Özel güvenlik görevlilerinin silah kullanma yetkileri

Özel güvenlik görevlilerinin silah kullanma yetkisi kafa karışıklığı oluşturuyor. Uzun yıllardır sektörde olan İsmail Yıldız, merak edilenleri Pusula Gazetesi'ne anlattı

Özel güvenlik görevlilerinin silah kullanma yetkisi, kamuoyunda kafa karışıklığı oluşturan bir konu olmaya devam ediyor. Bu konuda güvenlik şirketi işletmeciliği yapan İsmail Yıldız, sektördeki uygulamaları ve yasal çerçeveyi açıkladı.

Güvenlik hizmetlerinin 2004 yılından itibaren özelleştiğini söyleyen Yıldız, “Eğitim kurumları ve özel güvenlik hizmetleri şirketleri kurulmaya başladı. Özelleşen güvenlik hizmetleri ihtiyaç haline geldi. Kamu kurumları ve özel yerlerde yer edindi. Özel güvenlik eğitimlerinden ve sınavlarından geçtikten sonra sertifika sahibi olunabiliyor. Özel güvenlik eğitimi ve sınavlardan sonra 5 yılda yenilenebilen özel kimliklere sahip oluyorlar. Sahip oldukları kimlikleri 5 yıl sonra kontrol edilip, tekrar eğitime tabi tutulup yenileniyor” dedi.

“SORUMLU OLDUĞU KORUMA PLANI VE ALAN İÇERİSİNDE ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİDİR”

Silahlı veya silahsız olarak resmi olarak kamuda veya özel sektörde güvenlik hizmetleri yapabildiklerini aktaran Yıldız, “Görevinin başındaki özel güvenlik, sorumlu olduğu çerçeve ve alan içerisinde özel güvenlik görevlisidir. Yalnızca koruma planıyla belirlenmiş alanlarda görevlerini yerine getirebilirler. Diğer alanlarda silah kullanma, zor kullanma gibi 5188 sayılı kanunun vermiş olduğu tüm hakları kullanamaz, sivil bir vatandaş olarak hayatını devam ettirir. Ayrıca yasa, özel güvenlik görevlilerinin silah kullanması hususunu ciddi anlamda kısıtlamıştır, neredeyse yok denecek şekilde diyebiliriz. Zira bu doğru bir yaklaşım çünkü silah kullanma yetkisi çok farklı boyutlara gidebilir. Haklılık, haksızlık ya da meşru müdafaa gibi durumlarda kullanma yetkisini yanlış yorumlama gibi insana bağlı yanlış yorumlanacak bir kanun, içinden çıkılamaz bir hale gelebilir. Hırsızlık için gelen birine silah çekemezler, sopası olan bir hırsıza silah çekilemez, bıçağı olan hırsıza da aynı şekilde silah çekilemez. Kendilerini farklı şekillerde koruyup sorumluluk bölgelerinde yaşadıkları durumu emniyet güçlerine bildirip farklı tekniklerle karşılık verilebilir” şeklinde konuştu.

"ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLARAK DEVAM ETMEK İSTEYEN ÖZEL GÜVENLİKLER”

Özel güvenliklerin yetkilerinin çok sınırlı olduğunu belirten Yıldız, “5188 sayılı kanununda yer alan maddesine istinaden 1 yıl ve üzeri işlenen herhangi bir suçtan dolayı memnu haklarını alsa bile özel güvenlik görevlisi olamadığı, kimliğinin iptal edildiği, hayatına güvenlik görevlisi olarak devam etmek isteyen birçok kişinin bu şekilde mağdur edildiği, kanunun değişmesi gerektiği ve bu maddenin anayasal bir suç bile sayılabileceğini, kurucu veya yönetici olmak isteyen özel güvenlik görevlisi olmak isteyen insanların bu konudan çok sıkıntılı oldukları, binlerce dava açıldığı aslında silah kullanma yetkisi ya da özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinin dışında bazı yönetmeliklerle kanunun daha şeffaf hale getirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri