Yerel seçimlerin üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçti. Bu arada bir de Cumhurbaşkanlığı seçimi yaşandı. 7 Haziran’da da genel seçimler yapılacak. Bu hesaba göre 5 ayda bir seçim sandığına gidip oy kullandık. Dünkü yazımızda bahsettiğimiz heyecansız seçim ortamının bir sebebi de halkın bu seçim yorgunluğu…
30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde Meram Belediye Başkanı seçilen Fatma Toru’ya dair şimdiye kadar bu köşeden herhangi bir olumlu ya da olumsuz cümle okumadınız. Kendisine dair bir yazı da yazmış değilim.
Bu, elbette Fatma Toru’yu “yok saydığım” anlamına gelmemeli. Aradan geçen bir yılda hem uzaktan uzağa merkez ilçe belediyelerinin çalışmalarını takip ediyor, hem de Paralel yapı, genel siyasi sorunlar, Konya’nın kültürel sorunları vb. öncelikli olarak gördüğüm konulara eğiliyordum.
Bu tercihimin bir sebebi de henüz göreve yeni gelmiş bir başkanı göreve gelirken verdiği vaatlerle değil, icraatlarıyla değerlendirmekti.
Selçuklu ya da Karatay’da belediye başkanı olmaya nazaran Meram’daki belediye başkanlığının daha zorlu olduğunu biliyoruz. Çünkü Selçuklu ve Karatay’da belediyelerin hareket sahaları daha geniş ve açıkken Meram’da bunun kısıtlı kaldığı da cümle alemin bildiği bir şey.
O yüzden aradan geçen bir yıllık sürede Fatma hanımdan beklenti düzeyimizi de çok yüksek tutmamaya çalışmıştık. Doğrusunu isterseniz, bu bir yıllık süre içinde belediyenin rutin işleyişinden çok ötede faaliyetlerine de rastlamadık. Bu, tabii, buzdağının görünen tarafı. Görünmeyen kısmındaysa, hummalı bir çalışmanın olduğunun farkındaydık.
Fatma hanım “Kentsel Dönüşüm”e dair verdiği sözlerle dikkat çekmişti seçim kampanyasında. Bu konuda artık belli bir aşamaya geldiklerini de öğrendik. Çaybaşı, Hacıfettah, Aksinne, Şükran, Turgut Reis, Büyük Aymanas, Küçük Aymanas, Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka, Fahrünnisa ve Dr. Ziya Barlas mahalleleri için hazırlanan kentsel dönüşüm projeleri uygulama safhasına geçmeye hazırlanıyor.
Bu projelerin toplam uygulanma alanının 140 hektarı aştığını söyleyecek olursam yapılack işin büyüklüğü de daha çok göze batacaktır.
Bu bölgelerde yaşayan vatandaşların projelere ikna edilmesi, katılımlarının sağlanması ve projelerin uygulanması da bu safhanın en önemli kademeleri arasında.
Ayrıca yaklaşık 340 bin nüfusa sahip Meram ilçesinde yine yaklaşık160 bin vatandaşı doğrudan etkileyecek 50 milyon m2’ye yönelik imar planı çalışmalarının da Meram’ın çehresini değiştireceği ortada.
Biz elbette yine Meram Belediyesi’nin ve Başkan Fatma Toru’yu uzaktan uzağa takip etmeyi sürdüreceğiz.
Doğup büyüdüğüm, sokaklarında gâh kavga ettiğim gâh top oynadığım gâh hoydur hoydur gezdiğim mahallelerde gerçekleştirilecek dönüşümün anılarımdan birçok şeyi silip süpüreceği muhakkak. Yine de 1950’lerden önceki Konya’nın en gözde yerleşim alanlarının şu an içinde bulunduğu çökkün ve moralsiz halet-i ruhiyeyi düzeltip ona yeni bir ruh üfürecek bu projeler.
Ben öyle umuyorum!