Torbalarla değiştirilen Kanunlar hangileriydi? Kaç kanun, kaç tane Kanun Hükmünde Kararname hangi torbanın içine konularak değiştirildi?
Torbalar dolusu ve adı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun” olarak değiştirilmiş olan kanunlar kaç yıl içinde ve kaç torbaya sığdırıldı?
Kadastro Kanunu, Pasaport Kanunu, Orman Kanunu, Kamulaştırma Kanunu, Askerlik Kanunu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu, Harçlar Kanunu, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun, Hâkimler ve Savcılar Yüksek kurulu Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumunun Kuruluş ve İdaresine İlişkin Kanun, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kanunu, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun, Devlet Memurları Kanunu, Yükseköğretim Kanunu, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Kabahatler Kanunu, Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun, Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun, Adli Sicil Kanunu, Basın Kanunu, Danıştay Kanunu, Yargıtay Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu, Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun, İcra İflas Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, Dernekler Kanunu, İl idaresi Kanunu, Yardım Toplama Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, Vakıflar Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun, İş Mahkemeleri Kanunu, Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun, Elektrik Piyasası Kanunu, Şeker Kanunu, Doğal Gaz Piyasası Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu, Bankacılık Kanunu, Elektronik Haberleşme Kanunu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun.
Mutlaka daha fazladır. Eksik saymış olabilirim. Ama 50 kanun, üç önemli KHK, 2011 ile 2013 yılları arasında, yani sadece iki yıl içinde kabul edilen 4 torba kanuna sığdırıldı. Bu dört torbayla temel kanunların tümünde çok esaslı değişiklikler yapıldı.
Birincisi ve adına “yargı reformu” denilen ilk torbayla 17 ayrı kanunda değişiklik yapıldı. 31.03.2011 kabul tarihli 6217 sayılı “Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 33 maddesi ve 4 geçici maddesi var.
İkinci yargı reformu torbası ile TBMM’den geçmeden kabul edilen “650 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname” ise 44 maddeden oluşuyor. Cumhurbaşkanı imzasıyla 26.08.2011 tarihli 28037 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anayasa Mahkemesi birçok maddesini iptal etti.
Üçüncü yargı reformu torbası ile 02.07.2012 kabul tarihli 6352 Sayılı Kanun’dur. “Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun” ise 107 madde ve 3 geçici maddeden ibarettir.
Dördüncü yargı reformu torbası olan 27 maddelik 11.04.2013 kabul tarihli 6459 sayılı “İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 30.04 2013 ve 28633 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bütün bunların daha başında önce Anayasa değiştirildi. 07.05.2010 kabul tarihli ve 5982 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” çıktı. 13.05.2010 günlü 27580 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. 12 Eylül 2010 tarihinde halkoyuna sunularak kabul edildi. Buna ilişkin sonuç 22.10.2010 tarihli ve 846 sayılı Yüksek Seçim Kurulu kararı 23.09.2010 tarihli 27708 sayılı Resmi Gazetede ilan edildi.
Hatırlar mısınız bu Kanunla Anayasanın 25 maddesi değiştirildi. Anayasaya bu Kanunla “Geçici Madde” olarak 18 ve 19 uncu maddeler eklendi. 5982 sayılı Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girdi. Halkoyuna sunulması halinde ise “tümüyle” oylanması kabul edilmişti (Madde 26). Yani, Anayasanın geçici maddeler dâhil değiştirilen bütün maddeleri “bir torbaya” konuldu. Halkoylamasına sunuldu ve tabi tüm maddeleri birlikte oylandı.
Acaba tümüyle oylamak zorunda kaldığımız bu torbadaki Anayasa maddelerini anımsayan var mı? En çok hatırlanan Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştirilmesi ve HSYK ile ilgili olan maddelerdir. Bu gün en çok şikâyetçi olanların başında Hükümet gelmek üzere, bu değişiklikleri o zaman alkışlayanlar sayısal “çoğunluktu”, sandıktan çıktılar ve adları “milli irade” idi… Torbadaki HSYK ile ilgili 159 uncu madde ve yargıyla ilgili Anayasa değişikliklerini oylayıp kabul etmişlerdi. Bu gün yanıldık ve yanlış yaptık diye şikâyet ediyorlar. Yani, milli irade – neyse o- 12 Eylül 2010’da çoğunlukla yanlış mı yaptı?
Torba kanunların amacı Anayasaya, AİHS’ne uygun olarak devlet hizmetlerinin, adaletin hızlandırılması, süratli, verimli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesi, mahkemelerin iş yükünü azaltmak, yargılamada emek ve zaman kaybını önlemek, davaların en az giderle ve makul sürede bitirilmesi, insan hak ve özgürlüklerinin sağlanması olarak anlatıldı.
Zaten bu yüzden ilk önce Anayasa, torbalandı. Sonra bu torbaya uygun torbalar biçildi.
Torba kanun değişikliklerinin gerekçeleri yargı reformu, adil yargılanma hakkı, temel hak ve özgürlüklerin korunmasıydı ama yaşadığımız gerçekler bunun tam aksi…
Ülkenin etrafına dikenli teller ve yüksek duvarlar örülüyor…
Başta torba kanunlar sayesinde açılan torba davalarla yaratılan ve insan onurunu hiçe sayan trajediler herkesin hayatını değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor…
Panik mevzuatına uygun torbalarla ölçülüp biçilen “kanunlarla” ağzı büzülen torbaların içine atılan hayatlarımızın kaderi tayin ve takdir ediliyor…
Çizilen sınırlar içinde haklar ve özgürlükler ve demokrasi; çizilen sınırları aşmamamız için yapılan torba kanunlar… Size sormaya gerek yok, yürütme organı sizin için en iyisini bilir.
Zaten torba kanunların yapıcıları da torba kanunlar çıkararak hayatımızı ölçüp biçmeye ve sansürlemeye devam ediyorlar…
Sizin hayatınız hangi torbanın içinde? Dünden bu güne değişen bir şey yok.
Açıkça ifade ettiler, Anayasanın 138 inci maddesi ölmüştür. Yani sizlere ömür dedikleri Anayasanın 138 inci maddesini biz faniler Meclis Başkanının bu sözlerinden sonra şöyle mi anlamalıyız? Artık hâkimler görevlerinde bağımsız değillerdir, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm veremezler. Yürütme organı ve yürütmenin başı yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat verebilir, genelge gönderebilir, tavsiye ve telkinde bulunabilir… Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama organında yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulabilir, görüşme yapılabilir ve her türlü beyanda bulunmak serbesttir. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorunda değillerdir. Bu organlar ve idare mahkeme kararlarını değiştirebilir ve bunların yerine getirilmesini geciktirebilir.
Bu mudur ve böyle bir hukuki düzen mi kurulacaktır?
Hiç olacak şey değil ama o zaman bu şu demektir; artık kuvvetler ayrılığı yoktur ve yasama yürütmeye bağlıdır, yürütme ise yürütmenin başına…
O zaman Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve yargıç tarafsızlığı yoktur.
Bu yüzden inadına ve ısrarla direnerek ve isteyerek yargıyı ele geçirmeye çalışarak siyasal iktidar olmak isteyen tüm güçlere karşı yargı bağımsızlığından ve yargıç tarafsızlığından yana olmanın tam zamanıdır.
Türkiye, torba kanunlarla idare edilen ve kanun devleti bile olmayan yasaklar ülkesidir.
Yasaklara karşı çıkmak ve direnmek; insan onurunun korunmasıdır, hayatın tam anlamıdır.