Hareketliğin az olduğu, durgunluğun arttığı bir haftayı geride bıraktık. Geçtiğimiz hafta dolar ve Euro fiyatlarında düşüşler Altın fiyatların ise geçtiğimiz haftayı yükselişlerle kapattı.
Borsa İstanbul’da ise uzunca bir dönemdir geçilemeyen 80,000 seviyeleri kırılarak 86,000 seviyelerine kadar yükseliş yaşandı.
Kısaca piyasalar sakin ve durağan bir şekilde haftayı tamamladı.
Haftaya başlarken TCMB günlük döviz satım ihalelerini 40 milyon dolardan 20 milyon dolara düşürdü. TCMB döviz fiyatlarında oluşan daralmayı gidermek için piyasalardan döviz satarak çekmiş olduğu likiditeyi tekrar piyasalara geri bıraktı. Böylelikle döviz fiyatlarında oluşabilecek spekülatif düşüşlerinde önüne geçmiş oldu. Dövizde oluşacak aşağı yönlü bir derinlik ileride telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceği için Merkez şimdiden önlem almaya gitti. Bu sağlıklı piyasalar için olumlu bir adım, çünkü Reel efektif döviz kuru endeksinin altında oluşan rakamlar ekonomiye faydadan çok zarar verecektir. Nasıl ki döviz fiyatlarında yine reel efektif döviz kuru endeksinin üzerinde oluşan bir kur ekonomiye zarar veriyorsa, faizler olağanüstü artırılmak zorunda kalınıyorsa düşüşlerde aynı oranda tehlikelidir. Değerinin altında oluşan bir döviz kuru ileride yükselişlerde 50-100 TL oranında hızlı hızlı artmaya başladığı zaman yatırımcılar çok zor durumda kalacak. Dövizle borçlanan sanayici ve küçük yatırımcıda telafisi olmayan borçlanmanın altında kalarak daha kötü durumla karşı karşıya kalabilir.
Ben daha öncede yazmış olduğum gibi Dolar/TL ve Euro/TL’deki düşüşler alım için fırsattır. Önümüzdeki haftalarda yine dövizde hareketli günler yaşayacağız. Dolar/TL 2,250-2,280 Aralığı, Euro/TL’de 2,760-2,820 aralığına tekrar yükselecektir. Bunun için birçok sebep vardır. Bankaların ve sanayicilerimizin yılsonu pozisyon kapamaları dövize olan ilgiyi artıracaktır. Dolarda beklenen faiz artırımı artan jeopolitik riskler dövizde yaşanacak hareketliliğin habercisidir.
Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye ile ilgili not kararlarını birer birer veriyorlar. Yine önümüzdeki Cuma günü Moddy’s’ten Türkiye ile ilgili not kararı gelecek. Beklentiler Türkiye’nin notunda herhangi bir değişikliğin olmayacağı şeklindedir.
Düşen petrol fiyatları özellikle bizim açımızdan çok olumludur. En büyük giderlerimizden birinin petrol olduğunu düşünürsek cari açığımızın daralmasında çok büyük katkı sağladığı bir gerçektir.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının da her zaman ilk önce cari açığımıza vurgu yapması ve notumuzun düşebileceğini ima etmesi bu sefer imkânsız gibi görülüyor. Moddy’s petrol fiyatlarının düşmesi Türk ekonomisi için olumlu fakat artan jeopolitik riskler devam ediyor demesi notlarda bir değişikliğe gitmemesi bekleniyor.
Altın geçtiğimiz haftayı hep yükselişle kapattı. Hafta sonu İsviçre’de yapılan Altın referandumu piyasalarda büyük bir beklentiye yol açtı. İsviçre’den Altın referandumuna hayır çıkınca altın haftaya başlarken düşüşle açıldı. Gün boyu 40 dolarlık düşüş sürdü. Akşam saatlerinde altın fiyatları yine hafta sonu rakamlarını yakaladı. 24 ayar altının gramı 85,5 seviyesinden kapandı. Altın bir günde kaybettiğini bir günde geri aldı. Geçtiğimiz hafta altın fiyatlarında temkinli duruşun sürmesi gerektiğini yazmıştım. Uzmanlar uluslar arası fon yöneticileri altın fiyatlarında düşüşün süreceği yönünde yorumlarda bulunuyorlar. Fakat ben artık yavaş yavaş altında düşüşlerin sonuna geldiğimize inanıyorum. hatırlayacaksınız altın için 82 TL seviyelerinden alım için fırsattır demiştim.
Global piyasalarda bu hafta çok veri var. Özellikle ABD tarafından gelecek veriler çok önemli olacak. Onun için dövizde daha hareketle bir hafta geçireceğimizi bekliyorum.