Büyükşehir yasasının uygulamaya konulmasından sonra özellikle iki kesim var ki bunlar kan ağlıyor. Birincisi işçi memur kısmı, yani garibanlar.
İkincisi ise paralı pullu olarak bildiğimiz müteahhit kısmı.
Birinciyi anlıyorduk. Onlar her halükarda hep ezilenler idi. Ama müteahhit kesiminin bu kadar perişan olduğuna ilk kez şahit oluyorduk. Aslında ilk başta da bu tür şikâyetlere inanmamıştık. Müteahhitte bir sıkıntı varsa bunun altında mutlaka yaramaz bazı şeyler var diyorduk.
Ancak gel zaman git zaman işin paraya dayandığını görüyorduk.
Bizim gibi konuyu bilmeyen okurlarımız için müsaadenizle biraz açalım.
Yeni Büyükşehir Yasası çıkması ile beraber Konya İl Özel İdaresi malum kapatıldı. Konya İl Özel İdaresi’nin (KİÖİ) yapmış olduğu inşaat işlerinin ödenekleri 2 ayrı gruba ayrılıyormuş.
1-Genel İdare Bütçeli İşler (Ödenek Ankara)
2-Özel İdarenin kendi bütçesi ile yaptığı işler.
Müteahhit firmalar İhale öncesi, işlerin ödeneğinin hangi grupta olduğunu bilmezlermiş. KİÖİ zaten ödemeleri günü gününe yaptığı için bunun bir önemi yokmuş. Fakat yasadan sonra, genel idare bütçeli işler YİKOP’a, Özel İdare bütçeli işler ise belediyeye devredilmiş.
YİKOP parayı Ankara’dan aldığı için, bu grupta iş yapanların parası ödeniyormuş. Ama Özel İdare kaynaklı devrolan işler, belediyede para olmadığı için ödenmesi haliyle zorlaşmış.
Gelelim diğer konuya, belediye ihalelerine giren firmalar, parayı geç alacaklarını bildikleri için, ihale kırımlarını çok yapmazlarmış ve aldıkları işlerde uzun vadeli çalışırlarmış.
KİÖİ ne iş yapanlar ise, paralarını hemen aldıkları için, ödemleri uzun vadede yapmazlarmış. Kredi filan çekmeden işlerini yaparlarmış. Çünkü para hemen yatarmış. Bu yüzden de ihale kırımları çok olurmuş. Şimdi, KİÖİ bütçeli işler belediyeye devir olunca, hem kırım çok, hem de kısa vadeli çekler olmuş.
Parayı da alamadıkları için okul inşaatlarını durdurmak zorunda kalıyorlarmış. Okulların durması demek, bu eğitim öğretim yılına işlerin bitmemesi demek imiş.
Bilmem anlatabildim mi?
İl Müdürümüz Mukaddes Gürsoy Bey’i gerçekten seviyor ve takdir ediyorum. Zaten Vali Muammer Erol Bey’in eğitim konusunda ki hassasiyeti de ortada. Hatta geçen hafta Valilik kanalı ile Ali İhsan Dayıoğlugil okulunun inşaatı ne olacak? Diye sorduğumuza cevap da gelmişti. Devirden bile söz edilmişti. Şimdi o sorumuza ve aldığımız cevabı daha iyi anlamış olduk.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
TAŞINIYORMUŞ AMA
Bu arada dün öğle saatlerinde Milli Eğitim ile ilgili bir haber daha aldık. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü eski 23 Nisan Egemenlik İlkokulu’nun bulunduğu binaya taşınmış.
Allah için bu bina Konya’ya yakışır mı? Bu bina ile eğitimin saygınlığı olur mu?
Temizliği onarımı bile yapılmadan çalışanlar eşyalarını taşımışlar. Her oda ana baba günü. Çalışanlara zulüm olduğu kadar eğitim adına da inanın bize yakışmaz. Madem öyle burayı yıkın duruşu ile ihtişamı ile Konya’ya eğitime yakışır bir bina yapın.
Valimiz mütevazı, Müdür Mukaddes Bey güler yüzlü, sessiz beyefendi diye eğitime layık görülen bu yer inanın Konya’ya hiç olmadı.
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
Kalbi çürüyen insanın asaleti kökleri kurumuş bir ağacın heybetine benzer
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Bisiklet sürücüleri kırmızı ışıkta bekleyen araçların arasında dolaşmadığı zaman ADAM oluruz.