Mesleki Eğitim konusunda şehrimizin ve ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarından olan Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ülkemiz sanayi ve ekonomisine katkıları dışında sosyal ve kültürel etkinliklerle de örneklik sergiliyor
Okul Müdürü Murat Aksoy öncülüğünde öğretmen ve öğrencilerin çabalarıyla Tübitak, TeknoFest, Erasmus gibi önemli etkinliklere katılan, şehrimiz sanayisi ile koordineli etkin çalışmalar yürüten, deprem ve salgın gibi üzücü zamanlarda da devletimizin yanında olan, üretim yapan, ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sunan Selçuklu Teknik Lise; yazar ve şair söyleşileri, atölye çalışmaları, Endülüs okuma projesi, yarışmalar ve yayınlar gibi etkinliklerle kültür adına da dikkate şayan çalışmalar ortaya koyuyor ve örneklik sergileyen kurumlarımız arasına adını yazdırıyor.
HALTERE ALİ EROĞLU DAMGASI
Spor, özelde de halter okulun ön plânda olduğu alanlardan. Geleceğimizin teminatı gençlerimizi eğitimleri yanında sporla kazanmaya çalışan, bunun yanında yurt içi ve yurtdışı müsabakalarda ülkemizi başarıyla temsil eden halter takımının başındaki eski milli haltercilerimizden Ali Eroğlu her kesimin takdirini kazanıyor. Eroğlu, gelecek hafta önemli bir şampiyonaya katılacaklarını da belirtti. Okulun halter alanındaki çalışmalarının ve bu müsabaka hakkında detaylı bilgilerin haftaya gazetemizde olacağını da müjdeleyelim.
KADİM MEDENİYETLERE SEYAHAT
Selçuklu Teknik Lise’nin son faaliyeti ise Frigya medeniyetine uzanan bir kültür gezisi oldu. Friglerin ortaya koyduğu medeniyetin ana hatlarına dair özlü bir bilgi, bu kültürel faaliyetin değerini somut olarak ortaya koyacaktır.
“M.Ö. 3000-2000 yıllarını kapsayan Eski Tunç döneminden başlayarak günümüze kadar hüküm süren uygarlıklar içerisinde Frigler ayrı ve özgün bir yere sahiptir. Hititlerin M.Ö. 1700’den başlayarak 500 yıl süren egemenliklerinin ardından M.Ö. 1200 yıllarında parçalandıkları sırada, Anadolu’ya batıdan gelen ve sonradan adlarına Frig denilen bir kavim göçü başlamıştır. Bu göçler sırasında Anadolu, 400 yıl süren karanlık bir dönemin ardından M.Ö. 8. yüzyılın II. yarısında (M.Ö. 750) Friglerin siyasi üstünlük elde etmeleri ile aydınlanmış ve Frigler efsanevi kralları Midas döneminde güçlü bir devlet konumuna gelmişlerdir. Afyonkarahisar bölgesi de Friglerle bu dönemde tanışmış olmalıdır. Hititler gibi Anadolululaşan ve Afyonkarahisar-Eskişehir-Kütahya illerinin birleştiği bölgede özgün bir kültür oluşturan Frigler bu bölgede kült mezar ve mezar anıtları biçiminde, büyük boy kaya blokları üzerine işlenmiş Ana Tanrıça Kübele kültüne ait tapınak cepheleri ile yine Ana Tanrıça Kübele kültüne ait aslan kabartmalarıyla dünyanın en ilginç ve en değerli eserlerinin yaratılmasını sağlamışlardır. Özellikle Afyonkarahisar’ın kuzeyinde bulunan Göynüş Vadisi ve Döğer Bölgesi’nde bulunan Aslantaş, Yılantaş, Matlaş, Kapıkaya I ve Kapıkaya II gibi dünyada eşi bulunmayan Frig Kaya Anıtları bunların başlıcalarıdır. Frigler M.Ö. 6. yüzyıl sonlarından itibaren siyasi üstünlüğü yitirmiş olmalarına rağmen Afyonkarahisar ve çevresinde Frig kültürü, dini, mitolojisi yüzlerce yıl daha devam etmiş, bölgede bin yıl Frig dili konuşulmuştur.
Dünyada eşi bulunmayan kaya anıtlarını yapan Friglerin ardından bölgede hüküm süren Roma ve Bizans dönemlerinde de Şifalı Frigya topraklarında tüf kaya kütleleri insan eliyle oyularak, günümüze kadar ulaşan Metropolis, Bin İnler, İnpazarcık, Ornaş gibi yerleşim birimleri, Avdalaz, Demirli, Bayramaliler, Asar Kale gibi savunma mekânları, Selimiye, Alanören, Devrent, Elicek gibi mezar odaları, Kırkinler gibi dini mekânlar, Yedikapılar gibi yer altı yerleşimleri meydana getirilmiştir.”
İşte Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri hafta sonunda hem dinlenmek, birlik beraberliği pekiştirmek, hem de böylesine önemli bir kültür vahası hakkında bilgi edinmek için Oğuzhan Abdullah Uluyol koordinatörlüğünde Afyon’a güzel bir gezi düzenledi. Gezi programı ve yöresel yemeklerin seçimi hususunda şehrimizin başarılı mühendislerinden, aynı zamanda diplomalı gastronomi uzmanı Leyla Aydan Doğan da Uluyol’a yardımcı oldu.
AFYON’A GİDECEKLER NOT ETMELİ
Afyon gezisine köy kahvaltısı ile başlayan okul öğretmenleri daha sonra Frigya vadisinde; Üçler kayası, Aslankaya, Emre gölü, Arog filminin çekildiği mekân, Aslantaş ve Yılantaş mağaraları, Maltaş Ören yeri, Avdalaz kalesi, Ayazini Meryem Ana klişesini gezdiler.
Gezinin ikinci bölümünde Afyon merkezde Bedesten, Sultan divanı Mevlevi hane, Ulu camii, Karahisar kalesi, Anıt kaya şehitliği ve konaklar geziye katılanları bekliyordu.
Yoğun ve yorucu, bir o kadar da zevkli/eğlenceli Afyon turunda elbette yöresel lezzetler de unutulmadı. “Frigya Organik Köy Evi” adlı mekânda sabah kahvaltısı, Afyon’un vazgeçilmez lezzeti sucuk dönerin şehirdeki en nezih markası Gözde Döner ve ardından yine şehrin takdir edilesi mekânlarından “Kabakçı Halil “ ekmek kadayıfı ve kabak tatlısı ile yenildi; diğer bir deyişle tatlı yenildi, tatlı konuşuldu. Yemek turunun son durağı ise Kartaloğulları Et oldu.