Evlenmeye karar verdiğinizde ilk olarak düğün ve çeyiz harcamaları akla gelir. Söz, nişan, kına ve düğün aslında kişinin anlayışına göre değişebilir. Düğün masraflarında bir üst limit yoktur. Fakat alt limit piyasa koşullarına göre değişkenlik gösterebiliyor.
Kimi gençler sadece nikah yapıp düğün masrafının saçma olduğunu o para ile farklı harcamalarını yapabileceğini dile getirirken kimi gençlerden gelenekselleşmiş düğün furyasını ailelerinden vazgeçiremiyorlar.
Düğün aşamasında olan biri olarak söylüyorum. Gerçekten bu harcamalar çok saçma. Elbette benim bütçem uygun ben her şeyi baştan sonra yapmak istiyorum diyebilirsiniz. Bu konuda kimse size karışamaz. Fakat maddi durumunu kredi çekerek göstermek size daha büyük yük olarak geri dönecektir.
Nişan ve düğün organizasyonları, çeyiz alışverişi, mobilya masrafları gibi kalemler için harcanan para miktarı ciddi şekilde yükseldi. Çiftlerin evlilik hazırlıkları için çok fazla bir bütçe ayırması gerekiyor.
Nişan ve düğün organizasyonları, çeyiz hazırlıkları, ev mobilyaları, gelin ve damat giysileri, güzellik salonu giderleri, fotoğraf ve video çekimleri gibi kalemler için çiftler en az 600 bin lira bütçe ayırmak zorunda kalıyorsunuz.
Bu hesaplamalara altın ve balayı masrafları dahil edilmediğinde bile, sadece takı ve bilezik için harcanan miktar 300 bin liraya denk geliyor.
Bu giderler toplandığında, evlenme maliyetleri 1 milyon lira sınırını aşabiliyor. Gerek var mı diye soruyorum…
Bir şeylerin eksikliğini yaşamayı kimse istemez. Fakat bu ekonomik durumda insanların daha sınırlı harcama yapması gerekiyor…
Artık düğünde bayramda kişinin cebine kaldı…