Mimar Sinan'ın Konya’daki eserleri!

Pek kimsenin bilmediği, daha önce duymadığı bu yapılar Mimar Sinan'ın Konya’daki eserleri arasında yer alıyor . Mimar Sinan'ın Konya’daki eserleri hakkında işte ayrıntılar...

Mimar Sinan'ın Konya’daki eserleri hakkındaki bilgiler Konya halkı tarafından merak ediliyor. Bu eserler nerede? Mimar Sinan'ın Konya’daki eserlerinin şimdiki durumu nasıl? İşte hakkında bilmeniz gereken her şey...

MİMAR SİNAN'IN KONYA’DAKİ

RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI

Rüstem Paşa Kervansarayı Konya’nın Ereğli ilçesinde yer alıyor. Kanunu Sultan Süleyman döneminde Sadrazam Rüstem Paşa tarafından 1552 yılında yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın eseri olan bu kervansaray 1990’lı yıllarda yapılan onarım ile orijinal durumunu koruyarak günümüze gelebilmiştir. Kervansaray Mimar Sinan’ın yapmış olduğu diğer kervansaraylarla karşılaştırıldığında, bu yapının değişik bir plan düzeninde olduğu görülmektedir.

Dikdörtgen planlı kervansarayın revaklı bir avlusu, arkasında tonozlu odaları bulunmaktadır. Ana girişin önündeki alçak bölüm, ortada giriş eyvanı, sağında ve solunda daha küçük ölçüde bir eyvan bulunmakta olup, onu üçer oda izlemektedir. Kervansarayın büyük ahır bölümünün önünde bir sıra halinde konuk odası bulunmaktadır. Bu oda yapının geniş avlusuna açıklanmaktadır. Ahır bölümü yapının ortasındaki dört fil ayağının taşıdığı geniş mekândır.

Burası mazgal pencerelerle aydınlatılmıştır. Bu plan şekli ile Rüstem Paşa Kervansarayı menzil hanları ile yakın benzerlikler göstermektedir. Tonozlu bölümler on iki adet olup, içlerinde ocakları bulunmaktadır. Yapının ana duvarları kesme taştan yapılmış, kemerlerde yer yer tuğlalar kullanılmıştır. Kervansarayın iki giriş kapısı bulunmakta olup, bunlara Bağdat Kapısı ve Konya Kapısı isimleri verilmiştir. Kervansarayın tümünün üzeri iki bölüm halinde yekpare bir beşik tonozla örtülüdür.

LALA MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ

Lala Mustafa Paşa Külliyesi 1576-1584 yılları arasında Mimar Kocasinan’a yaptırılmıştır. Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Osmanlı külliyeleri içinde önemli yer tutan yapılar topluluğudur. Ilgın’ın coğrafi konumu da göz önünde bulundurularak konaklama ve ticari amaç birinci planda tutulmuştur.

Vakfiyesinde külliye; cami, sıbyan mektebi, imaret, tabhane adları, çarşı (arasta), iki han fırın, mutfak, medrese, hamam, kütüphane, dükkanlar, çeşme - şadırvan sebil, samanlık, odunluk ve görevli odalarından oluşmaktadır.

Lala Mustafa Paşa tarafından H. 992 (M.1584) yılında yaptırılmıştır. Restore edilerek 2010 yılının Kasım ayında hizmete açılan Külliyede, Kapalı Çarşı kısmı dükkan diğer kısımlar ise Kültür Merkezi olarak kullanılmaktadır.

SELİMİYE CAMİİ (KONYA)

Konya Selimiye Camii, Türkiye'nin Konya şehrinde bulunan bir camidir. Osmanlı döneminde 16. yüzyılda tamamlanmıştır. Camiinin mimarisinin Koca Sinan tarafından yapıldığı farklı kaynaklarda ifade ediliyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KONYA Haberleri