“Meseleleri mesele etmezseniz mesele yoktur” sözü rahmetli Süleyman Demirel’e atfedilir. Ben ister özel ister kamu, herhangi bir kurumda bir sıkıntı var ve çözülmüyorsa meseleyi mesele etmeyen, görev alanının makam odasından ibaret olduğunu zanneden bir yöneticinin başta olduğunu düşünürüm.
Efendim Ordu ili yıllar önce Karadeniz Sahil Yolu yapılırken denizi doldurtmadı. Trafik yoğunluğu şehir içi trafiğini felç edince çevre yolu istediler. Bitmiş efendim çevre yolları. Binlerce fore kazıklı, 5300 metreyi aşan iki tünelli, viyadük ve kavşaklardan oluşan en pahalı yatırımlardanmış. Ben kıskandım.
Konya’mın da birçok sorunu var. Sn. Uğur Özteke üstadımın da sık dile getirdiği kontrolsüz satılan sözüm ona eğlendiricilik patlayıcılar, tüm yolları kapatan düğün konvoyları, kentime yakışmayan cadde kenarı pazarları, dilencilerimiz, seyyar satıcılarımız, Konya’ma özgü olması gerekirken her yıl neredeyse tüm illerde yapılan Şeb-i Arus törenleri, tanıtıl(a)mama sorunumuz vs vs.
Bu yıl Ramazan Bayramı öncesi Ankara’da billboardlarda Konya Tropikal Kelebekler Bahçesi tanıtımları vardı. Sn. Pekyatırmacı başkanım; 11 bin metrekarede 650 binden fazla çiçekle oluşturulan bir peyzaj alanı dünyanın her yerinde önemli bir eserdir. Belçika’nın festivallerle kutladığı çiçekten halısı dünyanın her yerinden ziyaretçi çeker. Keşke eski tanıtım afişiyle değil hem Kelebekler Bahçesini hatırlatan hem de Çiçek Bahçemizi tanıtan bir afişle billboardda yer alsaydık ve davetinizi bu şekilde duyursaydınız. Sadece afiş yenilemek yeterli olacaktı. Böyle bir çiçekler ve renkler âlemi tanıtımı gazetelerde bile yer almalıydı, kusura bakmayın, yapıldı ama bence tanıtılamadı.
Mesele varsa, vatandaşın derdine idareciler kayıtsız kalamaz. Bence kentin geleceğini düşünen Belediye Başkanının su havzalarını, yeraltı sularını koruma uygulamaları, % 25-50’lerdeki kayıp kaçak oranını azaltma, vatandaşa nitelikli ve sağlıklı su sağlama, atık suları kullanıma almayı teşvik etme projeleri olmalı. Suyu ucuzlatmak popülist ama vatandaşın cebine katkı sağladığı için ses getiren bir uygulama. Ancak birçok önemli kentte su bedelleri düşürülürken siz “bana ne” diyemezsiniz, kayıtsız kalamazsınız. Ulaşımda da böyle, beklenti varsa ki var, görmezden gelemezsiniz. Son günlerin konusu bahçe suyu aboneliklerinde 24 metrekare altındaki binalara farklı abonelik istenmeyeceği bildirilmişse bir metrekare bile olsa yeni aboneliği zorunlu kılarsanız bu istişare belediyeciliğiyle uyumsuz olur. Gönül Belediyeciliğini en iyi uygulayacaklardan olduğunu düşündüğüm gönül adamı Sn. Uğur İbrahim Altay başkanım herhalde bu sorunu gündemine alacaktır.
Efendim İzlanda’ya giden Milli Takım ekibimize yapılan terbiyesizliğe kılıf olarak İzlanda yetkilileri uçuşun Konya’dan yapılmasını ve havaalanımızın statüsünü gerekçe göstermişler. 20 yılda Bolu Tüneli’ni bitiremeyen ülke değil artık Türkiye. 3 yılda denize havalimanları kuruyor. Konya havaalanı da kentimin bir diğer sorunu. Bunu da mesele etmedik, halimize razıyız şükür.
Vatandaşın sorunu ülkemin birçok ulusal ve uluslararası sorunu arasında küçük meseleler gibi görünebilir idarecilerimize. Ancak vatandaş her şeyin en iyisine lâyıktır ve çözülmeyen küçük sorunlar çoğu zaman kördüğüme yol açar. Oysa çoğu sorun mesele olarak kabul edilip çözüm yolu aransa o kadar kolay çözülür ki, yeter ki yöneticilerimiz meseleleri mesele etsin. Saygıyla.