Allahü teâlâ, inançlı olsun veya olmasın çalışana verir. Din yüzüne geri kalındığını söylemek, bilim tarihini bilmemekten ileri gelmektedir. Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem), “İki günü bir olan ziyandadır” buyurmaktadır. Buna istinâden inançlı insanların bazı ilmî keşiflerini şöyle sıralayabiliriz:
Ali Kuşcu, büyük astronomi âlimi olup, Ay’ın şekillerini anlatan kitap yazdı.
Ebu’l-Vefâ, trigonometride tanjant, kotenjant, sekant ve kosentı buldu.
İbni Türk, cebirin temelini atan bilginlerdendir.
İdrisî, yedi asır önce bugünküne çok benzeyen dünya haritasını çizmiştir.
İbni Sina’nın tıbba dâir “el-Kanûn” adlı eseri başta olmak üzere, eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulmuştur. Tıbbın babası kabul edilmiştir. Akşemseddîn Hazretleri, Pasteur’dan 400 sene önce mikrobu buldu.
Birunî, ilk defa, dünyanın döndüğünü ispat etmiştir.
Kadızâde Rûmî, yaşadığı asrın en büyük matematik ve astronomi bilginidir. Battânî, dünyanın en meşhur astronomi âlimidir. Trigonometrinin kâşifidr. Ebû Kâmil Şucâ, Avrupa’ya matematiği öğretmiştir. Gıyaseddîn Cemşîd, matematikte ondalık kesir sistemini ilk defa o bulmuştur.
Piri Reis, 400 sene önce bugünküne benze dünya haritasını çizmiştir.
Farabî, ses olayını ilk defa fizikî yönden açıklamıştır.
Ebû Ma’şer, med-cezir olayını ilk defa keşfedendir.
Câbir bin Hayyân, atom bombası fikrinin ver kimya ilminin babası büyük âlimdir.
Cezerî, 8 asır önce otomatik sistemin kurucusu ve bilgisayarın babasıdır.
Demîrî, Avrupalıların 400 sene önce zooloji ansiklopedisini yazmıştır.
İbnünnefîs, Avrupalılardan üç asır önce küçük kan dolaşımını keşfetmiştir. İbni Cessâr, cüzzamın sebebini ve tedavilerini 900 sene önce açıklamıştır. İbni Hatip, vebanın bulaşıcı bir hastalık olduğunu ilmî yoldan açıklamıştır. Kambur Vesim, verem mikrobunu R. Koch’tan 150 sene önce keşfetmişti