12 yıl sonra bir ilk: Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Ankara'da

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a resmi ziyaret için Ankara'ya geldi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret için Ankara'ya geldi. Karşılamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer ilgililer eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Ankara'ya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi karşıladı.

Sisi ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılama töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer ilgililer eşlik etti.

Esenboğa Havalimanı Şeref Salonu'nda bir süre görüşen Erdoğan ve Sisi, daha sonra aynı makam aracıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti.

"BERABER ÇALIŞMA KARARI ALDIK."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, burada yaptığı konuşmada, "Türkiye'ye ziyaretim iki ülke arasındaki köklü ilişkilerin çok daha gelişeceğinin göstergesidir. Türkiye'yle özellikle bölgesel konuları beraber ele alarak insani krizlerin önüne geçme konusunda beraber çalışma kararı aldık." dedi. Cumhurbaşkanı Sisi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin, "Gazze ve Filistin'deki kardeşlerimiz için daha yoğun çalışmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

"ÇOK BOYUTLU MÜNASEBETLERİMİZİ İLERİYE TAŞIYACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmelerine ilişkin, "Mısır'la işbirliğimizi sanayi, ticaret, savunma, sağlık, çevre, enerji dahil her alanda ilerletme irademizi teyit ettik. Ticaret hacmimizi önümüzdeki beş yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefimize doğru kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Mısır'la kazan kazan anlayışıyla çok boyutlu münasebetlerimizi ileriye taşıyacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir Türkiye ve Mısır'ın bölgesel barış ve istikrara katkıları hayati önemdedir. (Gazze) Açlık, susuzluk veya ilaç bulamadığı için ölen her masumun sorumlusu İsrail ve destekçileridir. 41 bin masum insanın katillerinin yeri meclis kürsüleri değil, işledikleri suçların hesabını verdikleri mahkeme salonlarıdır. Netanyahu'nun Mısır'a yönelik ithamlarını reddettiğimizi burada çok net söylemek isterim. İsrail'in bölgemizi daha fazla gerilime sürüklemesinin önüne geçmek ancak ikircikli politikaların terk edilmesiyle mümkün olacaktır. İsrail'in uzlaşmaz ve engelleyici tutumu devam ediyor. İsrail, müzakere yürüttüğü muhatabını şehit ederek nasıl bir zihniyete sahip olduğunu göstermiştir.

17 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık etti. Toplantı sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi huzurunda iki ülke arasında 17 anlaşma imzalandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri