Arowana bakılması en zor balık türlerinden birisidir. Büyük akvaryumlarda habitatına uygun şekilde bakılmalıdır. 3 ile 5 yaşında iken olgunluk göstermeye başlarlar. Sık su değişimleri büyümelerini hızlandırabilir. Bu balıkların üremeleri oldukça zordur. Arowanalar sinirli balıklardır. Tek başına bakılması önerilir. Kesinlikle üç ya da dört arowana ya da başka tür balıklarla aynı akvaryumda bakılmamalıdır. Akvaryumunuzun mutlaka üstünü iyi kapamalısınız çünkü arowanalar çok iyi sıçrarlar. Doğal ortamlarında 1 metreye kadar büyüyebilirler ve 7 kg ağırlığında olabilirler. Akvaryumdaki ısı değeri mutlaka 28 ile 32 derecede olmalıdır. Haftada bir veya iki kere suyun %25’ini değiştirmek akvaryumunuz için sağlıklıdır.
Akvaryum temizliği ve su değişimi sırasında kesinlikle tamamını değiştirmeyin. Akvaryuma su takviyesi yaparken de suyun dinlendirilmiş olmasına özen göstermeliyiz. Çeşme suyu klorlu olduğu için canlının yaşamını riske sokar. Beslenme konusunda günde bir veya iki defa mutlaka canlı yemle beslemek gerekir aksi takdirde renkleri söner. Strese girer hastalanır.
Arowana besleyecekseniz dikkat etmeniz gereken önemli noktalar şunlardır.
* Arowana iyi sıçrayabildiği için mutlaka akvaryumun üstünü kapatın.
* Güneş ışığından ve yoğun hareketten uzak tutunuz.
* Akvaryum için iyi filtre kullanılmalıdır.
* Haftalık su değişimi tavsiye edilir. Maksimum suyun 1/3’ünü değiştirin.
* PH ve suyun ani değişimi balığınızın zarar görmesine hatta ölmesine yol açar.
* Aydınlatma balık için gereklidir. (Kırmızı aydınlatma daha uygundur)
* Vitamin, mineraller ve protein açısından zengin yemleme yapılmalıdır.
* Balığınızı evde yakaladığınız böceklerle beslemeyin. Bu durum balığınızın ölmesine neden olabilir.
* Akvaryum dekorunu tahta ve kayalardan oluşturmayınız. Balığınız yemleme zamanında kendisine zarar verebilir.
* Asla bütün yemleme için tüm balıkları akvaryuma boşaltmayın.
* Akvaryumun ışığını bütün gece açık bırakmayın.
* 15 cm altında küçük arowanaları günde 3 kere, orta boy bir arowana ise günde 2 kere, büyük arowana ise günde 1 kere beslemelisiniz. Besinler yararlı ve besleyici oldukları için önemlidirler.
* Besleyici balıklar gibi fazla yağlı besinler sadece göz problemlerini azaltmak için kullanılır. Eğer arowana uzun zamandır yemekten kesilmişse iştahını ve açlık duygusunu kaybetmiş olabilir.
* Arowananın yaşam sürecini iştahsızlık ve yeme kabiliyeti etkiler.