Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında 7 Ocak 2015 tarihinde imzalanan "Hastanelerde Manevi Destek ve Rehberlik Hizmeti İş Birliği Protokolü" kapsamında 2016 yılı itibari ile Konya İl Müftülüğü, alanında uzman yetkilileriyle pek çok vatandaşa manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunuyor.
‘DİYANET’İN GÖREVİ
TOPLUMU AYDINLATMAKTIR’
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en önemli görevinin toplumu aydınlatmak olduğunu ifade eden Yardımcı Kuddusi Uysal, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın en önemli görevi toplumumuzu dini konularda aydınlatmaktır. Bu vesile ile hastanelerimizde, KYK yurtlarımızda ve gençlik merkezlerimizde yer alan talep eden öğrencilere, hastalara, hasta yakınlarına ve hastanede çalışan personele yönelik olmak üzere dini konularda manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunuyoruz. Konya’da KYK yurtlarımızda 73 manevi danışmanımız ve Hastanelerde de 10 manevi rehberimiz görev alıyor. Meram Devlet Hastanesi’nde iki, Şehir Hastanesi’nde iki, Numune Hastanesi’nde iki, Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde bir, Konya Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir ve Beyşehir Devlet Hastanesi’nde iki manevi rehberimiz görev yapmaktadır” şeklinde konuştu.
MANEVİ REHBERLER DOKTOR MU?
Manevi danışman ve rehberlerin görevini açıklayan Kuddusi Uysal, “Rehberlerimiz hastaların sahip olduğu hayat görüşlerine dayalı olarak hastalara profesyonelce yardım ve eşlik ederek tedavi süresi boyunca moral ve güven desteği sunmaktadırlar. İletişim tekniklerini kullanarak etkin dinleme ve empatik yaklaşımla, teselli ve teskin edici (rahatlatıcı), açık, anlaşılır bir dille duygusal ve manevi destek sunmaya çalışmaktadırlar. Hastaların hastalığı ya da problemi ile ilişkili olumsuz dini duygu ve düşüncelerin pozitif düşünülmesine yönelik rehberlik eder. İstendiği takdirde hasta yakınlarına yönelik moral motivasyon desteği sağlar. Hastalara rehabilitasyon süreçlerinde demoralize olmadan, dini/manevi ihtiyaçlarının giderilmesinde destek olur. Hastaların topluma yeniden uyum sağlamasına katkıda bulur. Manevi destek ve Rehberlik; Psiko-terapi, sosyal bakım ya da tıbbi bir tedavi değildir. Manevi Destek Personeli; Psikolog, Psikiyatrist, Sosyal Hizmet Uzmanı ya da doktor değildir.” açıklamalarında bulundu.
‘OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUZ’
Manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetinin olumlu dönüşler aldığının altını çizen Uysal, “Gerek çalışanlara yönelik gerekse hasta ve yakınlarına yönelik vaiz arkadaşlarımızda bu hizmetlere destek oluyorlar. Geri dönüş konusunda çok güzel memnuniyetler ile karşılaşıyoruz. Bizler talep etmeden özel günlerde ve zaman zaman kurumlardan manevi hizmet rehberliği konusunda talepler alıyoruz. Talepler doğrultusunda hizmetlerimizi artırıyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucu gençlerimizde özellikle bağımlılık konusu dikkatimizi çekiyor. Sosyal medya bağımlılığından tutunda pek çok bağımlılık göze çarpıyor. Gençlerimiz bu dönemde sorgulama döneminde olduğunu farkındayız. Bu sebeple inanç probleminde de bazı eksiklikler söz konusu. Hastanelerde bulunan hastalarımız ise hastalığın verdiği duygusal durum ile kendilerini ölüme yakın hissediyorlar. Bu sebeple manevi rehberlerimizle yaptıkları sohbetlerde kendilerini manevi anlamda rahatlattıklarını ifade ediyorlar. Manevi rehberliğimiz ve hizmetlerimizle gençlerimize de fayda sağlayacağımıza inanıyorum” dedi. •Tülay Gizem Başar