Erdem Saker; mühendis, 1955 yılında Kültürpark içinde yan yana demir kafeslerde hayvanların bulunduğu ilkel şekilde kurulan Bursa Belediyesi Hayvanat Bahçesini 1994-1998 yılları arasındaki Belediye Başkanlığı döneminde Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) desteğiyle dünya standartlarına ve hayvanların doğal yaşam alanlarına uygun modern bir Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı olarak yenilemeyi başarmış. O dönemin Belediye Meclis üyesi şimdinin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe eski Belediye Başkanı Erdem Saker’e işbirliği teklif etmiş ve Hayvanat Bahçesine koordinatör olarak atanmasını sağlamış. Ülkemizde nadir görülen bu işbirliği hayvanat bahçesine olumlu yansımış; bu birim günümüzde Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşmalı eğitim merkezi, doğal çevre ve ekosistemi koruma, hayvanların refahını yükseltme, doğal yaşam alanları içinde yaşamalarını, ziyaretçilerin doğaya özlemlerini giderip hoş zaman geçirmelerini ve çevre bilinçlerini artırmayı hedefleyen ülkemin önde gelen hayvanat bahçeleri arasında bilimsel çalışmalarla da yer almakta. Erdem Saker’i de Recep Altepe’yi de tanımadım. Ülkemde eski başkanla yeni başkanın birlikte çalışması gibi örnekler maalesef pek yok. Oysa deneyim önemli ve birlikten kuvvet doğar. Bursa Hayvanat Bahçesine gelen hayvanlar EAZA denetiminde ve ücretsiz temin ediliyorlar. Merkez giderek genişliyor, yeni bölümler ve nadide hayvanlar da ekleniyor. 2016 yılının ziyaretçi sayısı 700 bin. Öyle ki yeni oluşturulan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi hayvanat bahçesine getirilen penguenlere 2.3 milyon lira ödenmesi ulusal basında değil ama Eskişehir’de lokal ancak cılız bir muhalefet sesi ile karşılanmış ve Bursa bedava alıyor, biz niçin para ödüyoruz sorusuna neden olmuş.
İçinde bulunduğumuz 3-10 Ekim haftası “Hayvanları Koruma Haftası” olarak resmileştirilmiş bir tarih. Dünya’da ilk hayvanat bahçesi 1752 yılında Avusturya’da açılmış. 1795 Paris, 1826 Londra, 1838 Amsterdam hayvanat bahçeleri bunları izlemiş. Dünyanın en iyi hayvanat bahçeleri günümüzde bilimsel araştırmalarla hayvanların soylarının da devamını sağlayan merkezler olarak kabul ediliyor ve Basel/İsviçre, Toronto/Kanada, Chester/İngiltere, Smithsonian/ABD, Edinburg/İskoçya, Berlin/Almanya, Schonbrunn/Avusturya dünyanın referans kabul edilen hayvanat bahçeleri. Ülkemizde ise değişik kaynaklar olmakla birlikte Gaziantep, Bursa, Darıca Faruk Yalçın, İzmir Soğanlı Doğal Yaşam Parkı modern anlayışa uygun en görülmesi gereken hayvanat bahçeleri arasında sayılmakta. İstanbul Akvaryum kendi standardında özel mekanlardan.
Bazı projeler Belediyeler açısından kâr amacı için yapılmayan projelerdir. Ben Selçuklu Belediyesi Kelebekler Parkı’nı da bu anlamda değerlendirmekteyim. Belediyeler zaten kâr etmesi amaçlanan ticari kuruluşlar da değildir. Başkanların ve ekibinin kente prestij projeleri yapma misyonları da vardır. Konya’da Karatay Belediyemizin hayvanat bahçesinin geliştirilip modern hayvanat bahçeleri arasında yerini almasını arzu ederim. Kentimde bir akvaryum yapılmasını arzu ederim. Bir huyum var, iyi örnekleri kentime uyarlamaktan veya karşılaştırmaktan kendimi alamıyorum. Eski başkan-yeni başkan birlikteliği aklıma kentimde niye böyle örnekler yok sorusunu da getirdi. Belediye başkanlarımızın çoğu artık ustalık dönemlerinde, hadi belediyecilikte gereksinimleri yok diyelim ama mesela Konyaspor konusunda niçin eski yöneticilerin, başkanların da katılımıyla bir geniş kurultay/çalıştay/değerlendirme yapılmaz? Birlikten güç, beyin fırtınasından olumlu adımlar doğar oysa. Kafama takılan son soru en prestijli yıllarımızda Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu’nun niçin halâ isim sponsoru yok? Hizmetlere teşekkür ediyor; Belediyeler Birliği Başkanı unvanını da kazanan Sn. Akyürek’i tebrik ediyor; Konya aşığı, değerli hizmetleri unutulmayacak Sn. Feyzi Halıcı’ya rahmet diliyorum. Saygıyla…