Ladik halımızı nasıl bilirdiniz?

Ahmet Öztemel

  

        Geleneksel el sanatlarımız ülkemiz genelinde can çekişmekte olsa da gelecek kuşaklara aktarılması zorunlu kültürel zenginliklerimizdir. Bizler değerini bilmemekte ısrar edip unutmaya- unutturmaya çalışsak da Dünya kendi değerlerine sahip çıkmaktadır.  Konya Lâdik halımız Osmanlı döneminde el dokuma merkezi kabul edilen günümüz Sarayönü Lâdik mahallesi merkezli; kökeni 16. Yüzyıla kadar giden, örnekleri değerli müzelerde sergilenen bir kültür mirasımızdır ancak günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Oysa Sarayönü Kaymakamlığı sitesindeki bilgiye göre Marco Polo en güzel halıları Konya, Kayseri ve Sivas bölgesinde gördüğünü yazmıştır.

       Lâdik halımız makine halıları karşısında günümüzde piyasaya arz bile edilememe; belki halı tüccarlarının Uzakdoğu’da aynı isimle halı ürettirip satmayı kâr amaçlı tercih etme nedenleriyle unutulma riski yaşamakta olsa da kesinlikle gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Günümüzde Sarayönü ilçesinin bir mahallesi olan Lâdik yeniden dokuma merkezi haline getirilmeli, evler halı dokuma atölyeleriyle donatılmalıdır. Konya kenti kendi ürününe sahip çıkmalı, tanıtım seferberliği ile talep yaratılmalıdır. Şeb-i Aruz haftası gibi özel zamanlar, çeşitli illerde yapılmakta olan el sanatları fuarları, gereğinde Sarayönü kasabamızda sempozyum benzeri çalışmalar önemli tanıtım fırsatları olabilir. Üniversitemiz Sarayönü veya Lâdik merkezli halıcılık desinatörlüğü benzeri meslek okullarına öncülükle bu konuda önemli görevler üstlenebilir. Lâdik halılarının kamu kuruluşlarımızda sergileri açılabilir, hatta bu ürünler makamlar için tercih edilerek tanıtımına önderlik yapılabilir.

       Konya’mın keçecilik, kaşıkçılık, dantel oyası, çinicilik, ebru gibi özgün el sanatları da göz önünde tutulmalı; usta yetiştiriciliğine öncülük ve tanıtım/pazarlama kent idarecilerince yapılmalıdır. Belediyemiz Kültür A.Ş aracılığıyla ürün tanıtım ve satışına aracılık edebilir. Geleneksel Türk el sanatları şölenine ev sahipliği yapan kentim Lâdik halısını da bu şölende ön plana çıkarmalıdır. Aslında gönlüm Hz. Mevlana Türbesi çevre düzenlemesi kapsamında restore edilmekte olan alanda görsel üretim ve satış alanlarının bulunacağı Konya el sanatları ustaları sokağı benzeri bir turistik tahsistir. Gelecekte geleneksel el sanatlarımızdan da “nasıl bilirdiniz?” diye söz etmemek adına çaba gösterilmelidir. El sanatları tüm dünyada pahalı ve giderek değer kazanan eserlerdir ve sürdürülebilir turizm için de gereklidir. Sayıları giderek  azalan el sanatları ustalarına ve emeklerine saygıyla…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.