Bir proje, aynı hedefe ulaşmak için yürütülen bir dizi birbiriyle bağlantılı ve organize faaliyettir. Belirli bir yerde, belirli bir zamanda, belirli kaynakları kullanarak, belirli bir hedefe ulaşmak için yapılan faaliyetlerin bütünüdür. Bir plan, (kuruluşun stratejisinin bir parçası olan) daha genel bir hedefe ulaşmamıza, bir arada olanak sağlayan çeşitli programları (ve bunların projelerini, faaliyetlerini, vs.) gruplayan bir çerçevedir.
Bir hibe projesi hazırlayabilmek için, proje fikrinizin öncelikle temel kavramlarını kavrayarak, durum analizi yardımıyla problem tanımını yapmaya çalışın ve oluşan proje fikrinizi mantıksal çerçeve yaklaşımı ile projelendirmeye, uygulama planına dökmeye, izleyebilmeye, değerlendirmeye, raporlayabilmeye ve bütçeleyebilmeye çalışın.
Proje hazırlarken projeyi başarısızlığa götürebilecek faktörleri önceden bilmeliyiz ve bunlara sebep olan koşulları ortadan kaldırmalıyız.
Proje hazırlığında alınabilecek önlemler kısaca şunlar olabilir;
- Proje döngüsü süresince doğru zamanda doğru kararı alma disiplini sağlamalısınız,
- Proje sonuçlarını etkileyen devlet politikaları ya da ilgili diğer politikaları dikkate almalı ya da bu politikaların proje hedeflerine uyumlu hale getirilmesini hedeflemelisiniz,
- Projede belirlenen hedefler, projeden fayda sağlayan gruplara sürdürülebilir hizmet vermesi unutulmamalıdır,
- Çevresel değerlere ve doğal kaynakların korunmasına dikkat etmelisiniz,
- Proje ile doğrudan ya da dolaylı yoldan ilişkisi olan grupların sosyokültürel değerlerine saygı göstermelisiniz,
- Uygun teknolojileri ve yenilenebilir kaynakları kullanmaya özen göstermelisiniz,
- Proje yürütüldüğü sürece ilgili sektörlerin yönetim kapasitesinin gelişiyor olmasına dikkat etmelisiniz,
- Proje devam ettiği sürece değil proje sona erdikten sonra da ekonomik ve finansal yeterliliği sağlamalısınız,
- Riskleri önceden bilmeli ve dikkate almaya özen göstermelisiniz.
Proje yönetiminin tüm aşamalarında unutulmaması gereken nokta, proje sonuçlarından fayda sağlayacak grupların ihtiyaçlarına cevap vermekten geçer. Proje yönetiminde mevcut durum analizi ve mantıksal çerçeve metodu proje tasarlanırken uygulanması tavsiye edilen yöntemlerdendir. Proje ile hedeflenen, projede hangi hizmetlerin sağlanacağı değil, bu hizmetlerden hedef grupların nasıl faydalanacağıdır.
Proje yönetiminin başarısı, projeyi en iyi şekilde tanımlayan, proje ile ilgili tüm detayların aktarıldığı standart bir proje formatı olmasına bağlıdır. Projenin her aşamasında projenin amaçları, hedefleri gözden geçirilebilmeli ve bir sonraki aşamada uygulanabilir olmasına dikkat etmeliyiz. Bu uygulama, proje kavramını ve içeriğini daha belirgin ve kolay anlaşılır bir hale getirir ve projenin daha iyi izlenmesi ve değerlendirilmesi projemizin başarısını getirir.
Proje yönetiminin faydalı bir diğer yönü de, etkin ve başarılı projeler gerçekleştirebilmek için geçmiş tecrübelerden iyi dersler çıkarabilmeyi sağlayacak uygun ortamı sunmasıdır.
Aradığınız destek burada yoksa? Vazgeçmeyin!
Bir sonraki yazımızda, görüşmek üzere hoşçakalın selam ve dua ile…