Lütfetmek;İyilik olsun diye vermektir.İzin vermektir.Nimet ise bağış,iyilik ve lütuf'da bulunmaktır. Size her istediğiniz şeyi verdi.Eğer Allahın nimetini saymaya kalkışırsanız onu sayıp bitirmeye güç yetiremezsiniz.Gerçek şu ki insan pek zalimdir,pek nankördür.(İbrahim 34)
Yine Rabbimiz verdiği nimetler karşılığında şükür etmemizi istemiş ve bizlere verdiği nimetlerin karşılığını öderseniz sizin için ona razı olurum demiş.(Zümer 7)
O halde biz nimetlerin karşılığını nasıl ödeyebiliriz.
Dil ile dua ederek(Ettehiyyatü),zikir ederek(tıpkı solunum sistemi gibi dk'da 18-16 nefes zikri ve dahası aldığımız her nefesin alvoeller ile temiz kan olup kalbe gelmesi dk'da 60-100 arası atış hızında kan dolaşım sistemlerimizin zikri gibidir.Nefeslerimiz sayılı ve azalmaktadır.
Beden ile Namaz kılarak,Oruç tutarak,(Nefsimizin en sevmediği şeylerdir)
Mal ile Sadaka,Zekat,Hac ve hayırlı işler yaparak olsa gerek
Şükür;Allah'ı bilmektir.Müminin kendisine lütfedilen nimetlere sevinerek,onları en güzel biçimde söz ve davranışlarında bulunmasıdır.Allah sizi annelerinizin karnından hiç bir şey bilmezken çıkardı ve sahip olduğunuz nimetlerin karşılığını ödeyesiniz diye işitme,görme duyuları ve gönüller verdi.(Nahl 78)
Peygamber Efendimiz (s.a.v) İnsanlara teşekkür etmeyen Allah'a şükretmez.(Tirmizi, Birr 35, (1955) Sözü ile davranışların önemini vurgulamıştır.
O halde çok şükür Ya Rabbi demekle yetinmesek de lütfettiği nimetler için öngördüğü tarzda ve yolda Allah için hakkını vererek harcamaya çalışsak ve en güzel şekilde söz ve davranışlarda bulunsak.
Hizmetlerimiz ise gönülden yaptığımız işlerdir.Gönül ağlar iken bulurmuş Mevla'yı demiş Ladikli Ahmet Ağa hazretleri(k.s)
E o vakit hakikat gönülde olur.Gönül hakkın evi olursa şayet kırılmaması gerekir.
Eve giden yolda dilden gitse gerek.Dil gönül'e dua ile gidiyorsa şayet,
Dua dimağ ile yapılsa gerek.Ne ola ki bu dimağ adabı ile yapılacak dua
Seher vakitleri,geceleri,topluca edilen dualar,duayı sadece dil ile değil gönül ile tüm beden dilleri ile yapmak gerekir.Geceleri karanlıkta yalnız hisseder insan kendini ve yokluk içinde sanki bir yaradan bir yaratılan gibi. Bir sen bir O. Allah yoklukta vardır.Siz kendinizi yok ediniz ki Allah da var olasınız.Umarak,korkarak,ürpererek yapılan duaların hayırlıysa kabul edileceğine inanmak gerek.En önemlisi de dua yapılırken önce Allah'ı anıp ona hamd edip sonra kişisel istekleri dilemek gerekir.Yüce Rabbimiz bizlere bu konuda da ilk başta Fatiha Suresi ile yol göstermiştir.
Hamd; Rahman(Esirgeyen),Rahim(Bagışlayan),hesap gününün sahibi,alemlerin Rabbi olan Allah içindir.(Rabbimiz) Yalnız sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.Bizi doğru yola,nimet verdiklerinin yoluna ulaştır;gazaba uğratılmışların ve sapkınların yoluna değil. Amin