Ramazan ayının gelişi ile beslenme tarzımızı tamamen değiştiriyoruz. Değişen öğün saatleri yeterli ve dengeli beslenmemize engel değil. Ramazan ayını güçlü bir bağışıklık sistemi ve zinde bir bedenle geçirmek pekâla mümkün.
Ramazan ayı sadece maneviyatımızı güçlendirdiğimiz bir zaman dilimi değil aynı zamanda bedenimizi de tamir edebildiğimiz gerçek detoksla organizmamızı ödüllendirdiğimiz bir süreç. Virüsle savaştığımız bu dönem içerisinde yeterli ve dengeli beslemek bizim için çok önemli. Peki ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenebilmek için ne yapmalıyız?
Su tüketmeye özen gösterin: Ramazan ayında su içmek için kısıtlı bir zaman ve alanımız var. Haliyle su tüketimi biraz azalabiliyor. Bedenimizin %70inin su olduğunu da göz önünde bulundurursak yeterli su tüketmemek ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. İftar ile sahur arasında aralıklarla yudum yudum en az 2 litre su tüketmeye özen gösterelim.
Sahuru atlamayın: Uzun süren açlık süresi metabolizmayı yavaşlatarak sizi enerjisiniz bırakabilir. Sahur bizim Ramazan ayı boyunca en önemli öğünümüz olacak. Bağışıklığı ve enerjiyi sahur ile koruyacağız.
İftarı iki parçaya bölmeye özen gösterin: Burada önemli nokta iftariyelikler ve ardından belki biraz çorba tükettikten sonra midenize yemeklere alışması için bir süre tanımak ana yemeğe geçmeden önce vereceğiniz on dakika mola hazımsızlık problemine karşı en büyük kozunuz olacak.
Çay saatini iftardan 1 saat sonra planlayın, sahurda öğün beraberinde çay tüketmeyin: Öğün beraberinde veya hemen ertesinde çay tüketimi vitamin mineral emilimini olumsuz etkileyecektir. Ancak öğünden bir saat sonra gönül rahatlığıyla çaylarınızı yudumlayabilirsiniz. Bu süreçte ihtiyaçlarınıza yönelik bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz. Ancak çayın diüretik olduğunu ve fazla tüketiminin vücuttan fazla sıvı atılmasına ve susuzluğa sebep olabileceğini unutmayın.
Haftada bir kez sütlü tatlı, neden olmasın: Ağır şerbetli tatlılar yerine haftada bir kez sütlü tatlı yemek diyetinize zarar vermeyecektir.
Kefir : kefir içerdiği doğal probiyotiklerle hazımsızlığı önler. Kefir sevmeyenler yerine ayran, yoğurt tüketebilir.
Meyve: sahurda ve iftarla sahur arasındaki ara öğünlerde meyve tüketmeye özen gösterin.
Uzun süren tokluk için;
Tam tahıllı gıdalar tüketin. (Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, kepekli/yulaflı makarna, tam tahıllı erişte)
Sahurda yumurta tüketin.
Yağlı tohumlardan faydalanın. Aman miktara dikkat.
Susuzluk yaşamamak için:
Çok yağlı kızartma, kavurma türevi yiyecekler, şerbetli ağır tatlılar, çok tuzlu veya baharatlı yiyecekler ertesi gün susuzluk problemine neden olacağı için uzak durmamız gerekenler arasında.