OSMAN ÖZBAHÇE İLE ‘GÖREVİMİZ TEHLİKE’

Yusuf Alpaslan Özdemir

Osman Özbahçe, Konyalı kültür sevdalılarına yabancı olmayan bir isim. Elbette ki sadece Konya’nın değil, ulusal bazda edebiyat çevrelerince de kendini kabul ettirmiş titizliği ve çalışkanlığıyla maruf bir değerimiz. 
Konya doğumlu Özbahçe, şiir, eleştiri türlerinde ülkemizin önde gelen süreli yayınlarında ürünleri yayınlanan bir zamanların nitelikli ve ses getiren ‘Kökler’ dergisinin de mimarlarından. Bu usta kalemimizin söyleşilerinden müteşekkil, Atilla Mülayim’in hazırladığı ve uzun zamandır sevenlerince dört gözle beklenen Görevimiz Tehlike adlı kıymetli eser Atlas Yayınları arasında neşredildi nihayet. 
Görevimiz Tehlike; tek bir köşe yazısıyla anlatılamayacak nitelikte özel bir eser. Yazarla yapılan söyleşilerin, konuşmaların ve soruşturmalara verdiği cevapların tümünün bir araya getirildiği kitap, böylelikle çeşitli mecralarda dağınık olarak bulunan söyleşileri bir araya getirmesi ve Özbahçe’nin düşüncelerini düzenli bir şekilde yakından takip etmek isteyen edebiyatseverler için de adeta ilaç gibi geldi doğrusu.
Uzun Yürekli Nehir isimli şiir kitabıyla 1999’da ilk eserini vücuda getiren Osman Özbahçe, 2007 yılında yayımlanan Kural Dışı kitabıyla da Türkiye Yazarlar Birliği Eleştiri Ödülünü aldı. 
Başta İkinci Yeni olmak üzere şiire dair birçok konuda uzmanlığını kabul ettiren Özbahçe’nin Görevimiz Tehlike’si bomba bir söyleşiyle başlıyor. Hece dergisinin geleneksel şiir oturumlarından birinde güzide isimlerle birlikte İkinci Yeni konu ediliyor. İkinci Yeni üzerine hacimli bir eseri de bulunan yazarın İkinci Yeni hakkında orijinal tespitleri var Görevimiz Tehlike’de. Bahse konu oturumda oldukça meşakkatli bir uğraşı olan eleştiriye neden gönül verdiğini anlattığı satırları daha bir dikkatle okumak gerek diye düşünüyorum. Modernizm, edebiyat dergileri, sosyal medya, internet, Sezai Karakoç… ve pek çok konu, usta eleştirmenimizin radarına takılan bazı konulardan. Şiir ve şiir eleştirisinin zayıfladığını düşünen herkese yazarın cevabı da satırlar arasında. Başlığıyla dahi dikkat çeken ‘Günümüz Edebiyatının Amel Defteri’ başlıklı daha önce Dergah dergisinde yayınlanan söyleşi, Türk edebiyatının fotoğrafını çizen, aykırı düşünceleri haiz adı öncelikle anılacak söyleşilerden. 
Türk şiirinin gelişim çizgisini ve günümüzdeki durumunu, şiir eleştirisinde dikkat edilecek ve ıskalanmayacak tutumları, Batı ile etkileşimimizin ne derece olacağı ve bu konuda nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak edenleri cezbedecek nitelikteki Görevimiz Tehlike;  edebiyatımızın pür melalini merak edenler başta olmak üzere tüm şiir ve eleştiri gönüllülerinin ziyadesiyle istifade edecekleri, derinlikli, akıcı, faydalı bir eser olmuş.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.