KTO-Karatay Üniversitesi, bir yerde iş dünyasıyla istikbâlimizin ümidi olan gençliği, kaliteli eğitimle buluşturan bir yapı.
KTO-Karatay Üniversitesi, modacı Zeynep Kartal tarafından Selçuklu’nun geçmişinden esinlenerek ortaya konulan yeni bir model ve tasarımın ürünü olan cübbe ve börkle öğrencilere yeni bir kimlik, özgüven kazandırmanın adı.
Yapılaşmasını devam ettiren ve önümüzdeki akademik yılda talebe sayısını dört binden 6 bine çıkarmayı hedefleyen, birbirinden kıymetli ve kendi sahalarının uzmanı 230 akademisyenle dördüncü mezunlarını 500 öğrencisiyle birlikte veren Karatay Üniversitesi, yüksek tahsilimiz açısından ümit verici.
Umut vadeden bu üniversitemizin mezuniyet töreni ve geleneksek iftar programına katıldım. Mezun olan gençlerimizin yüzünde tebessüm, sevinç ile birlikte heyecan hiç eksilmedi. Geleceğe özgüvenle bakan ve ümitleri olan gençlerle karşılaşmak ve onlarla konuşmak insana gerçekten ümit veriyor. O gençlerden birisi de Konya Sakatlar Derneği Başkanlığı görevini geçmişte başarıyla deruhte eden ve ilk çağ tarihi üzerinde araştırmaları bulunan, Konya’nın meşhur Hayat Tostçusu pek kıymetli dostum Hasan Basri Sayı’nın oğlu Mustafa Sayı idi. Genç bir hukukçu olarak ülkemiz insanına ve insanlığa karşı hak ve hukuk adına hukuki bir sorumluluk alacak olan Mustafa, sevincinden yerinde duramıyor ve âdeta oradan oraya uçuyordu! Ailelerin sevinci ise daha bir bambaşkaydı.
Genç bir hukukçu olarak adalet dağıtacak olan Mustafa’yı tebrik ettim. Kendisine başarılar diledim.
***
Mezuniyet töreninde konuşan KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade; diplomayı, mezun olan gençlerin atılacakları meslek hayatlarında bir çok kapıyı açacak “altın bir anahtar” olduğunu belirterek “Bilgiye ulaşmayı, derlemeyi, analiz etmeyi öğrendiniz. Bunu sektörel hizmete dönüştürecek iradeyi ortaya koymalısınız” şeklinde onlara bir hedef gösterdi. Ayrıca; “Milletin değerleri ve kökleriyle bağlarınız, milletimize dair idealleriniz olsun. Ailenizin emek ve fedakârlıklarını, onların üzerinizdeki haklarını unutmayınız” şeklinde öğütler vermeyi de ihmal etmedi Daha sonra da üniversitenin geldiği noktayı rakamlarla özetledi.
***
KTO-Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk ise; konuşmasında, geçmişten geleceğe güzel bir perspektif çizdi. “Üniversitemiz, güçlenerek yoluna devam ettikçe Konya’nın Anadolu Türk tarihindeki önemi ve Karatay Medresesi’nin ruhu daha iyi anlaşılacaktır.” dedikten sonra üniversite gençliğine ve ailelere, sorumlu bir idareci olarak şu mesajı verdi: “Sizlerle aynı mutluluğu, aynı heyecanı paylaşıyoruz. Çocuklarınızı yetiştirdiniz ve bizlere emanet ettiniz. Biz her zaman bu emanetin ağır sorumluluğunu taşıdık. Evlatlarınız mezuniyet sonrasında da bizlerin evlatları olmaya devam edecektir.”
***
Konuşmasını merakla beklediğim Konya’nın yeni valisi Yakup Canbolat ise; hakikaten tahmin ettiğim gibi az ve öz bir konuşma yaptı: “Bizim üzerimizde bu kutlu şehrin emeği hakikaten çok fazla. Biz buradaki manevi iklimle, manevi havayla büyüdük. 24 yıldır da özlemini ve hasretini yüreğimizde taşıyor idik. Bu beldeye, bu şehre hizmet edebilirsek bu bizim için şeref olur.”
Karatay İlçesi’nin nüfusu kadar bir nüfusa sahip olan ve bir üniversitesi bulunan Hakkâri’den “yıllar sonra böyle bir üniversiteyle karşılaşmak hakikaten şaşırtıcı, büyüleyici ve gurur verici” olduğunu belirterek şaşkınlığını dile getiren Vali Canbolat, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bugün gençlerle bir arada olmak, onlara umut bağlamış, geleceğini bağlamış, hayallerini kurmuş olan anne ve babalarıyla bir arada olmak benim için gurur verici. Ben bütün gençlerimizi tebrik ediyorum. İnşaâllah vatana, millete, insanlığa, yaşadıkları topluma, anne ve babalarına hayırlı hizmetlere vesile olurlar.”
***
Türkiye’deki 36 vakıf üniversitesi arasında Ahîlik geleneğini yaşatan tek üniversite olma özelliğine sahip Karatay Üniversitesi, Şed kuşanma merasimiyle de göz doldurdu. Benim açımdan “ehlühû mahallühû”.
Konya’nın üç vakıf üniversitesinden birisi olan Karatay Üniversitesi; “Sektör Danışmanlığı” projesiyle ahîlik geleneğini yaşatması, lisans düzeyinde İslâm Ekonomisi ve Finans (Maliye) bölümünü açarak Katılım Bankacılığına geçişi hızlandıracak olması, Lojistik Bölümü, Arapça Tercümanlık Bölümü, Medeniyet Tasavvuru Dersleri ve Eserleri Bölümüyle yeni Türkiye’nin ezber bozan üniversitesi olma yolunda hızla ilerliyor.
AZİZİM DİYOR Kİ…
KTO-Karatay Üniversitesi, kaliteden taviz vermeden ve Türk gençliğine yeni bir medeniyet tasavvuru aşılayarak geleceğe emin adımlarla yürüyor.
Bu kutlu yürüyüşte yeni bir “bâsübadelmevt” olmak ne güzel.
Mütevelli heyetinden rektörüne, öğretim üyelerinden öğrencilerine varıncaya kadar hepsine selâm olsun. Allah muvaffak etsin.