Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yemek kartlarına 'asgari ücret' ayarı

Resmi Gazete'de yayımlanan son tebliğ ile işverenlerin çalışanlarına sağladığı yemek yardımı tutarları ve bu yardımların vergisel etkileri yeniden düzenlendi.

1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek değişiklikler, iş yerlerinde yemek sağlanmayan durumlarda uygulanacak ödeme yöntemlerini kapsıyor.

YEMEK KARTI VE ÇEKİ ARTIK GEÇERLİ

Yeni yönetmelik, yemek ücreti ödemelerinde yemek kartı, çeki ve kupon gibi araçların kullanımını mümkün hale getiriyor. Bu araçlarla yapılan ödemeler, çalışanların fiilen çalıştıkları günlere ait olmak üzere belirlenen günlük yemek bedeli sınırları içinde değerlendirilecek. Böylece, işverenlerin yemek masraflarını karşılama yöntemleri çeşitlendirilirken, çalışanlara da esneklik sağlanmış olacak.

ASGARİ ÜCRET FORMÜLÜ KALDIRILDI

Önceki uygulamada, yemek bedeli hesaplaması asgari ücretin belirli bir oranı üzerinden yapılıyordu. Ancak yeni düzenleme, günlük yemek bedeli üzerinden doğrudan bir hesaplama yapılmasını öngörüyor. Bu değişiklik, hesaplama sürecini kolaylaştırarak daha şeffaf bir yapıya geçiş sağlıyor.

YENİ DÖNEM 2025’TE BAŞLIYOR

1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek olan düzenleme, işverenlere farklı ödeme seçenekleri sunarken, çalışanların yemek masraflarının karşılanmasında modern ve pratik bir yaklaşımı beraberinde getiriyor.

ESKİ MADDEDE ASGARİ ÜCRET BAZ ALINIYORDU

Eski maddede, şu ifadeler yer alıyordu:

İş yerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılan her türlü ödemelerin, günlük asgari ücretin Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen oranının fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarı.

YEMEK ÜCRETİNDE YENİ FORMÜL

Yeni madde de ise, değişiklikler şöyle belirtildi:

İş yerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, sigortalıya yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerin nakit olarak ya da yemek hizmetinin alınması dışında kullanılabilecek yemek kartı/çeki/kuponu gibi araçlarla sağlanması halinde, fiilen çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen tutarının fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunulacak tutarını aşmayan kısmı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri