Seçim öncesi süreç, 14 Mayıs’ta yapılan ilk seçimler, ardından 28 Mayıs’a kalan Cumhurbaşkanlığı seçimi derken, ülkenin gündemi seçimle bir hayli meşgul oldu…
Ülkemizle aynı doğrultuda Konya’nın da ana gündem maddesi seçimdi. Ki, her zaman söyleriz, Konya’sız, Konya’dan bağımsız bir siyasi hareket düşünülemez. Siyasetin merkez şehri olan Konya, bu seçimde de tercihi ve yaptığı tercihin etki alanı itibariyle ne kadar büyük bir siyasi güce sahip olduğunu alenen ilan etmiş oldu.
Şimdilerde her ne kadar yeni kabinenin oluşturulması, yeni dönemde yürütülecek politikalar, seçimin ekonomiye yansımaları, ekonomiyi iyileştirmeye yönelik beklentiler gibi seçimin artçı gündemleri ile meşgul olsak da şehrimize dönmek ve Konya’yı konuşmak vakti…
Medeniyetin en önemli merkezlerinden biri olan, Anadolu’nun orta yerindeki şehrimiz müthiş bir kültür haznesi. Zaman zaman şehrimizin merkezindeki ya da bazı ilçelerindeki bu kültürel hazineleri ilk defa gördüğüm ve sonrasında bir Konyalı olarak bunları nasıl bilmiyorum diye hayıflandığım durumlar oldu.
Tabiat güzellikleri itibariyle de Konya, müthiş bir şehir. Burada hepsini tek tek anlatsak sayfalar yetmez.
Ancak kültür ve turizm anlamında sahip olduğu kıymetler kadar şehirdeki turistik hareketlilik de kıymet görecek düzeyde mi derseniz, şehir adına bir özeleştiri yaparak henüz turizm anlamında istediğimiz seviyeye ulaşamadığımızı söylerim.
Tabi bu durum karamsarlığa itip ‘bizden olmaz’ dedirtmemeli. Zira şehrin hafızası, şehri idare edenler, yerel yönetimlerimiz de buna müsaade etmez…
İçindeki cevherler itibariyle sahip olduğu potansiyeli harekete henüz geçirememiş olsa da şehrimiz ulusal ve uluslararası organizasyonlarda oldukça mahir.
Geçtiğimiz yıl Konya, 2021 İslami Dayanışma Oyunları’na ev sahipliği yapmıştı. Bu süreçte şehir adeta bu organizasyon için kenetlenmiş ve sokaktaki vatandaşından en tepedeki idarecisine kadar herkes, aynı amaca ve hedefe kilitlenmişti.
Nihayetinde dünyada bir Konya’nın varlığından haberdar olmayanlar da haberdar olmuş, Konya turizm açısından önemli bir perspektif ortaya koyulmuştu.
Var olan ve belki de Konya halkından ziyade Konya dışında değer gören en önemli hazinelerimizden biri de hiç şüphesiz ki Hz. Mevlana’dır… Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzeleri ve türbeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor… Dünyanın dört bir yanından Hz. Mevlana’yı ziyaret etmek için her gün binlerce insan şehrimize geliyor.
Bu yıl Hz. Mevlana’nın vuslatının 750. yılı… Ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir genelge yayınlayarak, ölümünün 750. yılı nedeniyle 2023 yılını Mevlana yılı ilan etmişti.
Bu ilanla birlikte şehrimiz yeniden heyecanlanmıştı. Şehrin turizm potansiyelini harekete geçirmeye yönelik yeni bir şehir organizasyonunun kapılarının açılmasıydı bu genelge.
Tabi bu süreç içerisinde seçim gündeminin baskın olması nedeniyle 2023 yılının ilk 5 ayında şehir genelinde 750. Vuslat Yıldönümünde Mevlana temasıyla gözle görülür ve elle tutulur düzeyde bir hareketlilik olmadı.
Kaldı ki birçok Konyalının hatırından bile çıktı Mevlana Yılı…
Seçimin birinden çıkarken diğerine yöneldiğimiz, geride bıraktığımız iki seçimin ardından 9-10 ay gibi kısa bir süre sonra yeniden ve bu kez yerel seçimler için sandık başına gideceğimiz için seçim gündemi anlaşılan tazeliğini hiç yitirmeyecek.
Ama şundan da eminim ki organizasyon kabiliyeti itibariyle rüştünü ispat etmiş olan bu şehir Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıldönümünü ve 2023 Mevlana Yılını da ıskalamayacaktır.
Cumamız hayrolsun…