MAKBULUMUZ KİMLER?

Ahmet Öztemel

Dünya küçülüyor, yaşam tarzımız maalesef değişiyor. Kültür emperyalizmi herkesi etkiliyor. Ülkemizde üretilen TV dizileri dünyanın birçok ülkesinin gözdeleri haline gelmiş. Dünya bizi dizilerimizden tanıyacaksa, gençlerimiz rol modellerini popüler dizilerden alacaksa vah ki vah bize.

Her toplumun kendi kuralları, kendi normları vardır. Örnekler, rol modeller konmalıdır hedefe. Yaşlı nüfusumuz 2013 yılında % 7.7; 2017 yılında % 8.5 olsa da halâ genç nüfusumuz çoğunlukta ve bu ülkemizin avantajı. Elbette genç nüfusu iyi değerlendirebilir, iyi yönlendirebilir, iyi eğitebilirseniz avantajdır bu. Gençlerimizin erken yaşta sigara tiryakiliği oranı yüksek. Bakmayın 18 yaş altına sigara satılamaz yasa maddesine. Dünya Sağlık Örgütü ülkemizde kişi başı alkol tüketiminin birçok Avrupa ülkesine göre düşük ancak genç içici sayımızın yüksekliğini vurguluyor. Bu konuda ki yasal düzenlenmelerin de pek takipçisi yok maalesef. Birkaç gün önce Aydın’da üniversite öğrencilerini sentetik uyuşturucu kullanımı nedeniyle kaybettik, yakalanan sokak satıcılarının sayısı da sınırsız yakalanan uyuşturucu miktarı da... Sanal alem düşkünlüğünü yazmadım daha. Gençlerin önünde rol modeller parlak yaşantılarıyla medya önünde olan sözüm ona sanatçılar. Reşit olmadan kendinden büyüklerle yaşam tarzı tezgahlanan A.T; kavgalarıyla mahkemelik olan S ve A.K; uyuşturucu kullandığını itiraf eden ancak piyasadan silinmeyen T.T; D.S; Ç.U vs vs. Bunların gözde yaşamını koyuyoruz gençlerin önüne.

Başarı öyküleriyle gençlere rol model olabilecek pek çok örnek insan var çevremizde. Sanayiciler, eski sporcular, mevcut sporcular, şampiyon gençler. Bunları çıkarmalıyız gençlerin önüne. Onları sağlıklı meşguliyetlere yönlendirmeliyiz. Belediyelerimiz kendileri ve sponsor firmalarla başarılı gençlere destek vermeli. Medyamız bunları taşımalı ürünlerine. Başarı öyküsü olanlar konuşmalarıyla, sohbetleriyle buluşmalı gençlerle. Bunların isimleri verilmeli sokaklara, caddelere, meydanlara.

Konya’mda yaz aylarında bir proje başlatıldı. “Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi”. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının ortak çalışması bu proje.  50 antrenör, 30 Beden Eğitimi Öğretmeni koordinatörlüğünde 40000 üçüncü sınıf öğrencisi arasından yetenekli gençleri tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek amaçlanıyor. Amaç geleceğin şampiyon gençlerini yetiştirmek. Umarım proje devamlı olur ve sonuç verir.

Toplumumuz, kültürümüz yanlış “makbullerin” maktulü olmasın. Saygıyla…

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.