İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş döneminde başlatılan ve artık her yıl baharda İstanbulluların dört gözle açmasını beklediği lale soğanlarının yüzde 90’ını üreten Konyalı “lale Manyağı” baba-oğul iki “Çılgın Türk” şimdi de dünyaya kafa tutuyor.
242
61 yaşındaki Ali Yetgin’in Hollandalıları bile kıskandıran başarı öyküsünün başlangıcı, bundan 15 yıl öncesine dayanıyor.
342
Bugün, İstanbul’a dikilen lale soğanlarının yüzde 90’ının üretildiği Konya’nın Çumra ilçesinde doğuştan beri tarımla uğraşan bir aileden gelen ve aynı zamanda 22 yıldır altyapı müteahhitliği yapan Harita Kadostra Mühendisi Ali Yetgin, 22 yılın sonunda, kendi tabiriyle piyasanın bozulması nedeniyle müteahhitliği bırakıp yeniden tarıma döndü.
442
Dededen kalma 7 dönümlük toprağa buğday, arpa, pancar ve fasulye ekip yetiştirmeye başladı. Aynı zamanda da küçükbaş hayvancılık işine girdi.
542
15 yıl önce iş makinesi bakmak için gittiği Hollanda’da, kendisine tercümanlık yapan Türk’ün kardeşinin çalıştığı lale tarlasını gezmeye gitti.
642
Üretimde Türkleri çalıştıran Hollandalı lale üreticisinin kendisine, lalenin Selçuklular Dönemi’nde İstanbul’dan Hollanda’ya geldiğini söylemesi üzerine o anda kafasında şimşekler çaktı.
742
“Selçuklu biziz, Selçuklu Konya. Madem lale Türkiye’den geldi, niye Türkiye’de üretilmiyor” diyerek, memleketine döndüğünde lale üretmeye karar verip, işe balıklama daldı.
842
Ama kime “Lale” dediyse, herkeste bir korku oldu. “Yapamazsınız, tutmaz” sözlerine karşın, cesaretle işin üzerine gitti. 3-4 yıl sıkıntı çekti. Bahçesinde on binlerce çiçeği, çocuğu gibi başında bekledi, hastalıkla savaştı.
942
2003-2004 yetiştirdiği ürünü satamayıp zarar etti. İşte tam o sırada Konya Çumra’da bir ailenin lale ürettiği bilgisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ulaştı.
1042
Sonunda ürettikleri laleye alıcı çıkmıştı. İstanbul sayesinde, tüm Türkiye laleyi tanıdı. Ulusal süper marketler ve yurt dışından talep patlaması oldu. O artık Türkiye’nin “Lale Kralı”ydı.
1142
Hatta, sırf bu iş için oğlu Korkut Yetgin’i Ziraat Fakültesi’ne gönderdi, torununun adını bile “Lale” koydu. Babasından mesleği devralan oğul Yetkin yaz ayları Hollanda’ya lale üzerine çalışıp, “Soğanlı bitkiler” üzerine eğitim aldı.
1242
Konyalı köylülere iş imkanı veren Yetkin ailesinin sahibi olduğu Asya Lale bu yıl toprağa 70 milyon lale tohumu dikti.
1342
Geçen yıl 25 milyonu İstanbul, 15 milyonu yurt dışı olmak üzere 40 milyon lale sattıklarını söyleyen Ali Yetgin, bu yıl 50 milyon lale bekliyor.
1442
SAVAŞ YÜZÜNDEN SURİYE PAZARINI KAYBETTİK
Hollanda’da her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiği Lale tarlaları ve bahçeleri bundan böyle Konya ve İstanbul’da ziyaretçilerini beklerken, lale üretiminde ihracata da başladıklarını anlatan Ali Yetgin’e göre, lale aynı zamanda bir ‘Anti stres’. Sadece İstanbul’ değil, Türkiye’ye lale kültürü kazandırmanın gururunu yaşayan Yetgin, Hollanda’ya bile lale ihraç ettiklerini, bu yıl deneme için 2 tır gönderdiklerini söyleyip “Azerbaycan, İran’dan müşterilerimiz var. Suriye de büyük müşterimizdi ama savaş yüzünden kaybettik. Savaşa kadar yılda 2 milyon lale gönderiyorduk” dedi.
1542
LALE MANYAKLIĞI
Oğul Ali Yetgin, lalenin geçmişini araştıran insanın laleye aşık olacağını söylüyor. Ona göre laleyi tanıyan hiç kimse ondan vazgeçemez.
1642
Şimdi o da bir lale bağımlısı. Söylediğine göre İstanbul artık gelecek sene de, 50 yıl sonra da laleyi görecek.
1742
Dünyadaki lale üreticileri gibi, yaptıkları işi Tulipmanya “Lale Manyaklığı” olarak tanımlayan baba oğul Yetkin’ler, gelecek yılın soğanlarını elde etmek için yapılan taç kırma törenini ve yaşanan görsel şöleni İBB Ağaç AŞ. Genel Müdürü Eyyüp Karahan’la ve basınla birlikte paylaştı. 70 milyon lalenin taç yaprağı kırılarak toplandı.
1842
LALE SOĞANA DÖNERKEN 12 KEZ ELDEN GEÇİYOR
Tüm üretim süresince 7-8 bin kişi çalışıyor. Lale üretimi hayli meşakkatli. Teknoloji ve takip gerektiriyor. Hasat makinasından, soğuk hava depolarına, aklanması ayrı, üretimi ayrı. Lale, soğan haline gelene kadar yüz binlerce ürün tek tek 12 kere elden geçiyor.
1942
Şimdi yaprakların kırım zamanı. Kafaları koparılan laleler 15 Haziran’a kadar toprakta duracak. Sonra kökünden toplayıp soğuk hava depolarına gidecek. Temizledikten sonra büyüklüklerine göre ayırıp paketleniyor.
2042
Soğanlar, Ekim ve Kasım aylarında İstanbul’a dikilip, bahar mevsiminde çiçek açacak. Bu yıl, ilk kez koparılan taç yapraklarından gıda ve tekstil boyası için seri üretimi yapılacak.
2142
KÖYLÜNÜN GEÇİM KAYNAĞI
Lale kırımında çalışan işçiler ise hallerinden çok memnun. Ablasıyla birlikte 3 yıldır lale yetiştirme işinde çalışan Tuğçe Hepsucu, günde 30 lira yevmiye alıyor.
2242
“Biraz yorucu oluyor ama bu kadar güzelliğin karşısında yorulduğum aklıma gelmiyor” diyor.
2342
İki çocuk annesi Nagehan Koç, aslında gıda teknikeri. Ama işsiz oturmaktansa lale içinde çalışmayı tercih etmiş. Ona göre lalede keşfedecek çok şey var.
2442
Tohumların daha sağlıklı olması için, kış boyunca ektikleri lalenin taç yapraklarını kırdıktan sonra, tohumların sökülmesi işine geçilecek.
2542
Koç, lalelerin içinde çalışmanın, hem aile bütçesine hem de ruhuna iyi geldiğini, laleyle tanıştıktan sonra hayata daha pozitif baktığını söylüyor.