten kuşları aç ve susuz mu bırakırız dersiniz?

*Yada kuşların çatılara konmaması için kuş tuzakları mı koyacağız?

Vatandaş nasıl kentsel dönüşümde yeni yapılaşma heyecanını yaşıyorsa kuş evleri ile yeni yapılaşma heyecanını kuşlara da yaşatalım. Onlara da yaşamımızda yer verelim, onların evleri yapıldı mı kuş sesiyle uyanıp, kuşların çocuklarımızın üzerinde sevinçle kanat çırpmalarını seyredelim mi ne dersiniz?              

            Sağlıcakla kalın...     

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.